Όταν ο χειμώνας ανθίζει μέσα από τον φακό του Ανέστη Κορνέζου και της Ειρήνης Κουνάδη.

Όταν ο χειμώνας ανθίζει μέσα από τον φακό του Ανέστη Κορνέζου και της Ειρήνης Κουνάδη.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Σύλλογος Φίλων εγκαινίασε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, την έκθεση φωτογραφίας του Ανέστη Κορνέζου και της Ειρήνης Κουνάδη, με τον άκρως ποιητικό τίτλο «2 ματιές στον ίδιο χειμώνα». 

Η προσέλευση του κοινού ήταν εντυπωσιακή, με πλήθος Αιγινητών και επισκεπτών να κατακλύζουν την αίθουσα, για να τιμήσουν δύο δημιουργούς που έχουν κερδίσει την εκτίμηση του νησιού με τον επαγγελματισμό, την ειλικρίνεια και την ιδιαίτερη ευαισθησία τους.

Την εκδήλωση άνοιξε με έναν γλαφυρό χαιρετισμό, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

«Εραστές του φακού και της Αίγινας»
Την εκδήλωση άνοιξε με έναν γλαφυρό χαιρετισμό, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Γιώργος Μπήτρος. Με λόγια γεμάτα θέρμη, χαρακτήρισε τους δύο φωτογράφους ως «εραστές του φακού και ακόμα μεγαλύτερους εραστές της Αίγινας», εξαίροντας το ήθος, την τιμιότητα και την έμφυτη ευγένειά τους να έχουν πάντα έναν καλό λόγο για όλους.

«Αν σας βγάλει ο δρόμος προς το λιμάνι, με τον αέρα να σας παίρνει την ομπρέλα

«Αν σας βγάλει ο δρόμος προς το λιμάνι, με τον αέρα να σας παίρνει την ομπρέλα και τη δυνατή βροχή να πέφτει, και δείτε κάποιους να έχουν ανέβει πάνω σε δέστρες, σε παγκάκια ή ακόμα και σε δέντρα για να τραβήξουν πλάνο... μην ανησυχείτε, είναι ο Ανέστης και η Ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπήτρος, περιγράφοντας το πάθος των δύο δημιουργών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ιδέα για την έκθεση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που μας πέρασε, βλέποντας τις μοναδικές λήψεις που αναρτούσαν οι δύο καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το «ανύπαρκτο» λιμάνι της Αίγινας, όταν τα κύματα κυριολεκτικά το εξαφανίζουν, μια πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι κάθε χρόνο.

Δύο ματιές, μία Αίθουσα, ένας χειμώνας
Η αίθουσα του Μουσείου χωρίστηκε νοητά στα δύο, χωρίς όμως να υψώνει τείχη, αλλά ενώνοντας δύο διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.

Η «Πράσινη Γραμμή» της Ειρήνης Κουνάδη

Η «Πράσινη Γραμμή» της Ειρήνης Κουνάδη
Η κ. Κουνάδη, παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μπήτρο, τον Δήμο Αίγινας και την κ. Ανθίπη Γελαδάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους. Παρουσιάζοντας το δικό της κομμάτι, εξήγησε ότι οι επισκέπτες θα δουν το «χρονικό μιας καταιγίδας».

Από τα απειλητικά σύννεφα στη Δύση που μοιάζουν με αετό, μέχρι τη λύτρωση του ουράνιου τόξου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε μια συγκλονιστική, ανθρώπινη λήψη της στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων: μια γυναίκα σκυμμένη σε ένα παγκάκι μέσα στη βαρυχειμωνιά. «Τι να σκεφτόταν άραγε εκείνη την ώρα;» αναρωτήθηκε η φωτογράφος.

Η ματιά του Ανέστη Κορνέζου

Η ματιά του Ανέστη Κορνέζου
Στο άλλο μισό της αίθουσας, ο φακός του Ανέστη Κορνέζου αιχμαλωτίζει τη δική του αλήθεια από το αιγινήτικο τοπίο. Άγρια θάλασσα, γυμνά δέντρα, έρημοι δρόμοι και το πλοίο «Απόλλων Ελλάς» να παλεύει με τα κύματα, συνθέτουν ένα σκηνικό που, παρά την αγριάδα του, ηρεμεί και γαληνεύει το βλέμμα μέσα από το μοναδικό φως του νησιού.

Οι δύο δημιουργοί, εμφανώς συγκινημένοι, μοιράστηκαν με τον κόσμο το αποτέλεσμα μιας σπάνιας δουλειάς που καταφέρνει να αποδείξει πως ο χειμώνας, με όλη του την ταλαιπωρία, κρύβει μέσα του τη δυνατότητα για τη ζωή να ανθίσει ξανά.

