Διήμερη δράση για την πρόληψη της άνοιας στην Αίγινα με ενημερωτικές ομιλίες και τεστ μνήμης.

20260515_190233.webp

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή 15 Μαΐου, οι ενημερωτικές ομιλίες στο πλαίσιο της διήμερης δράσης για την πρόληψη της άνοιας που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος» και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. 

Η δράση, που συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο 16 Μαΐου, περιλαμβάνει δωρεάν τεστ μνήμης για πολίτες άνω των 60 ετών, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση γνωστικών διαταραχών και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την άνοια.

Οι χθεσινές ομιλίες φιλοξενήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας και απευθύνονταν τόσο σε επαγγελματίες υγείας όσο και στο ευρύ κοινό. Ειδικοί επιστήμονες από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών παρουσίασαν σύγχρονα δεδομένα και πρακτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της νόσου.

Η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά ανέπτυξε την εικόνα της άνοιας στην Ελλάδα σήμερα, ενώ η νευρολόγος Φαίδρα Καλλίγερου αναφέρθηκε στις δυνατότητες πρόληψης και στους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της γνωστικής υγείας.

Στη συνέχεια, οι ψυχολόγοι Αντωνία Σκανδαλή και Κωνσταντίνα Τσιφλικιώτη παρουσίασαν τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με άνοια, ενώ η κοινωνική λειτουργός Ειρήνη Βαμβακάρη ανέλυσε τις διαθέσιμες δομές και υπηρεσίες για ασθενείς και φροντιστές.

Παράλληλα, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τεστ μνήμης στο Νοσοκομείο Αιγίνης, με σημαντική συμμετοχή πολιτών.

Η δράση ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνέχιση των τεστ μνήμης από τις 10:00 έως τις 12:30, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους κατοίκους του νησιού να εξεταστούν δωρεάν.

Δωρεά ενός σύγχρονου απινιδωτή και αθλητικού εξοπλισμού, από την ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Γενικό Λύκειο Αίγινας.

20260513_141339.webp

Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Γενικού Λυκείου Αίγινας, παραδόθηκε την Τετάρτη ένας σύγχρονος απινιδωτής καθώς και πλούσιο αθλητικό υλικό, δωρεά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του προέδρου της, Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που δόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, μετά από αίτημα της διεύθυνσης του σχολείου προς τον πρόεδρο του Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος μεσολάβησε για την άμεση ικανοποίηση των αναγκών του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου, κ. Γιάννης Πεπές,

Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου, κ. Γιάννης Πεπές, εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τονίζοντας ότι η απόκτηση του απινιδωτή ήταν ένας στόχος ετών.

Πέρα από τον απινιδωτή, οι μαθητές του Λυκείου παρέλαβαν δεκάδες μπάλες για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, καθώς και εξοπλισμό για πινγκ-πονγκ.

Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της δωρεάς και την τοποθέτηση του εξοπλισμού έπαιξε ο κ. Αντώνης Μπήτρος

Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της δωρεάς και την τοποθέτηση του εξοπλισμού έπαιξε ο κ. Αντώνης Μπήτρος, άμεσος συνεργάτης του κ. Βασιλειάδη, που μετέφερε το υλικό της δωρεάς και ανέλαβε την εγκατάσταση του απινιδωτή σε κεντρικό και προσβάσιμο σημείο του σχολείου.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Πεπές δήλωσε:

Σήμερα πραγματοποιείται μια υπόσχεση που μας δόθηκε κάποιες εβδομάδες πριν. Μια ευγενική χορηγία, όπως είπες Σταύρο και εσύ, της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσω μιας παράκλησης που απευθύναμε εμείς στον πρόεδρο του γηπέδου Καραϊσκάκη, τον κύριο Βασιλειάδη, ο οποίος διαβίβασε κατευθείαν το αίτημά μας στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, τον κύριο Μαρινάκη.

