Ο Δήμος Αίγινας συμμετείχε στην 162η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας», στην Κέρκυρα.

Ο Δήμος Αίγινας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 162η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων και στη συνεδρίαση του Δικτύου «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς και ο υπεύθυνος του Δικτύου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Τσατήρης, παραβρέθηκαν στις επετειακές εκδηλώσεις για την 162η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα στις 21 Μαΐου 2026. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Οι φετινές εκδηλώσεις τελέστηκαν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος παρέστη, προσδίδοντας ιδιαίτερη τιμή και συμβολισμό στον εορτασμό της ιστορικής επετείου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε, επίσης, η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας», στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αίγινας, Ναυπλιέων και Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μετατροπής του Δικτύου σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με στόχο την περαιτέρω θεσμική και οργανωτική ενίσχυσή του, καθώς και την προώθηση κοινών δράσεων στους τομείς της ιστορικής έρευνας, της παιδείας, του πολιτισμού και της αυτοδιοικητικής συνεργασίας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πενηντάρχου – Πουλημένος, ο Δήμαρχος Αίγινας Ιωάννης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Ορφανός και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.

Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Φώντας Αλαμάνος, συντονιστής του Δικτύου, ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας και ιδρυτής του Δικτύου Σωτήρης Μικάλεφ, καθώς και οι Αλίκη Κατσαρού και Βάσω Καββαδία.

Από τον Δήμο Ναυπλιέων συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας Άντζη Παναγιωτακοπούλου και η Σοφία Χρονοπούλου, ενώ από τον Δήμο Αμμοχώστου συμμετείχε η Δημοτική Γραμματέας Μαριλένα Μανώλη.

Φωτογραφία από το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αμμοχώστου.

Καθορίστηκαν οι Τομείς και οι Ειδικότητες του ΕΠΑΛ Αίγινας, για το σχολικό έτος 2026-2027.

Δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Καθορισμός Τομέων και Ειδικοτήτων

Δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Καθορισμός Τομέων και Ειδικοτήτων ανά Επαγγελματικό Λύκειο για το σχολικό έτος 2026-2027. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Ειδικότερα για την Διεύθυνση Δ.Ε. Πειραιά και το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Αίγινας ισχύουν τα ακόλουθα:

screenshot.18821.pngscreenshot.18820.png

Μια "μαγική" εκδήλωση στην Αγία Μαρίνα με τον Sankara, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινόη. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 19:30, με το κοινό να γεμίζει την πλατεία

Μια ξεχωριστή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαΐου 2026 στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας. Ήταν η εξ αναβολής εκδήλωση για την ημέρα της Μητέρας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οινόη, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Κοινότητας Μεσαγρού, διοργάνωσε μια μοναδική παράσταση με προσκεκλημένο τον γνωστό και αγαπημένο μάγο Sankara.

Μια "μαγική" βραδιά στην Αγία Μαρίνα με τον Sankara, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινόη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 19:30, με το κοινό να γεμίζει την πλατεία μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και ανεβασμένης διάθεσης, υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Λαζάρου καλωσόρισε θερμά τον κόσμο, εκφράζοντας τη μεγάλη της χαρά για τη διοργάνωση αυτής της πρωτότυπης δράσης:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό που γίνεται σήμερα... Έχουμε φέρει τον μάγο Sankara! Δεν θα μας εξαφανίσει, απλά θα μας δείξει πολλά πράγματα. Χαιρόμαστε που πάμε λίγο μπροστά και δεν έχουμε μονάχα τα τετριμμένα...»

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και εκφράστηκαν

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς τους τοπικούς επαγγελματίες και χορηγούς που στηρίζουν σταθερά τις δράσεις του Συλλόγου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πολύτιμη συνεισφορά του Αστυνομικού Σταθμού Μεσαγρού, της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, αλλά και στον Πρόεδρο της Κοινότητας, Μανώλη Λεούση, ο οποίος, αν και δεν κατάφερε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, έστειλε τους θερμούς χαιρετισμούς του σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση, που περιελάμβανε μπαζάρ με λουλούδια και χειροποίητα αντικείμενα

Η εκδήλωση, που περιελάμβανε μπαζάρ με λουλούδια και χειροποίητα αντικείμενα, συνεχίστηκε με άφθονο κέφι, χορό και τραγούδι, και βέβαια με τα εντυπωσιακά κόλπα του Sankara, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία και η δημιουργικότητα μπορούν να προσφέρουν όμορφες στιγμές στην τοπική κοινωνία και ειδικά στα παιδιά.