Πληροφορίες Έκθεσης

Πληροφορίες Έκθεσης
Διάρκεια: Από Παρασκευή 29 Μαΐου έως Κυριακή 7 Ιουνίου 2026.

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 13:00 & 19:00 – 21:00.

Τοποθεσία: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

Αν ο δρόμος σας βγάλει προς το λιμάνι, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε αυτή την έκθεση. Οι εικόνες της θα δροσίσουν τη σκέψη σας και θα γαληνέψουν το βλέμμα σας.

Με 29 υποψηφίους ξεκινούν αύριο στο ΕΠΑΛ Αίγινας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026.

Με 29 υποψηφίους ξεκινούν αύριο στο ΕΠΑΛ Αίγινας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026.

Αύριο, Σάββατο 30 Μαΐου 2026, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, με την εξέταση του μαθήματος των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστο Λίτο, ο οποίος είπε ότι όλα είναι έτοιμα για τις εξετάσεις και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους. Στις φετινές εξετάσεις θα λάβουν μέρος 29 υποψήφιοι.

Σαν «καρτ-ποστάλ καλοκαιριού» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που ξεκινά στην Αίγινα.

Σαν «καρτ-ποστάλ καλοκαιριού» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που ξεκινά στην Αίγινα.

Σαν «καρτ-ποστάλ καλοκαιριού» μοιάζουν πια οι μέρες που θα οδηγήσουν στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Αίγινα. 

Το λιμάνι, ήρεμο σαν καθρέφτης, αντανακλά τα χρώματα ενός εντυπωσιακού δειλινού, με τον ουρανό να βάφεται σε αποχρώσεις του ροζ και του πορτοκαλί, διεκδικώντας το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο αττικό φως.

20260528_203528.webp

Οι βάρκες ακίνητες, τα νερά γαλήνια και η ατμόσφαιρα σχεδόν κινηματογραφική. Η εικόνα αυτή δεν είναι απλώς όμορφη – είναι ενδεικτική. Δείχνει ξεκάθαρα πως η Αίγινα έχει ήδη περάσει στη θερινή της φάση, πριν καν μπει επίσημα ο Ιούνιος. Οι καιρικές συνθήκες, ιδανικές, ενισχύουν αυτή την αίσθηση, φέρνοντας από νωρίς κόσμο στο νησί και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα ιδιαίτερα ζωντανό τριήμερο.

 Είναι η στιγμή της ημέρας που το νησί αλλάζει ρυθμό.

Είναι η στιγμή της ημέρας που το νησί αλλάζει ρυθμό. Η ζέστη υποχωρεί, οι πρώτοι επισκέπτες κάνουν τη βόλτα τους στο λιμάνι και όσοι τόλμησαν ήδη τις πρώτες βουτιές, επιστρέφουν με εκείνη τη γνώριμη καλοκαιρινή χαλάρωση.

Πανελλαδικές 2026: Με 82 υποψηφίους το ΓΕΛ Αίγινας. Το μήνυμα και ο «οδικός χάρτης» των εξετάσεων από τον διευθυντή κ. Γιάννη Πεπέ.

Πανελλαδικές 2026: Με 82 υποψηφίους το ΓΕΛ Αίγινας. Το μήνυμα και ο «οδικός χάρτης» από τον διευθυντή Γιάννη Πεπέ

Λίγες ώρες πριν από το πρώτο κουδούνι της φετινής εξεταστικής περιόδου, ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αίγινας, κ. Γιάννης Πεπές, παρουσίασε τον αναλυτικό «οδικό χάρτη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το 2026.

Με ένα μήνυμα γεμάτο αισιοδοξία, ψυχραιμία και στήριξη, ο κ. Πεπές, μιλώντας στο Aegina Portal υπογράμμησε ότι το σχολείο είναι απόλυτα έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως μια «ευκαιρία προσωπικής και ακαδημαϊκής αναβάθμισης» και όχι ως ένα καταληκτικό ορόσημο της ζωής τους.

Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα και αλλαγή στην ώρα προσέλευσης
Η μεγάλη μάχη ξεκινά αύριο, Παρασκευή 29 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Για την πρώτη ημέρα και μόνο, για λόγους οργανωτικούς, οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο νωρίτερα, στις 7:40 π.μ. Για τις υπόλοιπες ημέρες των εξετάσεων, η σταθερή ώρα προσέλευσης έχει οριστεί στις 7:55 π.μ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τετάρτη 3 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.
  • Παρασκευή 5 Ιουνίου: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική.
  • Δευτέρα 8 Ιουνίου: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.

