"Μουσείο Φιστικιού". Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας, θέτουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς προς την Υπουργό Πολιτισμού.

"Μουσείο Φιστικιού". Σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας, θέτουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς προς την Υπουργό Πολιτισμού.

Με ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, βουλευτές της Νέας Αριστεράς εκφράζουν έντονη ανησυχία για τους χειρισμούς γύρω από το ιστορικό Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο της Αίγινας και τη δρομολογούμενη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού» στους χώρους του και μάλιστα με μίσθωση σε ιδιώτη.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για κίνδυνο αλλοίωσης της ιστορικής φυσιογνωμίας του εμβληματικού κτηρίου, το οποίο έχει συνδεθεί με καθοριστικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και προοριζόταν να λειτουργήσει ως Διαχρονικό Μουσείο Αίγινας, ενώ παράλληλα είχε προβλεφθεί η στέγαση της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης.

Στην ερώτηση τίθενται σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και θεσμικής διαδικασίας σχετικά με την παραχώρηση και την προωθούμενη εκμίσθωση χώρων του κτηρίου, με τους υπογράφοντες να ζητούν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον και τη χρήση ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας.

Ερώτηση

Προς την κα. Υπουργό Πολιτισμού

ΘέμαΗ Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής οφείλουν να διαφυλάξουν πάνω από όλα την ιστορική φυσιογνωμία του Καποδιστριακού κτηρίου στην Αίγινα. Έντονο προβληματισμό προκαλεί η πρόταξη παραχώρησης και μίσθωσης σε ιδιώτες χώρων για την εγκατάσταση Μουσείου φιστικιού, κάτι που καμία σύνδεση δεν έχει με την ιστορία του κτηρίου.Το εξαιρετικά σπουδαίο τόσο από αρχιτεκτονική όσο και από ιστορική άποψη Καποδιστριακό κτήριο στην Αίγινα πρέπει, επιτέλους, να αποκτήσει ταυτότητα συνδεδεμένη με την ιστορία του ως Διαχρονικό Μουσείο Αίγινας.

Το κτηριακό συγκρότημα Ορφανοτροφείου/Φυλακών της Αίγινας έχει μακρά και πολυσήμαντη ιστορία. Κτίστηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και εγκαινιάστηκε ως Ορφανοτροφείο το 1829, φιλοξενώντας εκατοντάδες ορφανά παιδιά κυρίως οικογενειών της επανάστασης του 1821. Στην πορεία του χρόνου υπέστη κτηριακές μετατροπές και λειτούργησε διαδοχικά ως Σχολή Ευελπίδων, Λοιμοκαθαρτήριο, Φρενοκομείο, Στέγη για Κρήτες πρόσφυγες, Φυλακές για ποινικούς αλλά και για πολιτικούς κρατούμενους, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα τελικώς εκτελέστηκαν, μέχρι και για κρατούμενους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974. Συνδέεται, επίσης, με τη για πρώτη φορά λειτουργία σε αυτό αλληλοδιδακτικών και επαγγελματικών σχολείων, όπως τυπογραφίας, ξυλουργικής, μεταλλουργίας και ραπτικής, προσφέροντας επαγγελματική κατάρτιση στους μαθητές. Σ’ αυτό στεγάστηκαν η (εξελιχθείσα σε Εθνική) Βιβλιοθήκη, το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο και Σχολή Μουσικής. Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο κτήριο της Ελλάδας με ιστορία και λειτουργίες εμβληματικές όχι μόνο για την Αίγινα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι παρά τις δυνατότητες αυτού του κτηρίου, η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας στεγάζεται από το 1949 φιλοξενούμενη σε δύο μικρούς χώρους στο «Κυβερνείο», το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, από το 1992 έχει παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη το «Εϋνάρδειο», που και αυτό πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί, αν και ούτε αυτό επαρκεί για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, της οποίας μεγάλος όγκος βιβλίων παραμένει αποθηκευμένος στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος, δηλαδή όχι σε δημόσια χρήση και υπό συνθήκες επισφαλείς.

Ωστόσο, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε το 1996-1998 οδήγησε σε πρόταση αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος Ορφανοτροφείου/Φυλακών ως Διαχρονικού Μουσείου και μέρος αυτού έχει αποκατασταθεί και δοθεί σε λειτουργία από το 2023, αλλά μόνο για εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Ήδη - και σωστά - από τον Φεβρουάριο του 2022 εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, η με αριθμό πρωτοκόλλου 41651/02-02-2022 απόφαση για την έγκριση τροποποίησης κτηριολογικού προγράμματος στο Κτήριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας -Διαχρονικό Μουσείο Αίγινας-, με την οποία παραχωρήθηκε έκταση περίπου 680 τ.μ. στη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη, λαμβάνοντας υπόψη σχετικά έγγραφά της, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της.

Όμως στη συνέχεια και προ ολίγων μηνών, με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 528798/14-11-2025 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκε η παραχώρηση στην Περιφέρεια Αττικής, μετά από αίτημά της τον Σεπτέμβριο 2025, χώρου στο υπόγειο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας». Πρόκειται για τους χώρους στη βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου, επί των οδών Καποδιστρίου και Φανερωμένης, που ταυτίζονται με αυτούς που είχαν προηγουμένως παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα. Η απόφαση στηρίζεται μεν στη θετική, ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 11 Νοεμβρίου 2025, ουδείς υπεύθυνος όμως έχει διαβεβαιώσει ότι τα μέλη του Κ.Α.Σ ενημερώθηκαν με πλήρη και έγκυρο τρόπο σχετικά με τα πιο πάνω εκτεθέντα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση η Απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού (και του Κ.Α.Σ) είναι εμφανώς αντιφατική, ανισότιμη και εν πολλοίς αυθαίρετη ή τουλάχιστον πρωθύστερη, η δε νομιμότητά της ελέγχεται.

Το θέμα αρχικά έφερε στην επικαιρότητα το τοπικό μέσο «Aegina Portal» σε ραδιοφωνική εκπομπή στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος της Αίγινας και ο Πρόεδρος της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης που δήλωσαν ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τη νέα παραχώρηση ούτε του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε της Δημοτικής Αρχής αλλά και του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης.

Πρόσφατα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου τοπικού μέσου, στην ειδική συνεδρίαση της Περιφέρειας Αττικής που πραγματοποιήθηκε 18 Μαρτίου 2026, τέθηκε Ερώτηση για το θέμα του Μουσείου Φιστικιού στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, αναφορικά με την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τη χωροθέτηση του μουσείου σε ένα κτήριο που προοριζόταν για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και ταυτόχρονα ζητήθηκαν εγγυήσεις για τον δημόσιο χαρακτήρα του έργου.