Επιμνημόσυνη δέηση για τα σφαγιασθέντα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας.

Επιμνημόσυνη δέηση για σφαγιασθέντα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας.

Επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τελέστηκε την Κυριακή 24 Μαΐου 2026 στον Μητροπολιτικό ναό της Αίγινας, από τον εφημέριο του Ναού, πρωτοπρεσβύτερο, πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη, μετά το τέλος τη Θείας Λειτουργίας.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού, π. Εμμανουήλ Γιαννούλης, απευθυνόμενος στους πιστούς, έκανε αναφορά στους εκατοντάδες χιλιάδες αδελφούς μας που σφαγιάστηκαν στον Πόντο. Ο π. Εμμανουήλ Γιαννούλης υπενθύμισε το βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο ελληνισμός της περιοχής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους αρχιερείς, τους ιερείς, αλλά και τους προκρίτους των χωριών.

«353.000 γνωστά ονόματα, και ο Θεός ξέρει πόσοι άλλοι άγνωστοι», τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας το μέγεθος της θηριωδίας και τον ανείπωτο πόνο των ανθρώπων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, μένοντας συχνά αφανείς στην επίσημη ιστορία.

Κλείνοντας, ο π. Εμμανουήλ υπογράμμισε το διαρκές και απαράγραπτο χρέος των νεότερων γενεών: να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων. «Έχουμε χρέος να τους θυμόμαστε και να τους μνημονεύουμε για να έχουν ανάπαυση οι ψυχές τους».

Η ιστορική μνήμη που παραμένει ζωντανή, αποτελεί θεμέλιο της εθνικής μας ταυτότητας.

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.

4ο Φεστιβάλ «Τέχνη & Ψυχική Υγεία». Ο χαιρετισμός της ψυχολόγου του Κέντρου Κοινότητας Αίγινας κ. Μαρίας Κουτσουκανίδου.

4ου Φεστιβάλ «Τέχνη & Ψυχική Υγεία». Η Θεραπευτική Δύναμη της Τέχνης και ο «Βουβός Πόνος» των Φροντιστών.

Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ «Τέχνη & Ψυχική Υγεία» που φιλοξενήθηκε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας του νησιού, Μαρία Κουτσουκανίδου, έδωσε το δικό της συγκινητικό στίγμα μέσα από έναν σύντομο αλλά περιεκτικό χαιρετισμό.

Η ομιλία της, πέρα από το καλωσόρισμα, λειτούργησε ως μια βαθιά υπενθύμιση για μια ομάδα ανθρώπων που συχνά παραμένει «αόρατη»: τους φροντιστές ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του δικτύου κ. Σπυρίδων Ζορμπάς

Οι Κοινωνικές Δομές στην Υπηρεσία των κατοίκων της Αίγινας.

Οι Κοινωνικές Δομές στην Υπηρεσία των κατοίκων της Αίγινας.
Η κ. Κουτσουκανίδου ξεκίνησε αναδεικνύοντας το δίκτυο κοινωνικής προστασίας του Δήμου Αίγινας. Μέσα από δομές όπως το Κέντρο Κοινότητας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το νησί επιχειρεί καθημερινά να στηρίξει τις βασικές ανάγκες των πιο ευάλωτων κατοίκων του. Ωστόσο, η ψυχική υγεία μιας κοινότητας δεν εξαρτάται μόνο από την υλική αρωγή, αλλά και από την ολιστική κατανόηση του ανθρώπινου πόνου.

Την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του δικτύου κ. Σπυρίδων Ζορμπάς

Φροντίζοντας τον Φροντιστή
Το κεντρικό και πιο ευαίσθητο σημείο της ομιλίας εστίασε στη δυναμική της οικογένειας που πλήττεται από μια ασθένεια. «Με την πρώτη ματιά βλέπουμε το άρρωστο άτομο... Όμως συχνά δεν καταλαβαίνουμε τον βουβό πόνο των ανθρώπων που το φροντίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά η ψυχολόγος.