Αμέσως υπήρξε η ικανοποίηση, η ανταπόκριση αυτού του αιτήματός μας. Μόνο ευγνωμοσύνη μπορούμε να νιώθουμε. Είναι γνωστό ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός ευαισθητοποιείται και δραστηριοποιείται σε τέτοια ζητήματα. Για εμάς, η ασφάλεια των μαθητών μας είναι πρώτη στη λίστα των πραγμάτων τα οποία πρέπει να φροντίζουμε στο σχολείο. Η ύπαρξη ενός απινιδωτή, ενός εργαλείου που σώζει ζωές, ήταν κάτι το οποίο χρόνια προσπαθούσαμε να το φέρουμε στο σχολείο.

Με την ευγενική, ευαίσθητη επέμβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αυτό το πράγμα πλέον γίνεται πραγματικότητα – ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Υπάρχουν καθηγητές στο σχολείο μας οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στη χρήση του απινιδωτή. Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια, θα δει ότι η ασφάλεια των μαθητών και οι πρώτες βοήθειες είναι κάτι στο οποίο έχουμε δώσει έμφαση και έχουμε υπερθεματίσει όλο αυτό το διάστημα μέσω σεμιναρίων πρώτων βοηθειών.

Άρα, λοιπόν, πλέον θεωρούμε ότι με τον απινιδωτή θωρακίζουμε την ασφάλεια των μαθητών μας και είμαστε λίγο πιο ήσυχοι και ήρεμοι ότι τα παιδιά μας είναι καλά όσο διάστημα βρίσκονται στο σχολείο. Να ευχαριστήσουμε επίσης και για το αθλητικό υλικό, το οποίο ευγενικά ζητήσαμε και με ευαισθησία μας έφτασε.

Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό από μπάλες για τα αθλήματα του μπάσκετ, του βόλεϊ, του χάντμπολ και επίσης ρακέτες και μπαλάκια του πινγκ-πονγκ.

Κλείνω, πάλι εκφράζοντας τις θερμότερες ευχαριστίες μας προς τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ελπίζουμε, γιατί όχι, κάποια στιγμή να έρθει και ο ίδιος εδώ στο σχολείο να δει το δώρο του και πώς αυτό έχει αξιοποιηθεί στο σχολείο.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και εσάς, εσένα Σταύρο και εσάς κύριε Μπήτρο για την άμεση ανταπόκρισή σας σε αυτό μας το αίτημα. Και εσείς είναι γνωστό ότι σε τοπικό επίπεδο βοηθάτε με όποιον τρόπο μπορείτε. Σας ευχαριστούμε πολύ.

64η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας. Συνεχίζεται το Σάββατο η μεγάλη δράση προσφοράς.

64η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας. Συνεχίζεται το Σάββατο η μεγάλη δράση προσφοράς.

Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 15 Μαΐου, η 64η Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας στην αίθουσα «Παύλος Ανδρεόπουλος» του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας, με τη συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών που ανταποκρίνονται για ακόμη μία φορά στο κάλεσμα αλληλεγγύης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. 

Στο Aegina Portal μίλησαν για τη σημασία της δράσης ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης και η κ. Μαριάννα Τραμουντάνη, ιατρός της μονάδας αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Η κ. Μαριάννα Τραμουντάνη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους κατοίκους του νησιού

Η κ. Μαριάννα Τραμουντάνη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους κατοίκους του νησιού για τη διαχρονική τους στήριξη, σημειώνοντας: «Είναι η 64η εθελοντική αιμοδοσία από τους πολίτες της Αίγινας. Τους καλούμε να έρθουν να δώσουν αίμα όσοι θέλουν και μπορούν, γιατί είναι μια τεράστια βοήθεια στο συνάνθρωπό μας».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, αφού ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό της κινητής μονάδας

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, αφού ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό της κινητής μονάδας του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» για την άψογη συνεργασία, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα: «Σας περιμένουμε να προσφέρετε αυτό το σημαντικό αγαθό που το έχουν μεγάλη ανάγκη οι συνάνθρωποί μας».