Στην απάντησή του ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε ότι το έργο προχωρά υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και θα έχει αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα, διαψεύδοντας «κάθε σενάριο περί ιδιωτικοποίησης». Ανακοίνωσε επίσης ότι εκπονούνται ήδη αρχιτεκτονικές και μουσειολογικές μελέτες, ενώ δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συστέγασης με τη Βιβλιοθήκη, εφόσον το επιτρέψουν οι τεχνικές προδιαγραφές του ιστορικού κτηρίου. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Περιφερειάρχης δεν ήταν ενήμερος για τον νόμιμο προσδιορισμό της χρήσης του κτηρίου ήδη από τα προηγούμενα χρόνια; Όπως και να έχουν τα πράγματα το νομικό κενό και η νομική αυθαιρεσία είναι και τα δύο προφανή.

Σε επόμενη συνεδρίαση στις 30/4/2026 στην 19η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, τέθηκε αιφνιδιαστικά προς συζήτηση και λήψη απόφασης το θέμα «Εκμίσθωση χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας, για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας» και καθορισμός των όρων Διακήρυξης φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας», που εστάλη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή εκτός ημερήσιας διάταξης, και χωρίς την αναγκαία διαβούλευση. Εδώ προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, όπως τόνισε σε δημόσια ανακοίνωσή του, διατυπωμένη δικαίως σε αυστηρό τόνο ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, το κύρος και οι γνώσεις του οποίου περί τα αυτοδιοικητικά δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Επισημαίνεται τέλος ότι η σχετική Απόφαση ελήφθη με ισχνή πλειοψηφία. Την καταψήφισαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις αλλά και από την πλειοψηφία κατεγράφησαν σημαντικές απουσίες.

Τελικά, με την Απόφαση υπ΄ αριθμ. 634/2026, η Περιφερειακή Επιτροπή αποφάσισε, «Την εκμίσθωση, κατόπιν διεξαγωγής πλειοδοτικής, φανερής και προφορικής δημοπρασίας, των χώρων 0.06 έως και 0.12 του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας, όπως αυτοί εμφανίζονται στην από τον Ιούλιο 2023 κάτοψη ισογείου – υπογείου της Αρχιτεκτονικής Μελέτης Εφαρμογής του έργου «Αποκατάσταση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου της Αίγινας – Γ΄ Φάση, συνολικού εμβαδού πεντακοσίων οκτώ τετραγωνικών μέτρων και εξήντα πέντε εκατοστών (508,65 τ.μ.) αποτελούμενοι από έναν ενιαίο χώρο με ανεξάρτητη είσοδο – έξοδο επί της οδού Φανερωμένης, με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία, από τον μισθωτή, «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας»!!!

Επειδή, από την αμέσως προαναφερόμενη δήλωση του Περιφερειάρχη, προκύπτει αίρεση της απόφασης του ΥΠΠΟ με την οποία παραχωρήθηκαν συγκεκριμένοι χώροι του εν λόγω κτηρίου προς χρήση της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης, καθ’ όσον, κατ’ ελάχιστον λεκτικά, έθεσε ζήτημα ενδεχόμενης συστέγασης των δύο χρήσεων, αλλά επιπλέον και κυρίως οι παραχωρηθέντες χώροι ταυτίζονται σε κάθε περίπτωση.

Επειδή, η αρχική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με αριθμό πρωτοκόλλου 41651/02-02-2022, με την οποία παραχωρήθηκε έκταση περίπου 680 τ.μ στη Δημόσια Καποδιστριακή βιβλιοθήκη Αίγινας δεν έχει επίσημα ανακληθεί, (ούτε και πρέπει να ανακληθεί) ωστόσο η νεότερη φαίνεται να υπερισχύει, αδικαιολόγητα, αναιτιολόγητα και παράνομα, δημιουργώντας σοβαρό κενό στη λειτουργία της Βιβλιοθήκης αλλά και σοβαρό νομικό ζήτημα.

Επειδή, κατόπιν τούτων, η Διοίκηση της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης, δεν γνωρίζει αν και ποιοι χώροι έχουν παραχωρηθεί σ’ αυτήν την ίδια, όπως δε φαίνεται, κινδυνεύει τελικά η Αίγινα να μείνει χωρίς Δημόσια βιβλιοθήκη στεγασμένη σύμφωνα με τις ανάγκες της και καλώς αναπτυγμένη.

Επειδή, πέραν της επιτακτικά αναγκαίας προτεραιότητας για την εγκεκριμένη ήδη στέγαση της Βιβλιοθήκης, προφανής επίσης προτεραιότητα χρήσης του ιστορικού Καποδιστριακού κτηρίου είναι αδιαμφισβήτητα τόσο η χρήση για σημαντικές εκδηλώσεις Ιστορικού Μορφωτικού και Πολιτιστικού περιεχομένου, όσο και η ανάδειξη της ιστορικής χρήσης του ως κτήριο Φυλακών.

Επειδή το κτηριακό συγκρότημα Ορφανοτροφείου/Φυλακών της Αίγινας αποτελεί κτήριο εμβληματικό και ιστορικό μνημείο, με πολύ σημαντική ιστορική διαδρομή χρήσεων που συνδέεται με την παλαιότερη και νεότερη πολιτιστική και πολιτική-κοινωνική κληρονομιά του νησιού και της χώρας.

Επειδή, οι αποφάσεις της Διοίκησης για να είναι νόμιμες χρήζουν εκ του νόμου επαρκούς αιτιολόγησης.

Επειδή, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, η χρήση του ιστορικού αυτού μνημείου θα πρέπει να είναι συμβατή με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητά του, οφείλεται δε να προβάλλεται ακέραια με ανάλογες χρήσεις σήμερα.

Επειδή, το κρίσιμο ζήτημα που συζητούν οι πολίτες της Αίγινας είναι η όλη μεθόδευση της εκχώρησης και η αδόκιμη διαμεσολάβηση της Περιφέρειας με αδιαφανείς διαδικασίες, όπως και το ότι το Υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να έχει ένα συνολικό σχέδιο-μελέτη για το εμβληματικό κτήριο, παρ’ ότι έχει αποφασιστεί η δημιουργία Διαχρονικού Μουσείου Αίγινας, το τεμαχίζει και το μοιράζει κατά το δοκούν γεννώντας εύλογες ανησυχίες για το τι θα απομείνει εάν αλλοιωθεί ο ιστορικός χαρακτήρας του που κεντρικά πρέπει να θυμίζει την ιστορία της Αίγινας συνυφασμένη με την ιστορία της Ελλάδας.