Οικογενειακοί ρόλοι ανατρέπονται και οι ισορροπίες κλονίζονται:

  • Σύζυγοι που βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά δίπλα σε έναν σύντροφο που νοσεί.
  • Αδέλφια των οποίων οι προσωπικές ανάγκες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η προσοχή στρέφεται αναγκαστικά στο ασθενές μέλος.
  • Γονείς που, πέρα από τη διαχείριση μιας επίπονης καθημερινότητας, έρχονται αντιμέτωποι με το κοινωνικό στίγμα, την περιέργεια ή την απαξίωση της κοινωνίας απέναντι σε οτιδήποτε αποκλίνει από τον «μέσο όρο».

Η Τέχνη ως μια «Μεγάλη Αγκαλιά»
Απέναντι σε αυτόν τον βουβό πόνο και την κοινωνική αποξένωση, η κ. Κουτσουκανίδου πρότεινε την τέχνη ως το απόλυτο θεραπευτικό εργαλείο και αντίδοτο. Η τέχνη δεν αποτελεί απλώς μια δημιουργική διέξοδο, αλλά έναν χώρο απόλυτης ελευθερίας όπου ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει τον εσωτερικό του κόσμο ακριβώς όπως είναι, χωρίς τη μάσκα των κοινωνικών προσδοκιών.

«Η τέχνη λοιπόν θεραπεύει, όπως και η αγάπη», κατέληξε η ομιλία. Μέσα από φεστιβάλ και πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τη δημιουργία με την ψυχική υγεία, χτίζεται ένας πολιτισμός συμπερίληψης. Σε αυτόν τον πολιτισμό, ασθενείς, φροντιστές και θεραπευτές συνυπάρχουν, αλληλοδιδάσκονται και, τελικά, συν-θεραπεύονται.

Ο χαιρετισμός της κ. Μαρίας Κουτσουκανίδου

«Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Μαρία Κουτσουκανίδου, είμαι ψυχολόγος και εργάζομαι στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αίγινας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Δήμου που επιλέξατε ξανά για το φεστιβάλ σας το όμορφο νησί της Αίγινας, που η δημιουργική ενέργεια του νησιού έχει εμπνεύσει πολύ σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης: καλλιτέχνες, ποιητές, λογοτέχνες, γλύπτες, ζωγράφους, και συνεχίζει να εμπνέει ποικίλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Ο Δήμος της Αίγινας διαθέτει τις εξής κοινωνικές δομές:

  • Το Κέντρο Κοινότητας
  • Την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • Το Κοινωνικό Φαρμακείο
  • Και το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Και όλες μαζί συνδράμουν στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των πιο ευάλωτων κατοίκων του νησιού.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε με αυτό το χαιρετισμό, θα ήταν να πω δύο λόγια για τους φροντιστές των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά.

Με την πρώτη ματιά που ρίχνουμε σε μια οικογένεια, βλέπουμε το άρρωστο άτομο, προσπαθώντας να καταλάβουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες του, με σκοπό να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Όμως συχνά δεν καταλαβαίνουμε τον βουβό πόνο των ανθρώπων που το φροντίζουν αυτό το άτομο καθημερινά και ζουν από κοντά την πάθησή του, είτε είναι προσωρινή είτε χρόνια.

Συζύγους που βλέπουν τον άνθρωπό τους να νοσεί, να αλλάζει, και μαζί να αλλάζει και η δική τους ζωή. Αδέλφια, μικρότερα ή μεγαλύτερα, που οι ανάγκες τους παραγκωνίζονται, αφού όλη η προσοχή στρέφεται στο άρρωστο μέλος της οικογένειας. Γονείς που έχουν να παλέψουν με μια δύσκολη καθημερινότητα, αλλά συχνά και με μια σκληρή αντιμετώπιση του παιδιού τους από το περίγυρο, καθώς όποιος είναι διαφορετικός από το μέσο όρο, πολλές φορές αντιμετωπίζεται με περιέργεια ή και απαξίωση.

Και εκεί έρχεται η τέχνη, που επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο να εκφραστεί ελεύθερα και να εκδηλώσει τον εσωτερικό του κόσμο, την ψυχή του, όπως είναι και όχι όπως θα ήθελαν οι άλλοι να είναι.

Η τέχνη γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε άνθρωπο: πονεμένο, χαρούμενο, υγιή ή μη, πλούσιο, φτωχό, μικρό ή μεγάλο. Και οδηγεί στον πολιτισμό, όπου όλοι μας είμαστε αποδεκτοί, αρκεί να συνεισφέρουμε με ευγένεια και καλή διάθεση τα καλά στοιχεία που έχουμε μέσα μας.