Οι αριθμοί των εξετάσεων: 82 υποψήφιοι σε Αίγινα και Αγκίστρι
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής, στις εξετάσεις συμμετέχουν συνολικά 82 υποψήφιοι. Από αυτούς, οι 77 προέρχονται από το ΓΕΛ Αίγινας (συμπεριλαμβανομένων 9 αποφοίτων παρελθόντων ετών) και οι 5 από το Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Αγκιστρίου.

Η κατανομή των μαθητών ανά προσανατολισμό αποτυπώνει μια απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και την Οικονομία:

  • Οικονομίας & Πληροφορικής: 32 υποψήφιοι (29 από Αίγινα και 3 από Αγκίστρι)
  • Ανθρωπιστικών Σπουδών: 31 υποψήφιοι (29 από Αίγινα και 2 από Αγκίστρι)
  • Σπουδών Υγείας: 13 υποψήφιοι (όλοι από Αίγινα)
  • Θετικών Σπουδών: 6 υποψήφιοι (όλοι από Αίγινα)

Θετική συγκυρία, η πτωτική τάση των βάσεων
Ο κ. Πεπές στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η φετινή συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τα παιδιά. «Οι βάσεις εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία παρουσιάζουν πτωτική τάση», σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι από φέτος ανοίγονται περισσότερες επιλογές, καθώς πολλές σχολές έχουν ενταχθεί σε επιπλέον επιστημονικά πεδία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τμήματα των μαχίμων στις Στρατιωτικές Σχολές, τα οποία πλέον, εκτός από τον Θετικό προσανατολισμό, είναι προσβάσιμα και από τον προσανατολισμό της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Παράλληλα, υπενθύμισε στους μαθητές ότι υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις για όποιον δεν πετύχει στις πρώτες του επιλογές, όπως η εισαγωγή την επόμενη χρονιά με το σύστημα του 10% ή η εκ νέου συμμετοχή στις εξετάσεις.

Δίπλα στους μαθητές και μετά τις εξετάσεις

Ο κ. Πεπές διαβεβαίωσε ότι η στήριξη του σχολείου δεν σταματά με το τέλος των γραπτών. Στις αρχές Ιουλίου, με το άνοιγμα του Ψηφιακού Μηχανογραφικού Δελτίου, οι καθηγητές θα βρίσκονται στο Λύκειο για να συμπληρώσουν μαζί με τους μαθητές τις αιτήσεις τους, προσφέροντας εξατομικευμένη συμβουλευτική. Επιπλέον, εντός του Ιουνίου, το σχολείο θα συνδράμει τους γονείς στη διαδικασία των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών εγγραφών (e-εγγραφές) για τις επόμενες τάξεις του Λυκείου.

«Είστε ήδη νικητές»
Κλείνοντας έστειλε ένα μήνυμα προς όλους τους υποψηφίους:

«Γνωρίζοντας τους υποψηφίους μας έναν προς έναν ξεχωριστά και γνωρίζοντας τον αγώνα των δικών τους και των οικογενειών τους, είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η δοκιμασία θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. [...] Κανένας δεν θα κριθεί προσωπικά μέσα από αυτή τη διαδικασία. Όλοι και ο καθένας από τους υποψηφίους μας είναι μοναδικοί, ξεχωριστοί και ήδη νικητές. Καλή επιτυχία, θα είμαστε δίπλα τους σε όλη τη διαδρομή».

Δημοσιεύθηκαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αίγινας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2026.

Δημοσιεύθηκαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αίγινας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2026.

ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ - ΔΕΥΤΕΡΑ 30-31 ΜΑΪΟΥ & 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2026

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΣΟΥΒΑΛΑ-ΒΑΓΙΑΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΑΦΑΙΑΠΕΡΔΙΚΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Από ΑίγιναΑπό ΒάγιαΑπό ΑίγιναΑπό Αγ.Νεκτ.Από ΑίγιναΑπό Αγ.Μαρ.Από ΑίγιναΑπό ΑφαίαΑπό ΑίγιναΑπό Πέρδικα
- - 07:00 07:50 07:00 07:30 07:00 07:40 - -
- - 09:00 09:50 09:00 09:35 09:00 09:45 - -
- - 09:30 09:50 - - - - - -
10:15 10:45 10:15 11:15 10:15 11:00 10:15 11:10 10:30 10:50
- - 11:00 12:00 11:00 11:40 11:00 11:50 11:30 11:50
- - 12:00 13:00 12:00 12:40 12:00 12:50 - -
13:00 13:25 13:00 14:00 13:00 13:40 13:00 13:50 13:00 13:20
- - 13:45 14:45 13:45 14:30 13:45 14:40 - -
- - 14:30 15:30 14:30 15:10 14:30 15:20 14:30 14:50
- - 16:00 16:50 16:00 16:30 16:00 16:40 16:00 16:20
👈 Σύρετε τον πίνακα για να δείτε όλες τις διαδρομές