Επειδή, είναι γεγονός ότι το φιστίκι αποτελεί τοπικό προϊόν μεγάλης παραγωγικής σημασίας συνδεόμενο με την οικονομία του νησιού και κανείς δεν θα ήταν από θέση αρχής αντίθετος με τη δημιουργία ειδικού Μουσείου με δημόσιο χαρακτήρα βέβαια και μετά από δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Άλλαξε και αν ναι για ποιους λόγους άλλαξε ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού για την αρχική τροποποίηση του κτηριολογικού προγράμματος ως προς την παραχώρηση 680 τ.μ. στη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας και μάλιστα χωρίς ενημέρωση προς τη Δημοτική Αρχή, το Εφορευτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία και διαβούλευση μαζί τους; Και τελικά χωρίς τυπική νομοθετική ρύθμιση.
  2. Κρίνεται ήσσονος σημασίας η αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας;
  3. Με ποια κριτήρια δρομολογούνται στο εμβληματικό κτήριο παρεμβάσεις που δεν έχουν σχέση με την ιστορία του;
  4. Ποιος ο χαρακτήρας από άποψη νομική, διοικητική και χρηματοδοτική του εξαγγελθέντος Μουσείου Φιστικιού;
  5. Γιατί δεν προκρίνεται η απόπειρα ανεύρεσης χώρου για τη στέγαση του Μουσείου, αλλά εκτοπίζεται η Βιβλιοθήκη ως αν ήταν ο “φτωχός συγγενής”;
  6. Ποιο αποτύπωμα πολιτικής και θεσμικής συμπεριφοράς αφήνει μια τέτοια απόφαση, όταν μάλιστα συνδέεται με χρήσεις πολιτισμού;
  7. Ποια εμπιστοσύνη εμπνέουν στους θεσμούς και τους πολίτες/σσες τέτοιες συμπεριφορές;
  8. Πώς από το στάδιο των αρχιτεκτονικών και μουσειολογικών μελετών που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής περνάμε αιφνιδιαστικά σε διαδικασία εκμίσθωσης, μεταφέροντας ουσιαστικά τη δημιουργία και λειτουργία ενός δημόσιου πολιτιστικού χώρου σε ιδιώτη;
  9. Πώς απαντά στο κρίσιμο ζήτημα που συζητούν οι πολίτες της Αίγινας περί μεθόδευσης της εκχώρησης και της αδόκιμης διαμεσολάβησης της Περιφέρειας με αδιαφανείς διαδικασίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές και οι ερωτώσες βουλεύτριες

Δρίτσας Θοδωρής

Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου

Αθανάσιος (Νάσος) Ηλιόπουλος

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Μερόπη Τζούφη

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Θεανώ Φωτίου

Δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω απουσίας του Δημάρχου και έλλειψης απαρτίας.

20260513_191351.webp

Αναβλήθηκαν οι δύο συνεδριάσεις που είχαν οριστεί από το Προεδρείο για σήμερα 13 Μαΐου 2026. Πιο συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω έλλειψης απαρτίας η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής των Κληροδοτημάτων και η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης μετά από πρόταση του προέδρου κ. Φίλιππου Τζίτζη, δεν πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2026, καθώς ο δήμαρχος δεν προσήλθε στην συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν προσήλθε στην συνεδρίαση

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν προσήλθε στην συνεδρίαση, εξηγώντας τον λόγο σε επιστολή που διάβασε ο πρόεδρος κ. Φίλιππος Τζίτζης: "Σήμερα, κάτω από δύσκολες προσωπικές συνθήκες, δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους εξέφρασαν τη στήριξή τους και το ενδιαφέρον τους μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν την υπόθεση και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο τους. Σας ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση".

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάγνωση του παρουσιολογίου

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την ανάγνωση του παρουσιολογίου διαπίστωσε την έλλειψη απαρτίας και έληξε τη διαδικασία και της Τακτικής Συνεδρίασης.

Τέλος, για την σημερινή συνεδρίαση υπήρχε κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού για την υγεία, που συγκέντρωσε αρκετούς πολίτες που ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή και να διαμαρτυρηθούν.

Η αντιδήμαρχος κ. Όλγα Πετρίτη μιλά για την εθελοντική αιμοδοσία, το διήμερο για την πρόληψη της άνοιας και τη δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η αντιδήμαρχος κ. Όλγα Πετρίτη μιλά για την εθελοντική αιμοδοσία, το διήμερο για την πρόληψη της άνοιας και τη δράση για το ζαχαρώδη διαβήτη.

Την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Τουρισμού του Δήμου Αίγινας, κ. Όλγα Πετρίτη, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, προκειμένου να παρουσιάσει τρεις σημαντικές δράσεις που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς υγείας και κοινωνικής προσφοράς. 

Η κ. Πετρίτη αναφέρθηκε αρχικά στην 64η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Παύλος Ανδρεόπουλος» του Δημοτικού Σταδίου Αίγινας, την Παρασκευή 15 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 17:00, με τη στήριξη της κινητής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Όπως τόνισε, οι εθελοντές αιμοδότες χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα

Όπως τόνισε, οι εθελοντές αιμοδότες χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και τον αριθμό ΑΜΚΑ, ενώ συνιστάται να έχουν λάβει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία. Υπογράμμισε ότι η αιμοδοσία αποτελεί «μια πράξη αγάπης και ένα πολύτιμο δώρο ζωής», καθώς το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά και οι ανάγκες των νοσοκομείων καλύπτονται αποκλειστικά από εθελοντές.

Η Αντιδήμαρχος σημείωσε επίσης πως, χάρη στη σταθερή συμμετοχή των πολιτών εδώ και περίπου 20 χρόνια, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 280 έως 300 φιάλες αίματος, δημιουργώντας μια ουσιαστική τράπεζα αίματος για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του νησιού.

Η δεύτερη δράση αφορά τη διήμερη ενημερωτική εκστρατεία για την άνοια και τη νόσο Alzheimer, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Αίγινας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αιγίνης «Άγιος Διονύσιος» και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ μνήμης στο Νοσοκομείο Αιγίνης, την Παρασκευή 15 Μαΐου από τις 12:30 έως τις 14:30 και το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 10:00 έως τις 12:30, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να είναι άνω των 60 ετών, να μην έχουν διάγνωση άνοιας ή σχετική φαρμακευτική αγωγή και να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ τους, καθώς και γυαλιά ή ακουστικά βαρηκοΐας εφόσον τα χρησιμοποιούν.

Η κ. Πετρίτη ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ήδη πολύ μεγάλο, με τα διαθέσιμα ραντεβού να είναι σχεδόν καλυμμένα, ενώ δεσμεύθηκε πως η δράση θα επαναληφθεί μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα, την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 18:30, στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, με θεματολογία γύρω από την άνοια, την πρόληψη, τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και τη στήριξη ασθενών και φροντιστών.