Η τέχνη λοιπόν θεραπεύει, όπως και η αγάπη. Για τους ασθενείς, για τους φροντιστές, για όλους μας.

Σας ευχαριστούμε που είστε όλοι εδώ σήμερα και που με την εμπειρία σας μας μαθαίνετε κι άλλους τρόπους να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας και παράλληλα να θεραπευόμαστε και εμείς.

Καλή συνέχεια στο έργο σας.»

Η ημέρα ήταν ένα αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Σχιζοφρένειας και το Έργο Erasmus+ MENTAL-CARE. Στο video παρουσιάζεται, επίσης, η εισήγηση με τίτλο "Σχιζοφρένεια και Δημιουργικότητα", με εισηγητή τον κ. Ορέστη Γιωτάκο (Ψυχίατρος, Πρόεδρος ΑμΚΕ Obrela).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της τέταρτης και τελευταίας μέρα του Φεστιβάλ εδώ.

Featured

1734728550918.jpg
Η έκδοση του ημερολογίου του 2025, από τον Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, αποτέλεσε την αφορμή για μία συζήτηση γύρω από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο το Συλλόγου.


Ο κ. Γιώργος Μπήτρος, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, μίλησε στο ραδιόφωνο του Aegina Portal για όλα εκείνα που συνέβησαν τη χρονιά που φεύγει, μια χρονιά ιδιαίτερα δημιουργική και παραγωγική, βάση για τις προσπάθειες που θα ακολουθήσουν.

Η έκδοση του ημερολογίου, είναι ένας τρόπος να επικαιροποιηθεί το ενδιαφέρον για το Λαογραφικό Μουσείο.

Είναι μια προσπάθεια να επικαιροποιήσουμε το ενδιαφέρον για το Μουσείο του Λαογραφικού, έστω και μέσα από αυτό το ημερολόγιο, γιατί οι 12 επιφάνειες που φιλοξενούν τους 12 μήνες, οι 12 σελίδες δηλαδή, είναι με εικόνες από το εσωτερικό του Μουσείου με αντικείμενα, με έπιπλα, με ενθυμήματα, με στολές, με έγγραφα που υπάρχουν. Καταρχήν στον πρώτον όροφο, που εκεί υπάρχει η αναβίωση του αστικού σπιτιού της Αίγινας, αλλά κυρίως και από τις δύο αίθουσες οι οποίες δεν είναι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, ακόμα και στους Αιγινήτες και πολύ περισσότερο στους επισκέπτες. Δηλαδή μιλάω για το χωριάτικο σπίτι που είναι πραγματικά το Λαογραφικό Μουσείο. 

Πάνω θα έλεγε κανείς ότι είναι περισσότερο ιστορικό, μια που υπάρχουν γκραβούρες, υπάρχουν αντικείμενα που ανάγονται στην εποχή του Ηρειώτη ή ακόμα και στην εποχή του Καποδίστρια, γιατί έχουμε κάποια τέτοια πράγματα και σε μία επόμενη φορά θα σας τα παρουσιάσουμε.

Υπάρχει μία επιστολή του Νίκου του Καζαντζάκη, ενώ κάτω, λοιπόν, είναι το χωριάτικο σπίτι, όπου εκεί αναβιώνει όλη η οικοσυσκευή, όλα τα αντικείμενα τα οποία είχαν οι παλαιοί Αιγινήτες σε καθημερινή χρήση μέσα στην κουζίνα τους, μέσα στην αυλή τους, στα χωράφια τους και βέβαια δίπλα, πάλι, μεγάλης αξίας "το σπίτι του ψαρά", που δεν είναι μόνο του ψαρά, είναι και του σφουγγαρά, όπου υπάρχουν και αντικείμενα, υπάρχουν και σφουγγάρια, υπάρχει και συμβόλαιο ανάμεσα στον καπετάνιο και στον απλό δύτη, υπάρχουν κομμάτια από στολές και βέβαια και μικρές μακέτες, αν μπορούσαμε να πούμε, κατασκευές με παραδοσιακά σκάφη καΐκια. 