Η αιμοδοσία συνεχίζεται και αύριο, Σάββατο 16 Μαΐου 2026, από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους πολίτες να συμβάλουν σε αυτή τη σημαντική κοινωνική δράση.

Ο Δήμος Αίγινας απευθύνει κάλεσμα τόσο στους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες όσο και σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Όπως επισημαίνεται, το αίμα αποτελεί ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο αγαθό που μπορεί να χαρίσει ζωή σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η αιμοδοσία συνεχίζεται και αύριο, Σάββατο 16 Μαΐου 2026, από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους πολίτες να συμβάλουν σε αυτή τη σημαντική κοινωνική δράση.

Ο Δήμος Αίγινας απευθύνει κάλεσμα τόσο στους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες όσο και σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Όπως επισημαίνεται, το αίμα αποτελεί ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο αγαθό που μπορεί να χαρίσει ζωή σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς.

Οι εθελοντές αιμοδότες καλούνται κατά την προσέλευσή τους να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και τον αριθμό ΑΜΚΑ, ενώ συνιστάται να έχουν λάβει πρωινό ή ελαφρύ πρόγευμα πριν από την αιμοδοσία.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22973 20013.

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 15ης Μαΐου 2026.

20260515_151114.webp

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας. Εδώ μπορείτε να δείτε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στα videos που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

20260515_141814.webp20260515_145128.webp20260515_153510.webp20260515_1628310.webp20260515_164705.webp20260515_170404.webp20260515_170911.webp20260515_171300.webp20260515_171541.webp

20260515_141707.webp

Η διεθνής διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας παραμένει στην πλαζ της Αγίας Μαρίνας και το 2026.

Η Γαλάζια Σημαία παραμένει στην πλαζ της Αγίας Μαρίνας και το 2026.

Η πλαζ της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα διατηρεί και το 2026 τη διεθνή διάκριση της «Γαλάζιας Σημαίας», παραμένοντας στον κατάλογο των βραβευμένων ακτών της χώρας.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Η πανέμορφη παραλία του νησιού συγκαταλέγεται και φέτος στα σημεία που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας, καθαριότητας, οργάνωσης, ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης του διεθνούς προγράμματος.

Η πανέμορφη παραλία του νησιού συγκαταλέγεται και φέτος στα σημεία που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας

Οι βραβεύσεις ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η οποία αποτελεί τον Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Η φετινή ανακοίνωση εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια λειτουργίας της ΕΕΠΦ και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2026 στο Ploes Floating Venue, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, θεσμικών φορέων και στελεχών του τουριστικού κλάδου, αναδεικνύοντας τη σημασία του θεσμού για την εθνική τουριστική στρατηγική.

Η Ελλάδα διατήρησε και φέτος τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 51 χώρες, με συνολικά 624 βραβευμένες ακτές. Παράλληλα, η χώρα μας συγκεντρώνει το 14% των βραβευμένων ακτών παγκοσμίως, παρουσιάζοντας σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. 

Σε διεθνές επίπεδο, η Διεθνής Επιτροπή του προγράμματος βράβευσε συνολικά 4.378 ακτές, 747 μαρίνες και 158 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Κριτήρια του Προγράμματος
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
«Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Β. Οργάνωση ακτής
Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες ή μειωμένη κινητικότητα (ΑΜΕΑ).
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Φωτογραφίες από το αρχείο του Aegina Portal

Featured
 
Τα μικρά, τα μεγάλα και τα κινητά πράσινα σημεία, οι γωνίες ανακύκλωσης, αλλά και οι αλλαγές που θα φέρουν στην καθημερινότητα των κατοίκων της Αίγινας, είναι ένα μεγάλο πεδίο προσαρμογής και εξέλιξης, οι επιδόσεις στο οποίο θα συμβάλουν καθοριστικά στην ποιότητα ζωής τους και αποφασιστικά στα οικονομικά του Δήμου της Αίγινας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Χρειάζεται όμως προετοιμασία, καλός σχεδιασμός και αποσαφήνιση όλων των παραμέτρων που το συνθέτουν.
 