Η ημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις από νευρολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και της κινητής μονάδας για άτομα με άνοια στον Πειραιά.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη διήμερη δράση πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου στην Αίγινα, στο πλαίσιο της 10ης Εκστρατείας Πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Η δράση διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Με Οδηγό τον Διαβήτη», σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας από εξειδικευμένους γιατρούς και θα γίνονται κατόπιν ραντεβού, με τις σχετικές πληροφορίες να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κ. Πετρίτη ευχαρίστησε όλους τους φορείς και τους εθελοντές που στηρίζουν τις δράσεις του Δήμου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της πρόληψης, της ενημέρωσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία της Αίγινας.

Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη σχολή οδηγών του δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά τα ξημερώματα. Αναφορές για εκρήξεις.

Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τη σχολή οδηγών του δημάρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά τα ξημερώματα. Αναφορές για εκρήξεις.

Στις φλόγες παραδόθηκε τα ξημερώματα, το γραφείο όπου στεγάζεται επιχείρηση σχολής οδηγών του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά, που λειτουργεί ο αδελφός του κ. Δημήτρης Ζορμπάς. Από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το γραφείο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ακούστηκαν τρεις εκρήξεις, δύο δυνατές και μία μικρότερη.

Στο σημείο του συμβάντος κατέφθασε δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας, που έσβησε την φωτιά, ενώ λίγο αργότερα στις 4:20 ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αίγινας, το οποίο για προληπτικούς λόγους μετέφερε ηλικιωμένο άντρα, που διέμενε στον όροφο του κτηρίου. 

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο του συμβάντος κατεύθασε  όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο του συμβάντος κατεύθασε  όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας και στη συνέχεια λίγο μετά τις 4:10, τέσσερα οχήματα και 8 πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας. Οι πυροσβέστες απέτρεψαν την φωτιά να επεκταθεί στις τέντες του επάνω ορόφου και με την βοήθεια της Αστυνομίας κατέβασαν από το διαμέρισμά του, ηλικιωμένο άνδρα που διέμενε εκεί.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την σχολή και μαζί κάποια μηχανάκια

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την σχολή και μαζί κάποια μηχανάκια τα οποία χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των οδηγών. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, ένα μηχανάκι και ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν παρκαρισμένα στον εξωτερικό χώρο. Το σημείο του συμβάντος αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί κλιμάκιο της Σήμανσης  (Δ.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των στοιχείων. Η κυκλοφορία στην περιοχή έχει αποκλειστεί από το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας, ενώ ήδη διερευνούνται οι κάμερες που βρίσκονται στην περιοχή. Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση.

Σήμερα τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην οικογενειακή μας επιχείρηση

Η δήλωση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά:

Σήμερα τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην οικογενειακή μας επιχείρηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο τους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο, καθώς και όλους όσοι εξέφρασαν την ανθρώπινη συμπαράστασή τους. Πάνω απ’ όλα, κρατάμε ότι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Κεντρική φωτογραφία Σταύρος Ρωπαΐτης.

Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας: Πρώτο παγκοσμίως το Φιστίκι Αιγίνης στους ξηρούς καρπούς στο Taste Atlas. Πρώτη θέση και στην κατηγορία των φιστικιών!

Το Φιστίκι Αιγίνης κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τη νέα κατάταξη του Taste Atlas και παραμένει κορυφαίο και στην ειδική κατηγορία των φιστικιών.

Διπλή διεθνή διάκριση για το Φιστίκι Αιγίνης ανακοίνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας, με αφορμή την πρόσφατη επικαιροποίηση της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas στις 22 Απριλίου 2026.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Φιστίκι Αιγίνης κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία των ξηρών καρπών με βαθμολογία 4,8/5, ξεπερνώντας το τουρκικό φουντούκι Giresun και το ιταλικό φιστίκι Bronte.

Παράλληλα, στην ειδική κατηγορία “Pistachios”, η Αίγινα διατηρεί την πρώτη θέση διεθνώς, αφήνοντας πίσω γνωστές περιοχές παραγωγής της Τουρκίας και της Ιταλίας. Ο Αγροτικός Σύλλογος χαρακτηρίζει το προϊόν «αφανή ήρωα» και «κοιμώμενο γίγαντα» της παγκόσμιας γαστρονομίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που μπορεί να σταθεί δίπλα σε εκλεκτά γαστρονομικά αγαθά, όπως η τρούφα και το χαβιάρι.

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διατροφική αξία του Φιστικιού Αιγίνης Π.Ο.Π., το οποίο χαρακτηρίζεται ως «superfood» χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και στα ποιοτικά του έλαια. Επισημαίνεται ακόμη ότι η ποιότητα του προϊόντος συνδέεται άμεσα με το ηφαιστειογενές έδαφος της Αίγινας, αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής που ακολουθούν οι παραγωγοί του νησιού.

Ο Αγροτικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα του μόχθου των αγροτών της Αίγινας, οι οποίοι συνεχίζουν τη χειρωνακτική συλλογή του καρπού κάτω από δύσκολες συνθήκες, διατηρώντας ζωντανή την παραδοσιακή ποικιλία «Αιγινήτικη» ή «Κοιλαράτη». Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί συνέταξαν το κείμενο για την ένταξη της καλλιέργειας του φιστικιού στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας

Φιστίκι Αιγίνης 2026: Ο «Αφανής Ήρωας» και ο «Κοιμώμενος Γίγαντας» της Παγκόσμιας Γαστρονομίας
​Αγαπητοί Καταναλωτές,
Με αφορμή την πρόσφατη(22 Απριλίου 2026), επικαιροποίηση της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas, ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας ανακοινώνει μια ιστορική διπλή νίκη για τον καρπό του νησιού μας. Το Φιστίκι Αιγίνης αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ξηρός καρπός στον πλανήτη με βαθμολογία (4,8/5), καταλαμβάνοντας την 1η θέση στη γενική κατάταξη (με 2ο το τουρκικό φουντούκι Giresum και 3ο το ιταλικό φιστίκι Bronte).Σύμφωνα με τον Taste Atlas είναι ο αφανής ήρωας που , λόγω της υψηλής βαθμολογίας 4,8 αναδεικνύει την ελληνική κουζίνα στις καλύτερες του κόσμου.
Ταυτόχρονα, στην ειδική κατηγορία των φιστικιών (Pistachios), η Αίγινα παραμένει ακλόνητη στην 1η θέση, αφήνοντας πίσω της το Antep της Τουρκίας και το Pistacchio Verde di Bronte της Ιταλίας. Αυτή η επιτυχία είναι συγκλονιστική: η Αίγινα κατάφερε μέσα σε μόλις 130 χρόνια να ξεπεράσει την Τουρκία που καλλιεργεί τον καρπό εδώ και χιλιάδες έτη, και την Ιταλία με την παράδοση των 1.500 ετών. Είναι ένας «κοιμώμενος γίγαντας» της γαστρονομίας ,είναι ένα εκλεκτό προϊόν που επιτρέπει στους σεφ να δημιουργούν γκουρμέ συνταγές αναδεικνύοντας μοναδικά τόσο τις αλμυρές όσο και τις γλυκές τους δημιουργίες. ‘Εχει την δυνατότητα να αναδειχθεί σε κορυφαίο σνακ παγκοσμίως και να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει ,δίπλα στην τρούφα και το χαβιάρι.
Εξ άλλου το Φιστίκι Αιγίνης , είναι μια πλήρης τροφή επιβίωσης. Ως ένα αυθεντικό Superfood με υψηλή πρωτεΐνη, επιτρέπει στον άνθρωπο να ζήσει μόνο με αυτόν τον καρπό και τα παράγωγά του —το έλαιο «φυστικιού», το γάλα από φιστίκι και το αλεύρι. Είναι ένας Σύμβουλος Υγείας που λειτουργεί ως φάρμακο, χάρη στην ποιότητα, τη χαμηλή υγρασία και τα πλούσια έλαια που του χαρίζει ο μοναδικός τρόπος καλλιέργειας και εμβολιασμού των δέντρων μας.
Ο Μόχθος που έγινε Παγκόσμιος Πολιτισμός
Αυτή η υπεροχή δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του κλίματος και του ηφαιστειογενούς εδάφους της Αίγινας αλλά και του μόχθου των αγροτών μας, που υπό αντίξοες συνθήκες και τη ζέστη των 40°C, δουλεύουν και συλλέγουν το φιστίκι χειρωνακτικά ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας. Οι αγρότες της Αίγινας ,με μόνο όπλο τη δουλειά τους, « έκαναν την τρίχα τριχιά» ,νίκησαν την αδικία και δημιούργησαν κάτι που μένει στην ιστορία.
​Διαφύλαξαν την παγκοσμίως κορυφαία ποικιλία Αιγινήτικη ή Κοιλαράτη.
​Συνέταξαν οι ίδιοι το κείμενο για την ένταξη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, αποδεικνύοντας ότι το φιστίκι είναι ο ζωντανός πολιτισμός που ταξιδεύει το όνομα της Αίγινας σε όλο τον πλανήτη. Ενώ πολλοί ίσως αγνοούν τη γεωγραφική θέση του νησιού μας, μέσω του Φιστικιού Αιγίνης η πατρίδα μας ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη.
Σήμερα, αυτός ο ζωντανός πολιτισμός απειλείται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής ,την πίεση για οικοπεδοποίηση, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη νοθεία.

Σας καλούμε λοιπόν, να αναζητάτε πάντα το πιστοποιημένο ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΑΣ Π.Ο.Π. στις συσκευασίες. Είναι η μόνη εγγύηση ότι στηρίζετε τον πραγματικό παραγωγό και ότι απολαμβάνετε το αυθεντικό προϊόν που τιμά την ιστορία και την αξιοπρέπεια της Αίγινας.

​Με εκτίμηση
​Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας
Ο πρόεδρος,
Νικόλαος Αντ. Αλυφαντής

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal 

Featured

IMG_20240221_122815.jpg
Την κ. Σίλα Αλεξίου, επικεφαλής της Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί Μπροστά για την Αίγινα», φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία συζήτηση για τα ζητήματα του υποθαλάσσιου αγωγού, της ποιότητας του νερού και της υδροδότησης της Αίγινας.


Γιώργος Στριγάρης 
Θα ήθελα καταρχάς να μου σχολιάσετε το γεγονός των διαφορετικών θέσεων της Περιφέρειας και του Δήμου Αίγινας, αναφορικά με τα αίτια της ζημιάς. Η Περιφέρεια είπε από την αρχή, μέσω του κυρίου Χαρδαλιά, ότι πρόκειται για δολιοφθορά, ο δήμος της Αίγινας κράτησε μια στάση με την οποία περίμενε δει τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτή τη στάση νομίζω κρατήσατε κι εσείς, ήταν μια στάση αναμονής, σ' ένα έργο που υλοποιείται με τη  συνεργασία των δύο φορέων. Για να είμαι ακριβής, έχουν και οι δύο αρμοδιότητες.

Σίλα Αλεξίου: Και οι δύο έχουν και θα έπρεπε η συνεργασία να είναι πιο στενή, γιατί και εγώ αυτό διαπιστώνω, ότι υπάρχει μία διάσταση απόψεων, θέσεων, δεν ξέρω τι ακριβώς. Ο κύριος Χαρδαλιάς, η αλήθεια είναι, ότι βιάστηκε να συμπεράνει ότι επρόκειτο περί δολιοφθοράς. Η έρευνα μέχρι τότε, η αυτοψία, είχε γίνει από τον ίδιο τον κατασκευαστή, ο οποίος έβγαινε στα κανάλια μάς έδειχνε κάποια πλάνα και τα ερμήνευε ως δολιοφθορά. Οι πιο ειδικοί που τα είδαν από την αρχή, είπαν ότι δεν φαίνεται για δολιοφθορά, δεν φαίνεται να έχει εκραγεί εκεί κάποιος μηχανισμός, γιατί η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική. Τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εκρηκτικός μηχανισμός, ωστόσο ο κύριος Χαρδαλιάς είχε υποβάλει τη μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα κινητοποιήθηκαν τότε και όλα τα κανάλια, όταν δήλωσε ότι πρόκειται περί δολιοφθοράς, γιατί όσο να ‘ναι είναι λίγο πιο πιασάρικο θέμα όπως λέμε στη γλώσσα τη δημοσιογραφική.

Γιώργος Στριγάρης  Και σοβαρό.

Σίλα Αλεξίου:  Και σοβαρό, βεβαίως, διότι δεν ξέρεις από που προέρχεται.

Γιώργος Στριγάρης  Ήταν η ίδια περίοδος που υπήρχε το ζήτημα της δολιοφθοράς στον αγωγό του ρεύματος όποτε ναι, ήταν πιασάρικο.

Σίλα Αλεξίου:  Τελικά όμως διαπιστώθηκε, από ό,τι φαίνεται και από το Λιμεναρχείο Πειραιά, δεν είναι δολιοφθορά, καθυστερεί όμως η αποκατάσταση.