 

Featured
fistikia-aiginis.JPG

Την εγγραφή 21 νέων στοιχείων ανακοίνωσε το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ανάμεσα σε αυτά είναι το Φιστίκι Αιγίνης. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των φορέων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας με υπερηφάνεια ανακοινώνει την εγγραφή του Φιστικιού Αιγίνης ως νέου στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Ήταν μια ιδέα και μια προσπάθεια που ευοδώθηκε. Μια δικαίωση για τους παλαιότερους παραγωγούς που πίστεψαν σε αυτό το δέντρο αλλά και για αυτούς που συνεχίζουν μέχρι σήμερα την καλλιέργεια της φιστικιάς .Χάρη στον μόχθο και τον αγώνα τους, παράγεται αυτός ο θαυμαστός καρπός, που έχει αναγνωριστεί ως ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο. Και τέλος θέλομε να ευχαριστήσομε όλους αυτούς που μας βοήθησαν και συμπαραστάθηκαν ώστε να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια.

Το φιστίκι και η φιστικιά της Αίγινας:

Η παράδοση της φιστικοκαλλιέργειας και του φιστικιού μετρά στην Αίγινα ήδη 120 χρόνια, από τότε που εισήχθη η καλλιέργεια της στο νησί. Η διαφύλαξη και ανάδειξη της παραδοσιακής αυτής γνώσης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συλλογική μνήμη και τη σύγχρονη ταυτότητα της Αίγινας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την εγγραφή είκοσι ενός (21) νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο. Το ΥΠΠΟ μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO,2003) και φυσικά τις ίδιες τις κοινότητες των φορέων.

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, με την αποδοχή της εισήγησης της Επιτροπής για την εγγραφή των εικοσιενός νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο, δήλωσε: “Το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την εγγραφή νέων στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο, που συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής μας ταυτότητας. Στα στοιχεία καταγράφεται το αποτύπωμα των ανθρώπων στο πέρασμα του χρόνου, ως τεκμήριο εθνικής αυτογνωσίας και βάση, επί της οποίας οικοδομείται η συλλογική μας αυτοπεποίθηση. Από τα 21 νέα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ορισμένα είναι γνωστά και θαυμαστά: Η Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία, οι Αποκριάτικοι Φανοί της Κοζάνης, ο πολιτισμός του Φιστικιού Αιγίνης, το Ξινόμαυρο της Νάουσας. Ορισμένα άλλα, όπως το Κουρμπάνι του Αγίου Αθανασίου, στο Καλαμπάκι Δράμας, ο Καδής στους Σπαθαραίους Σάμου, το Καγκελάρι στην Άρτα εκφράζουν μια κοινωνία που επινοεί συλλογικούς τρόπους έκφρασης, πάνω σε στέρεες παραδόσεις ή ως φόρο τιμής στο ελεύθερο πνεύμα του λαού μας. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας περιέχει τεκμήρια από το βαθύ πολιτιστικό ίχνος ενός πλούσιου και, ως ένα βαθμό, ανεξερεύνητου παρελθόντος. Αποτελεί βασικό στοιχείο του Πολιτισμού μας. Οφείλουμε να την τιμούμε, να τη σεβόμαστε. Η σύγχρονη κοινωνία μας έχει τις ρίζες της στην παράδοση, στην ιστορία, στις εμπειρίες των ανθρώπων που προηγήθηκαν ημών σε αυτόν τον τόπο. Μέλλον χωρίς παρελθόν δεν είναι ευοίωνο”.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης της UNESCO, η Ελλάδα δημιούργησε και εμπλουτίζει συστηματικά το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο οποίο κοινότητες φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τα στοιχεία που οι ίδιες θεωρούν σημαντικά, για την ταυτότητά τους. Η εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο δεν αποτελεί παρά ένα μόνο βήμα για τη συνεργασία διοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και, κυρίως, των ίδιων των κοινοτήτων ως φορέων, για την εκπόνηση και την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες αποσκοπούν στη διαφύλαξη των παραδόσεων και τη μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές.

Η ετήσια διαδικασία εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ξεκινάει κάθε Ιανουάριο, με τη δημόσια πρόσκληση που απευθύνει η ΔΙΝΕΠΟΚ, σύμφωνα με ορισμένο χρονοδιάγραμμα. Η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή κατά τις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2022, 21 Δεκεμβρίου 2022, 13 Ιανουαρίου 2023, 3 Φεβρουαρίου 2023, 17 Φεβρουαρίου 2023 έκανε θετική εισήγηση για την εγγραφή είκοσι ενός στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία έκανε δεκτή η Υπουργός Πολιτισμού", αναφέρει η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.