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 24 Αυγούστου 2021, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν "Περί έγκρισης σύναψης συνεργασίας με την "Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε." για την Οργάνωση Ολοκληρωμένου Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών στο Δήμο Αίγινας, με εισηγητή τον τέως αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Νίκο Πτερούδη.
 
Το θέμα έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή;
 
Η θέση του Aegina Portal είναι ότι το θέμα έπρεπε να έχει "περάσει" από την Οικονομική Επιτροπή, κι αυτό γιατί η Ενότητα Β’ του ν. 4042/2012 (Α’ 24) στην οποία περιλαμβάνεται το Άρθρο 44Α, που ορίζει ότι οι αποφάσεις των Πράσινων Σημείων λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει καταργηθεί με το άρθρο Παρ.1 Άρθρο 74 ν. 4819/2021 που είναι σε ισχύ από 23/7/2021.
 
Επιστρέφοντας στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα αφορούσε στην έγκριση μίας σύμβασης με την εταιρία "Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε." (η εταιρία περιλαμβάνεται στην ενότητα 9.5.3.1 του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Αίγινας) για την τοποθέτηση οικίσκων σε κοινότητες της νησιού, ώστε οι χρήστες να μπορούν μέσω του συστήματος, να διαχωρίζουν ανταποδοτικά, τα ανακυκλώσιμα υλικά τους στην πηγή. Δηλαδή, για συγκεκριμένο αριθμό συσκευασιών, ο χρήσης θα μπορεί να κερδίζει χρήματα σε κουπόνια, τα οποία στην συνέχεια θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί για τις αγορές του σε συγκεκριμένα καταστήματα.
 
Δεν θα επεκταθούμε στην σύμβαση και στη συζήτηση, που έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε ο στόχος του άρθρου δεν είναι η ίδια η σύμβαση και σε καμία περίπτωση η αναγκαιότητα τέτοιων συστημάτων, η οποία είναι προφανής, αλλά κάποιες παρατηρήσεις, που ελπίζουμε να είναι ωφέλιμες.
 
Η δεκαετής σύμβαση για βιοαπόβλητα και ανακυκλώσιμα ανάμεσα στον ΕΔΣΝΑ και τον Δήμο Αίγινας
 
Στις 17 Ιουνίου 2021 το Aegina Portal δημοσίευσε ένα άρθρο για την υπογραφή μίας σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο της Αίγινας και τον ΕΔΣΝΑ. Η σύμβαση υπογράφτηκε από τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη και τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά. Όπως επισήμανε το Aegina Portal σε εκείνο το δημοσίευμα, η "συζήτηση" της σύμβασης έγινε δια περιφοράς στη συνεδρίαση στην Οικονομική Επιτροπή στις 28 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλά κρίσιμα ζητήματα γύρω από την σύμβαση παρέμειναν και παραμένουν αδιευκρίνιστα.
 
Ωστόσο το κείμενο έδωσε μία πρώτη εικόνα. Ανάμεσα σε άλλα, στην ενότητα για τις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα των συμβαλλομένων, διαβάζουμε ότι o ΕΔΣΝΑ αναλαμβάνει "Να λειτουργήσει τα Κινητά Πράσινα Σημεία σε συνεργασία με τους δήμους κατά τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό".
 
Κατά συνέπεια ο Δήμος της Αίγινας έχει ήδη υπογράψει μία σύμβαση, ανάμεσα σε άλλα, για ένα κινητό πράσινο σημείο. Μία παρατήρηση, η σύμπραξη του Δήμου Αίγινας και του  ΕΔΣΝΑ , είναι αναγκαία, αφού ο ΕΔΣΝΑ είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Αττικής. Και μία σημείωση, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς είναι μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ για την περίοδο 2019-2023 με την ιδιότητά του ως ενός εκ των 36 αντιπροσώπων της Π.Ε.Δ. Αττικής. Άρα η πρόσβαση και η συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ είναι ή μπορεί να είναι περισσότερο από άμεση.
 