Γιώργος Στριγάρης  Μήπως τελικά, αυτή η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε με τις δηλώσεις Χαρδαλιά - πήγε στον τόπο, εκεί κοντά στη Σαλαμίνα έκανε εκεί δηλώσεις- μήπως αυτό έφερε καθυστέρηση στην επισκευή του αγωγού. Και εσείς έχετε και μεγάλη εμπειρία στο θέμα του δικαστικού ρεπορτάζ, γνωρίζετε πολύ καλύτερα τις διαδικασίες από εμάς, ενδέχεται κάτι τέτοιο; ποια είναι η εκτίμησή σας;

Σίλα Αλεξίου:  Κοιτάξτε, αν ο αρμόδιος εισαγγελέας διενεργεί την έρευνα, έχει πάρει καταθέσεις και έχει πειστεί ότι πρόκειται περί τεχνικής βλάβης, δεν νομίζω ότι εμποδίζει το πόρισμά του. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι όλες οι διαδικασίες οι δικαστικές, όπως ξέρουμε όλοι πολύ καλά, καθυστερούν πολύ. Είναι χρονοβόρες, πρέπει να καθαρογραφτεί το πόρισμα. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Δηλαδή αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες, χάνουμε πάρα πολύ χρόνο.

Γιώργος Στριγάρης  Αυτός ο χρόνος ορίστηκε αρχικά από το δήμο της Αίγινας γύρω στο μήνα, από τον κύριο Χαρδαλιά, νομίζω, γύρω στο τρίμηνο. Εσάς η εκτίμησή σας ποια είναι; γιατί τώρα βάζετε και το ζήτημα των διαδικασιών που αφορά τις ελληνικές αρχές, άρα μπορεί να είναι μεγαλύτερο του μηνός;

Σίλα Αλεξίου:  O μήνας ήδη συμπληρώθηκε, γιατί ο δήμαρχος είχε πει από την αρχή - αρχή - που ακόμη δεν ξέραμε περί τίνος επρόκειτο, απλώς ξέραμε ότι είχε σταματήσει η υδροδότηση της Αίγινας - είχε πει ένα μήνα. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο το επανέλαβε. Mάλιστα όταν ρωτήθηκε αν εννοεί ένα μήνα από τώρα, είπε “όχι, από την αρχή”. Απέμεναν όταν μας το είπε περίπου 10 μέρες. Πίστευε, όπως είπε, ότι σ' αυτές τις 10 μέρες θα αποκατασταθεί η βλάβη, έστω προσωρινά, για να συνεχίσει να έρχεται το νερό και μετά να γίνουν  οι εργασίες, έτσι πιο εμπεριστατωμένα και αρτιότερα. Όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

Γιώργος Στριγάρης  Μία παρένθεση, γνωρίζετε για ποιο λόγο είπε ο κύριος δήμαρχος, ότι θα υπάρξει μια, αρχικά, προσωρινή επισκευή του αγωγού και για ποιο λόγο δεν θα είναι από την αρχή, έχετε μιλήσει γι’ αυτό;

Σίλα Αλεξίου:  Δεν το ξέρω γιατί ο κύριος δήμαρχος λέει ότι μιλάει με τον κατασκευαστή, με τον κύριο Κωνσταντινίδη. Προφανώς από ‘κει είναι οι πληροφορίες του, εγώ δεν είμαι τεχνικός και δεν θέλω να υπεισέρχομαι έτσι με λεπτομέρειες, σε τέτοια θέματα, είναι παρακινδυνευμένο.

Γιώργος Στριγάρης  Κάπου μέσα στην σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος Αίγινας με την Περιφέρεια, λέει ότι ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση άμεσης αποκατάσταση βλαβών. Άμεση σημαίνει ότι πάω τώρα και το φτιάχνω. Βλέπουμε όμως ότι αυτό το “άμεση” δεν ορίζεται με κάποιο τρόπο, ειδικά στην περίπτωση που κάποια άλλη αρχή όπως μια δικαστική αρχή, εισαγγελική αρχή, θα πρέπει να βγάλει ένα πόρισμα και θα πρέπει να σταματήσει μία διαδικασία. Αυτό το “άμεση”  δημιουργεί και σε εσάς ένα ερώτημα όσο αφορά την ουσία του, δηλαδή τι σημαίνει “άμεση”, γιατί έχουν δεσμευτεί τα δύο μέρη.

Σίλα Αλεξίου:  Εγώ θα το ερμήνευα ως εξής. Από τη στιγμή που διαπιστώνονται τα αίτια, γιατί δεν μπορείς να αλλοιώσεις το χώρο του εγκλήματος (ας πούμε) από τη στιγμή που διαπιστώνονται θα έπρεπε αμέσως να ξεκινήσει η αποκατάσταση και τα υπόλοιπα να τα βρουν στην πορεία. Δηλαδή, ποιος θα πληρώσει, γιατί είναι το θέμα όλο, ποιος θα αποκαταστήσει οικονομικά της ζημιά.

Γιώργος Στριγάρης  Έχετε εικόνα της βλάβης, όταν λέω εικόνα εννοώ φωτογραφία, βιντεολιπτικό υλικό. Έχετε δει πως είναι; 

Σίλα Αλεξίου: Όχι δεν έχω. Έχω δει αυτά που έδειχνε ο κύριος Κωνσταντινίδης και από ότι ακούω πρόκειται για μια βλάβη σε ένωση. Αυτό βέβαια μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο.


Γιώργος Στριγάρης  Ο κύριος Κωνσταντινίδης που το έδειχνε;

Σίλα Αλεξίου:  Στα κανάλια, στην αρχή, θα το είδατε, γιατί βγήκε σε πολλά κανάλια ο ίδιος και εξηγούσε δείχνοντας εικόνα που είχε από το βυθό, από το σημείο, όπου ήταν και ένα βαθούλωμα και έλεγε ότι εκεί έχει εκραγεί ο μηχανισμός. Δεν φαινόταν για βαθούλωμα από έκρηξη αυτό.

Γιώργος Στριγάρης  Αυτό το υλικό όμως, θα έπρεπε να έχει δοθεί από το κύριο δήμαρχο, φαντάζομαι, στο δημοτικό συμβούλιο να έχει μία άποψη και σε εμάς στα μέσα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Σίλα Αλεξίου:  Όχι. Αυτή την ώρα λοιπόν, μας απασχολούν δύο πράγματα, νομίζω έτσι για να συνοψίσουμε, ο χρόνος αποκατάστασης, αλλά και η ποιότητα το νερού.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης η κ. Αλεξίου, η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία από το δικαστικό ρεπορτάζ, ρωτήθηκε γιατί θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, να δοθεί το πόρισμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα έργα της αποκατάστασης.


Γιώργος Στριγάρης  Δεν είναι παράλογο να μην ξεκινά η αποκατάσταση, αφού έχουν γίνει δύο αυτοψίες ήδη.