Αυτή η προσπάθεια, λοιπόν, να δείξουμε αυτά τα πράγματα, έστω μέσα από το ημερολόγιο αποσκοπεί στο να επικαιροποιήσουμε το ενδιαφέρον για το μουσείο και το κέρδος φυσικά από την πώληση του ημερολογίου είναι πάρα πάρα πολύ χαμηλό. Δηλαδή περισσότερο το ενδιαφέρον μας είναι να κινηθεί λίγο το μουσείο και να πω εδώ, γιατί με ρωτήσανε κάποιοι πού μπορούμε να το βρούμε, βεβαίως υπάρχει το ημερολόγιο στο μουσείο και είναι μια ευκαιρία να πούμε ότι το μουσείο είναι αδιαλείπτως ανοιχτό από πέρσι τον Μάιο και σήμερα που μιλάμε είναι ανοιχτό και είναι όλη τη βδομάδα πλέον 10 π.μ. έως 6 μ.μ. εκτός από Δευτέρα και Τρίτη. 

Άρα λοιπόν μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί και τους χειμερινούς μήνες και αυτές τις ημέρες των εορτών και βέβαια εκεί υπάρχει και το ημερολόγιο, όπως υπάρχει και σε άλλα σημεία όπως είναι το Λυχνάρι ή το κατάστημα της κυρίας Ανθής Γελαδάκη.

Αυτά όσον αφορά το ημερολόγιο. Νομίζω ότι έγινε μια καλή προσπάθεια και να πω και κάτι ότι είναι και ένα όμορφο δώρο για τις γιορτές.

Οι δωρεάν ξεναγήσεις που ενθουσίασαν τον κόσμο και συγκέντρωσαν ένα μεγάλο κοινό.

Ξεκινήσαμε πειραματικά, δοκιμαστικά το Μάρτιο με τα δύο μεγάλα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου. Την δεύτερη φορά είδαμε 100 άτομα. Αναγκαστήκαμε να τα χωρίσουμε, χωρίς υπερβολές, υπάρχουν και φωτογραφίες για αυτό που σας λέω, αναγκαστήκαμε να τα χωρίσουμε σε τρία γκρουπ. Δηλαδή, εγώ ήμουνα εκεί από τις 11 μέχρι τις 2 περίπου να ξεναγώ. Ευτυχώς, σε αυτή την προσπάθεια, είχαμε βοήθεια και από την κυρία Ντίνα Χατζίνα η οποία έχει κάνει ένα θαυμάσιο βίντεο και ξεναγεί μέσα στο μουσείο και αυτό έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και είναι ένα σπουδαίο υλικό και το έχουμε και στη σελίδα του Λαογραφικού και αυτό θέλω να προσθέσουμε και εδώ ότι αναρτήσαμε και πάλι, "σηκώσαμε" όπως λέγεται και πάλι τη σελίδα του Λαογραφικού Μουσείου. Επίσης, ξεναγήσεις έκανε η κ Προνόη Θεολογίδου.

Συνεχίσαμε λοιπόν τις ξεναγήσεις και το καλοκαίρι, κάναμε του Αγίου Πνεύματος εκεί προς το τέλος Ιουνίου 24 - 25 Ιουνίου και μετά είχαμε σκοπό να κάνουμε κάθε Κυριακή του καλοκαιριού, όμως ήταν η ώρα λίγο δύσκολη γιατί αν θυμάστε είχε πάρα πολύ ζέστη. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε πέντε ξεναγήσεις τις πέντε Κυριακές του Σεπτεμβρίου. Βεβαίως δεν είχαμε τον κόσμο όπως σας είπα πριν, όμως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή, ήρθε κόσμος ο οποίος επισκεπτόταν την Αίγινα έχοντας στο νου του παρόμοια λαογραφικά μουσεία ή δεν φανταζόταν ποτέ ότι στην Αίγινα θα συναντήσει αυτό το πλούτο, αυτή την πολιτιστική κληρονομιά.

Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός και πραγματικά ήταν πολύ συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου και έχουμε σκοπό να το συνεχίσουμε. Όπως επίσης έχουμε σκοπό επειδή γίνανε κάποιες βελτιωτικές εργασίες στο σπίτι της Γωγώς Κουλικούρδη που συνορεύει, δεν θα έλεγα τη λέξη συγγενεύει, συνορεύει με το λαογραφικό, γιατί και εκεί έχουν γίνει κάποιες εργασίες με σκοπό πάλι να το ανοίξουμε και να δείξουμε ποια ήταν αυτή η γυναίκα και τι έχει προσφέρει σε συνάρτηση με το Λαογραφικό, γιατί είναι παιδί δικό της. 