Ο Δήμος της Αίγινας έχει υπογράψει ήδη σύμβαση για ένα ανταποδοτικό σύστημα διαλογής στην πηγή.
 
Η εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος της Αίγινας, εξαιρώντας την προσπάθεια για τη δημιουργία Βασικού Πράσινου Σημείου στο ΣΜΑ της Σκοτεινής (υπάρχει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"), περιλαμβάνει ήδη για ένα ανταποδοτικό σύστημα διαλογής στην πηγή, αυτό είναι το Κινητό Πράσινο Σημείο (ΚΙΠΣ). Ο Δήμος της Αίγινας θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου αυτό το σύστημα να ενταχθεί στον εξοπλισμό του.
 
Σύμφωνα με τον άρθρο 29, παράγραφο 4 του ν,. 4819/2021 ν. "Ως Κινητό Πράσινο Σημείο (ΚΙΠΣ) ορίζεται το αυτοκινούμενο ή ρυμουλκούμενο όχημα, το οποίο διαθέτει ξεχωριστά μέσα συλλογής, όπως κάδο ή κιβώτιο (container) για κάθε επιμέρους υλικό που συλλέγεται. Τα ΚΙΠΣ εντάσσονται στον εξοπλισμό συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων του Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Λειτουργούν βάσει προγράμματος της υπηρεσίας καθαριότητας των Ο.Τ.Α., το οποίο κοινοποιείται ευρέως στους πολίτες".
 
Τι είναι τα Κινητά Πράσινα Σημεία του ΕΔΣΝΑ; Είναι ανταποδοτικά;
 
Η σύναψη της σύμβασης από την πλευρά του ΕΔΣΝΑ για την προμήθεια 60 τέτοιων Κινητών Πράσινων Σημείων για τους δήμους της Αττικής, ήταν γνωστή ήδη από το καλοκαίρι (Ιούνιος του 2020). Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, υλοποίησαν ένα πρόγραμμα που λέγεται "Green City".
 
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021, υπήρξαν δήμοι της Αττικής, που δημοσιοποιούσαν μέσω ανακοινώσεων τη συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα.
 
"Στο Κινητό Πράσινο Σημείο, ανακυκλώνονται 8 κατηγορίες διαχωρισμένων υλικών, μη υλικών συσκευασίας, με άμεσο στόχο να αυξηθούν τα οικιακά απορρίμματα που προωθούνται προς ανακύκλωση. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκά πρωτότυπο πρόγραμμα επιβράβευσης των πολιτών" αναφέρει σχετικό άρθρο για τον Δήμο Ελευσίνας στις 4 Αυγούστου 2021.
 
"Ο τύπος και το βάρος των υλικών που προσκομίζονται προς ανακύκλωση, μετατρέπονται σε πόντους και οι πολίτες κερδίζουν οφέλη μέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του προγράμματος", αναφέρει το άρθρο σε άλλο σημείο του.
 
To πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ήδη ο Δήμος Αίγινας, ενδεχομένως χωρίς να γνωρίζει πολλά πράγματα γι' αυτό, είναι ανταποδοτικό. Ο Δήμος της Αίγινας είναι μέλος του "Green City", όπως άλλωστε και οι 66 δήμοι της Αττικής. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
 
Όμως, μήπως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μία νέα σύμβαση για την λειτουργία του Κινητού Πράσινου Σημείου στην Αίγινα ή να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες;
 
Οι ερωτήσεις που έκανε το Aegina Portal στην συνεδρίαση και οι απαντήσεις που έλαβε.
 