Σίλα Αλεξίου:  Τυπικά δεν είναι παράλογο, γιατί όταν διενεργείται μία έρευνα δικαστική ή εισαγγελική, υποτίθεται ότι περιμένουμε το επίσημο πόρισμα. Αυτή την ώρα όμως το πρόβλημα δεν επιδέχεται τέτοιου είδους τυπικότητες, από τη στιγμή που υπάρχει επίσημο πόρισμα από το Λιμεναρχείο που διαπίστωσε τη ζημιά, το πρόβλημα. Λοιπόν εκεί, θα έπρεπε να ξεκινήσει αποκατάσταση, αυτό που είπα και πριν και τα υπόλοιπα θα τα βρίσκανε στην πορεία. Νομίζω ότι για να γίνει αυτό, την στιγμή που υπάρχει κίνδυνος, σοβαρός κίνδυνος στην υγεία μας, την υγεία των κατοίκων όλων, των ζώων, της Αίγινας και οικονομική επιβάρυνση βεβαίως μεγάλη, θα έπρεπε, με κάποιο τρόπο, να πιεστούν οι αρμόδιοι από το δήμαρχο, γιατί η Αίγινα υφίσταται το πρόβλημα, δεν υφίσταται η Περιφέρεια. Ο δήμαρχος θα πρέπει να πιέσει οπουδήποτε για να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν. Δηλαδή εγώ αν ήμουνα στη θέση του  θα έφτανα μέχρι τον πρωθυπουργό.

Γιώργος Στριγάρης  Είναι απούσα και η κεντρική διοίκηση, είναι αλήθεια, σε αυτή την ιστορία. Δηλαδή δεν είδαμε και κάποια παρέμβαση από κάποιο βουλευτή

Σίλα Αλεξίου:  Όχι

Γιώργος ΣτριγάρηςΉ από κάποιο ανώτερο στέλεχος της κεντρικής διοίκησης…

Σίλα Αλεξίου:  Κανένας

Γιώργος Στριγάρης  … να κάνει μία παρέμβαση για ένα έργο, που κακά τα ψέματα είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι και εμβληματικό.


Σίλα Αλεξίου:  Ναι, είναι ένα πρωτοποριακό έργο, ακριβό που ένωσε τώρα την Αίγινα με την Αττική και την υδροδοτεί.

Σε μία επόμενη ερώτηση η κ. Σίλα Αλεξίου ρωτήθηκε για την έλλειψη μελέτης εκτίμησης κινδύνου, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε πει ότι ο κύριος Ζορμπάς είναι υπόλογος για τα προβλήματα στην υδροδότηση.

Γιώργος Στριγάρης  Με φόντο αυτή τη δήλωση, ρωτήθηκε ποια είναι τα σημεία εκείνα εξαιτίας της έλλειψης των οποίων προκύπτει αυτή η καθυστέρηση.

Σίλα Αλεξίου:  Η μελέτη νομίζω θα είχε διευκολύνει τα πράγματα και εφόσον επρόκειτο για μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου, όφειλε ο δήμαρχος να τα εφαρμόσει. Δεν την είχε βέβαια ψηφίσει η δική του παράταξη, με εξαίρεση νομίζω τον κύριο Πτερούδη, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, ήταν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα για ένα θέμα πολύ σοβαρό για την Αίγινα αν είχε ενεργοποιηθεί, ίσως και τώρα ήταν όλα πιο εύκολα, η εκτίμηση του κινδύνου και η διαχείριση του κινδύνου.

Γιώργος Στριγάρης  Όσον αφορά την αποκατάσταση του αγωγού ή όσο αφορά την υδροδότηση της Αίγινας  από άλλες πηγές, με άλλο τρόπο;

Σίλα Αλεξίου:  Κι αυτό βέβαια, γιατί κι αυτό θα έπρεπε να το προβλέπουμε. Πρόκειται για έναν αγωγό που έχει πάρα πολλές ενώσεις, αυτό το ξέρουμε, έχει κάθε 12 μέτρα από ότι ακούω, σας ξαναλέω δεν είμαι τεχνικός, γι’ αυτό πάντα κρατάω επιφυλάξεις σ' αυτά τα θέματα, γιατί είναι πολύ εξειδικευμένα, μην κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλοι όλα. Αλλά έχει πάρα πολλές ενώσεις, έχει κάθε 12 μέτρα ένωση. Αυτό μας αφήνει να ανησυχούμε, γιατί τώρα κάτι τέτοιο συνέβη προφανώς, αυτό μπορεί να ξανασυμβεί και στο μέλλον και στο άμεσο μέλλον. Δεν θα έπρεπε να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα; και για την υδροδότηση που είπατε, αλλά και για την πρόληψη των ζημιών αυτών. ;Eνας επανέλεγχος, ένας τακτικός έλεγχος μάλλον.

Γιώργος Στριγάρης  “Την ευθύνη για τη φύλαξη του έργου μετά τη διοικητική παραλαβή για τη χρήση και μέχρι την οριστική παραλαβή έχει και ο Κύριος του έργου”, δηλαδή έχει ο δήμος της
Αίγινας. Ο δήμος δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποιες κινήσεις, να έχει πάρει κάποιες αποφάσεις σχετικά με την φύλαξη του έργου, δηλαδή την αποτροπή της πρώτης περίπτωσης, που θα μπορούσε να είναι μια δολιοφθορά. Θέλετε να μου το σχολιάσετε αυτό;

Σίλα Αλεξίου:  Nαι και σκεφτείτε από του χρόνου που θα παραληφθεί ολοκληρωτικά το έργο από την Αίγινα,  τι θα γίνει. (σ.σ. η αναφορά στο χρόνο παράδοσης έγινε εκ παραδρομής, η παράδοση του έργου έχει οριστεί για το 2027)

Γιώργος Στριγάρης  Να πάμε σε ένα άλλο ζήτημα το οποίο το έχετε σηκώσει πάρα πολύ ψηλά, θεωρώ δικαιολογημένα, δηλαδή η υγεία των πολιτών είναι ό,τι πιο σημαντικό και αδιαπραγμάτευτο. Είναι η ποιότητα του νερού, μιλήσατε γι’ αυτό έντονα, κάνετε ερωτήσεις. Τελικά, μετά τις αναλύσεις στείλατε μία επιστολή στον κύριο Χαρδαλιά...

Σίλα Αλεξίου:  Ζητώντας τη διενέργεια αναλύσεων από τη Περιφέρεια, από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Δεν έχω πάρει απάντηση.

Γιώργος Στριγάρης  Αυτό πότε το στείλατε; δηλαδή και εκεί υπάρχει μία καθυστέρηση. 

Σίλα Αλεξίου:  Είπαν ότι έχει προωθηθεί προς επεξεργασία. Το έστειλα την Παρασκευή, την προηγούμενη. Τώρα δηλαδή πόσες μέρες είναι, αλλά ίσως και κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε ήδη να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες.