Το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου χρειάζεται άμεσα επισκευές.

Τώρα, από εκεί και πέρα οφείλαμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα τα οποία τα είδαμε, γιατί εγώ μπήκα παραδείγματος χάρη σε έναν χώρο του λαογραφικού στον οποίο δεν έχω ξαναμπεί και δεν έχουν μπει άνθρωποι πολλοί, παρά μόνο οι άνθρωποι του συλλόγου, το προηγούμενο προεδρείο και το προ προηγούμενο Δ.Σ. Λοιπόν, υπάρχει ένας χώρος επάνω ο οποίος κοιτάζει στην αυλή είναι ένα γραφείο  από το οποίο έχουν αποκολληθεί σοφάδες. Θέλει άμεση συντήρηση. Ένα είναι αυτό, το δεύτερο είναι ότι όλα τα παντζούρια θέλουν επισκευή, δηλαδή οι πόρτες, τα παράθυρα και κάτω και επάνω υπάρχει τρομερή υγρασία σε όλο το κτήριο. Αν μπείτε πραγματικά στην αίθουσα στο "δωμάτιο του ψαρά" που λέμε είναι χνούδι η υγρασία, είναι σαν χιονοπόλεμος. 

Είναι κατασκευές που είναι παλιές. Υπάρχει ρέμα από κάτω δεν είναι τυχαίο το πηγάδι που είναι εκεί. Όλο το κτήριο έχει υγρασία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάποια προσπάθεια. Εμείς στείλαμε λοιπόν αυτή την επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, περιμέναμε να ακουστεί κάποιο σχόλιο να ακουστούν κάποια πράγματα, να συζητηθεί δεν συζητήθηκε τίποτα.

Εδώ δεν μπορώ να μην αναφέρω και τις προσπάθειες που έκαναν οι πρόεδροι της ΚΕΔΑ ο τελευταίος πρόεδρος ο κύριος Πτερούδης έφτιαξε τις τουαλέτες κάτω, ήταν πάρα πολύ σημαντικό αυτό ή κάναν κάποιες μικρές βελτιωτικές εργασίες ωστόσο το βάψιμο παραδείγματος χάρη. Κάτι άλλο ήταν από φέτος από το Μάρτιο εν όψη των ξεναγήσεων έγινε ένας απίστευτος καθαρισμός πίσω στην αυλή. Αυτά είναι καλά σημάδια είναι καλοί οιωνοί, όμως πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα, σε πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσουμε το κτήριο να λειτουργεί να είναι ευπρόσωπο δηλαδή, να μας αντιπροσωπεύει, να αντιπροσωπεύει την ιστορία, να είναι επάξιο της ιστορίας Αίγινας και της πολιτικής κληρονομιάς, να μπορούμε να καμαρώνουμε γι' αυτό. 

Δεν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ. Μεγάλο το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν επισκέπτες νεαρής ηλικίας. 

Βεβαίως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ. Δηλαδή κάποιος δεν μπορεί να ανέβει τις σκάλες είναι και μεγάλα τα σκαλοπάτια και δυσκολεύεται. Πάρα πολύ χαρά μας, επίσης, ήταν που είδαμε πολύ νέο κόσμο να επισκέπτεται το μουσείο, όχι μόνο παιδιά, αλλά και νεαροί δηλαδή ηλικίας 20-30 ετών, να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όμως πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον και οι άρχοντες εδώ του τόπου, να νοιαστούν περισσότερο. Το μουσείο ανήκει στο Δήμο της Αίγινας,  ο σύλλογος έρχεται επικουρικά να συνδράμει στη λειτουργία του και να πιέσει, ίσως, για να γίνουν κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί είναι ένας αγαπημένος χώρος, ένας χώρος εκδηλώσεων, είναι ένα σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά πράγματα όχι της Αίγινας, της πόλης, αλλά γενικότερα της Αίγινας.

Προορισμός και μεγάλο τοπόσημο ο χώρος που περιλαμβάνει το Λαογραφικό, το σπίτι της Γωγώς Κουλικούρδη, το Εϋνάρδειο και την Μητρόπολη.