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την δεκαετή σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ, η οποία περιλαμβάνει κινητά πράσινα σημεία.
 
Οι απαντήσεις:
 
Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης (ο οποίος έκανε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση στην πρωτολογία του με καίριες ερωτήσεις) δευτερολογώντας είπε: Εκείνο που είπε ο κ. Στριγάρης είναι πάρα πολύ σημαντικό και το έχουμε ξεχάσει. Η σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ προβλέπει πράγματι τη δημιουργία πράσινων σημείων.
Ο κ. Ζορμπάς συμπλήρωσε: "Πράσινων σημείων τα οποία θα έχουν διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης, δεν θα είναι στη φιλοσοφία τους στο σπιτάκι"
O κ. Κουκούλης συνέχισε: "Όχι, δεν θα είναι ανταποδοτικό".
Ο κ. Ζορμπάς συμπλήρωσε και πάλι: "Ναι δεν θα έχει άλλες γραμμές δηλαδή".
Ο κ. Κουκούλης συνεχίζοντας είπε: "Θα έχει τα ίδια ρεύματα, πάλι πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, αλλά δεν θα έχει την ανταπόδοση". 
 
Η παρατήρηση του Aegina Portal:
 
Ο διαχωρισμός στην πηγή στα κινητά πράσινα σημεία του ΕΔΣΝΑ είναι επίσης ανταποδοτικός, ενώ παρέχονται τα ίδια ρεύματα. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να δει κανείς στην σελίδα του προγράμματος.  
 
Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε τη διάθεση του υλικού. Ποιος δηλαδή θα παίρνει το ανακυκλώσιμο υλικό.
 
Ο κ. Νίκος Πτερούδης απάντησε: "Διαχωρίζεται στην πηγή κ. Στριγάρη, δηλαδή στο μηχάνημα μέσα. Συμπιέζει τα διάφορα είδη που έχει πάρει και αυτοί τα παίρνουν και τα πάνε".
 
Ως παρατήρηση, το Aegina Portal παραθέτει την πρώτη παράγραφο του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Αίγινας, όπου αναφέρεται ότι:
 
"Η περισυλλογή, αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων στην εδαφική περιοχή του Δήμου Αίγινας είναι υποχρέωση του Δήμου και ασκείται διά της υπηρεσίας καθαριότητας και του οριζομένου προς τούτο Δημοτικού Συμβούλου. Η καθαριότητα του Νησιού και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά αγαθά που επιτυγχάνονται με τη συνεχή συνεργασία των πολιτών, των κατοίκων και του Δήμου και διέπονται από διατάξεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα".
 
Προφανώς χρειάζονται οι ανάλογες προσαρμογές στο Κανονισμό Καθαριότητας.
 
Η τρίτη ερώτηση ήταν για ποιους λόγους η σύμβαση δεν "πέρασε" από την Οικονομική Επιτροπή.
 
Ο κ. Νίκος Πτερούδης απάντησε: "Δεν ξέρω, αυτό δεν το ξέρω. Δεν υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα".
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέλιος Θεριανός απάντησε: "Δεν υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα, το μόνο είναι το ρεύμα, αυτό είναι. Προφανώς γι' αυτό δε πήγε και στην Οικονομική".
Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς.: "Μα και εκείνοι απευθύνονται στα δημοτικά συμβούλια. Είναι ξεκάθαρο".
 
Η παρατήρηση του Aegina Portal είναι, ότι η σύμβαση θα έπρεπε, τουλάχιστον, να περάσει πρώτα από την Οικονομική Επιτροπή, επειδή είναι σύμβαση και λόγω της κατάργησης της Ενότητας Β’ του ν. 4042/2012 (Α’ 24) στην οποία περιλαμβάνεται το Άρθρο 44Α, που ορίζει ότι οι αποφάσεις των Πράσινων Σημείων λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, με το άρθρο Παρ.1 Άρθρο 74 ν. 4819/2021 που είναι σε ισχύ από 23/7/2021.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.