Γιώργος Στριγάρης  Έστω να λάβετε μια απάντηση, δεν την λάβατε κι αυτή.

Σίλα Αλεξίου:  Γι’ αυτό είπα και στο δήμαρχο, ότι πρέπει και εκείνος να πιέσει, γιατί έχει μεγαλύτερη ισχύ από μένα βέβαια, δήμαρχος είναι, δήμαρχος της Αίγινας, που ζει τώρα αυτό το πρόβλημα, το τόσο σοβαρό.

Γιώργος Στριγάρης  Με τον κύριο Χαρδαλιά έχετε μιλήσει γι' αυτό ζήτημα;

Σίλα Αλεξίου:  Όχι.

Γιώργος Στριγάρης  Τον έχετε πάρει τηλέφωνο; Έχετε προσπαθήσει να επικοινωνήσετε μαζί του;

Σίλα Αλεξίου:  Όχι δεν προσπάθησα, να πω την αλήθεια, έστειλα μόνο αυτή την επιστολή

Γιώργος Στριγάρης  Από την οποία τι προσδοκάτε;

Σίλα Αλεξίου:  Να διενεργηθούν αυτές οι αναλύσεις και για τα βαρέα μέταλλα και για όλα, γιατί εκεί είναι το επικίνδυνο, να ξέρουμε, να ξέρουμε τι κάνουμε, να ξέρουμε την πραγματικότητα. Χθες στη Δημοτική Επιτροπή που το συζητήσαμε το θέμα, το έβαλα εγώ και στον κύριο Ζορμπά, μου είπε ότι διενεργήθηκαν αναλύσεις καινούργιες στην Αίγινα.

Γιώργος Στριγάρης  Το είπε ο κ. Μούρτζης.

Σίλα Αλεξίου:  Ναι ο κύριος αντιδήμαρχος ύδρευσης και ότι θα τα παίρναμε (σ.σ. τα στοιχεία των αναλύσεων). Μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε πάρει. Τις ώρες ακριβώς που το συζητούσαμε, μου είπαν ότι είναι έτοιμες και θα δοθούν στη δημοσιότητα, δεν δόθηκαν, δεν ξέρω γιατί.

Γιώργος Στριγάρης   Δεν αποκλείεται να γίνει αργότερα. Με τον κύριο Βουτσινά έχετε μιλήσει, τον Αντιπεριφερειάρχη.

Σίλα Αλεξίου:   Με τον κύριο Βουτσινά έχω μιλήσει, είχε έρθει και στην Αίγινα συνοδεύοντας τα νερά. Νομίζω ότι δεν έχει ο ίδιος αρμοδιότητα, την έχει πάρει εξ’ ολοκλήρου ο Περιφερειάρχης, έτσι έχω καταλάβει.

Γιώργος Στριγάρης  Στο πρώτο Δελτίο Τύπου, νομίζω, που είχατε στείλει έγραφε: “Αν συνέβαινε το Πάσχα ή το καλοκαίρι αναλογίζεται ο κ. Δήμαρχος τις συνέπειες για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αίγινας;”. Χτυπάμε ξύλο, αλλά ποιος λέει ότι δεν θα γίνει ξανά το Πάσχα; Τι έχετε να προτείνετε γι’ αυτό;

Γιώργος Στριγάρης   Κανείς δεν μας το λέει, γιατί σας είπα και αυτές οι πολλές ενώσεις, που εχουν γίνει στον αγωγό στα 14 km δηλαδή, κάθε 12 μέτρα ένωση. Ε, δεν ενέχει κινδύνους ανά πάσα στιγμή; Δεν ξέρουμε ποτέ τι θα συμβεί, γι’ αυτό θέλει μία μελέτη διαχείρισης, γιατί μπορεί να κριθεί κάτι άλλο, κάτι, μια ενίσχυση.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το ζήτημα τις διάθεσης εκθέσεων - εγγράφων, από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν γνώση για τι συμβαίνει και τι διαδικασίες ακολουθήθηκαν, ώστε να μπορούν και να έχουν μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα γίνεται, ώστε να λάβουν αποφάσεις και να κάνουν προτάσεις, γι’ αυτό καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Το θέμα είναι αν θα τις πάρω, απαντά η κ. Αλεξίου και συνεχίζει: να τις ζητήσω, αλλά πολλές φορές μας λένε ότι δεν υπάρχουν εδώ στην Αίγινα, ότι δεν υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία. Ακόμη και η Τεχνική Προσφορά,  που το είχατε βάλει και εσείς το θέμα, την έχω ζητήσει και από την Περιφέρεια. Και από εκεί δεν το πήρα. Ούτε που πήρα απάντηση. Το έχω ζητήσει και από εκεί.

Σε άλλο σημείο η κ. Αλεξίου είπε για το ίδιο θέμα ότι: Πρέπει να κατοχυρωθούμε και ο δήμος να κατοχυρωθεί με όλα αυτά τα έγγραφα και να λάβει τα μέτρα του, διότι πολύ γρήγορα θα πρέπει να αναλάβει όλες τις ευθύνες. Τι θα γίνει τότε;

Τέλος, η κ Αλεξίου ρωτήθηκε εάν έχει εντοπίσει παραλείψεις στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, συνολικά.

Γιώργος Στριγάρης   Ίσως το ότι δεν έχει προβλεφθεί εναλλακτική λύση, σε περίπτωση όπως τώρα, ζημιάς ή διακοπής της υδροδότησης της Αίγινας για οποιοδήποτε λόγο. Θα έπρεπε να υπάρχει κάτι, να έχει προβλεφθεί ή τουλάχιστον ας γίνει τώρα, ποτέ δεν είναι αργά, γιατί είπαμε ότι οι βλάβες δεν μας προειδοποιούν, μπορεί να  συμβεί αύριο, μεθαύριο. Αυτή η εμπειρία η τωρινή θα πρέπει να μας διδάξει, πολλά γιατί έχει μεγάλη διάρκεια και πολλές επιπτώσεις όπως είπαμε.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, η κ. Σίλα Αλεξίου είπε:

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σ' αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει διαμάχη στο Δήμο μεταξύ των παρατάξεων. Δηλαδή πρέπει να είμαστε όλοι ένα και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Να προσπαθήσουμε για την αποκατάσταση, για την καλή ποιότητα του νερού, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Εγώ είμαι διατεθειμένη να βοηθήσω όπως μπορώ. Δεν το βλέπω καθόλου αντιπολιτευτικά, καθόλου, γιατί είναι ένα θέμα σοβαρό, που μας αφορά όλους, αφορά όλους τους κατοίκους της Αίγινας τους επαγγελματίες και νομίζω ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, να πιέσουμε δηλαδή, γιατί αυτή την ώρα μόνο αυτό μας μένει να πιέσουμε για τις λύσεις.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.