Ναι επισκευάστηκε ένα δωμάτιο το οποίο είναι στον εξωτερικό χώρο με σκοπό αυτό να γίνει εκθετήριο, όπου εκεί να υπάρχουν τα βιβλία της Κουλικούρδη και άλλα πράγματα Έγινε ένας καθαρισμός και μία τακτοποίηση των εσωτερικών χώρων. Κάποιες βελτιωτικές εργασίες που σκοπό έχουν σιγά - σιγά να αναδειχθεί αυτό το κτήριο, γιατί είναι καταρχήν μέσα στο κέντρο της Αίγινας. Κοιτάξτε να δείτε υπάρχει μία ζώνη θα έλεγα που ξεκινάει από το Λαογραφικό, πηγαίνει στο σπίτι της Γωγώς. Μετά έχουμε την Μητρόπολη, έχουμε το Εϋνάρδειο. Δηλαδή είναι αυτό το κέντρο της Αίγινας. Είναι, θα λέγαμε, από μόνο του ένα μεγάλο τοπόσημο, ένας προορισμός, ένα κέντρο το οποίο μπορεί συνδυαστικά να λειτουργήσουν πολλά πράγματα.

Ο Νίκος Καζαντζάκης αποκαλούσε την Γωγώ Κουλικούρδη "συνεργάτιδα". Τα τετράδια των παιδικών της χρόνων και η προσπάθεια αξιοποίησης του αρχείου της.

... στα συρτάρια του σπιτιού της να βρεις τα τετράδια των παιδικών της χρόνων, τα μαθητικά τετράδια και να είναι χειρόγραφα. Υπάρχει μία επιστολή του Νίκου, του Καζαντζάκη και να την αποκαλεί "συνεργάτιδα". Ευτυχώς το προηγούμενο Δ.Σ. αυτό το είχε αναρτήσει στον τοίχο, αλλά αυτά είναι τεκμήρια, είναι πάρα πολύ όμορφα. Το αρχείο που είχε η Γωγώ Κουλικούρδη είναι μέσα στο σπίτι, είναι σε φάκελα. Είχαμε πάρει μία απόφαση και είχε ανακοινωθεί σε μία εκδήλωση που είχαμε κάνει το καλοκαίρι και είχε μιλήσει ο κ. Μιχάλης Κάλαβρος. Έχει φτιαχτεί μία μικρή επιτροπή για να το αξιοποιήσουμε ακόμα παραπάνω. Δεν είναι κάτι εύκολο, είναι κάτι που θέλει πάρα πολύ χρόνο γιατί υπάρχει πολύ υλικό και είναι και χειρόγραφο.

Στόχος του συλλόγου το σπίτι της Γωγώς Κουλικούρδη να γίνει επισκέψιμο για το κοινό.

Ναι, βεβαίως έχουμε σκοπό να τον ανοίξουμε, δεν είναι επισκέψιμος τώρα ακόμα γιατί θέλει ακόμα να γίνουν κάποιες εργασίες. Και για τα παιδιά και για τους μαθητές, να γνωρίσουν αυτή τη γυναίκα η οποία πραγματικά, αν θέλετε, όταν κάνουμε κάποιες γιορτές στα σχολεία εκεί ανατρέχουμε, δηλαδή αυτή η γυναίκα ήταν μια τράπεζα γνώσης, μια τράπεζα πληροφοριών και κυρίως για τα χρόνια της επανάστασης και πριν και μετά. Τα τρία βιβλία αυτά είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε για τη γνώση της τοπικής ιστορίας.

Και ξέρετε το σημαντικό μπορεί να βρίσκεται σε ένα πολύ πολύ μικρό αντικείμενο που δεν το πιάνει όπως λέμε το μάτι σου ή με την πρώτη έτσι όψη, με την πρώτη ματιά δεν μπορείς να το αξιολογήσεις. Υπάρχουν δηλαδή ακόμα και σελίδες ή μικρά αντικείμενα τα οποία έχουν όχι απλά νοσταλγική έτσι, δεν καλλιεργούν την νοσταλγία αλλά έχουν ιστορική αξία.

Και μερικές εμβόλιμες ερωτήσεις για την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Νομίζω πήγε πολύ καλά. Ναι, θα θέλαμε να πάει ακόμα καλύτερα.  Η ζέστη του καλοκαιριού δεν μας επέτρεψε να κάνουμε κάποια πράγματα, οι κλιματολογικές συνθήκες. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε εστιάσει εκεί από όπου ξεκινήσαμε στην Παλιά Χώρα, όπου εκεί υπάρχει μία άδεια για τον Σταυρό για το πρώτο εκκλησάκι του Σταυρού το οποίο έχει ανοίξει, νομίζω είχατε έρθει το είχαμε καταγράψει. Η άδεια αυτή είναι στα χέρια του πατρός Αμφιλόχειου. Από ό,τι ακούω από τον κύριο Δουράμπεη ο οποίος την είχε εκπονήσει μάλλον θα χρειαστεί επικαιροποίηση.

Ωστόσο θα είμαστε σε θέση σε λίγο καιρό γιατί πρέπει να μαζευτούν χρήματα. Για να αλλαχθούν οι πόρτες πάνω στο δίδυμο ναό στο κάστρο της Παλιά Χώρας βρέθηκαν δύο μεγάλοι χορηγοί εντελώς από το πουθενά. Και το πιο ακόμα θαυμαστό ήταν το πώς ανέβηκαν τα κουφώματα, τα κουφώματα που είναι πολύ βαριά πάνω στην κορυφή της Παλιά Χώρας.

Θέλω να σας πω ότι το θέμα είναι να ξεκινήσεις. Τώρα εμείς έχουμε ξεκινήσει για τον Σταυρό. Μου λέει ο κ. Δέδες ότι μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζει ο Άγιος Ευθύμιος ο οποίος είναι έτοιμος να καταρρεύσει παρόλο που είναι δεμένος. Θα λέγαμε τη φράση φασκιωμένος. Είναι υπό διάλυση. Και βέβαια υπάρχει και ένας άλλος ναός ο οποίος έχει αρχίσει να ανοίγει είναι ο Άγιος Δημήτριος ένας περικαλλής ναός, ένας μοναδικός ναός. Δεν έχει καμία αγιογραφία μέσα αλλά είναι φοβερά αρχοντικός και επιβλητικός με ένα φοβερό κυπαρίσσι .Έχουν αρχίσει και φεύγουν κομμάτια από τις πέτρες και και τους τοίχους εξωτερικά.

Η Παλιαχώρα έχει πάρα πολύ δουλειά, αλλά δυστυχώς τον βλέπουμε μόνο σε χώρο περιπάτου. Δεν θέλω να πω πάλι για την ιστορία και όλα αυτά τα πράγματα, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να γίνει άμεσα κάτι. Εκεί έχουμε εστιάσει και εκεί πρόκειται να εστιάσουμε και την επόμενη χρονιά το '25, παράλληλα με άλλες δράσεις.

Χαίρομαι πάρα πολύ που καθαρίστηκε παραδείγματος χάρη, η πρωτοχριστιανική του Αγίου Μάμα, που είχαμε πάει εκεί και πατήσαμε μέσα ξερά χορτάρια και ήταν ένας σκουπιδότοπος. Την γνωρίζουν μόνο οι ιστορικοί. Μιλάμε για μια παλιά Μητρόπολη της Αίγινας, μιλάμε για ένα τεράστιο ναό.

Λοιπόν, χαίρομαι που καθαρίστηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου και φάνηκε όλο αυτό και πρέπει να ξέρετε ότι είναι άγνωστος χώρος, δηλαδή πρέπει ακόμα να γίνουν κι άλλα πράγματα εκεί. Παραδείγματος χάρη είχαμε πάει στις κατακόμβες, δηλαδή στην Φανερωμένη με πάρα πολύ κόσμο εκεί και είδαμε και την επάνω εκκλησία, αυτή που είναι μισοτελειωμένη. Υπάρχουν κι άλλα πολλά πράγματα.

Μην ξεχνάτε την εκδήλωση που κάναμε στο Λαογραφικό όπου είχε έρθει η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου της Ύδρας και μας μίλησε για το σπίτι του Κανάρη. Και πάλι άρχισε να υπάρχει ενδιαφέρον γι' αυτό το σπίτι. Ξέρετε τι είναι να έχεις το σπίτι του Κανάρη, ένα από τα δύο σπίτια που έχει ο Κανάρης να το έχεις στην Αίγινα, μέσα στο κέντρο. Ποιο κέντρο δεν γίνεται. Κι αυτό το σπίτι να μην συμπεριλαμβάνεται σε εκδηλώσεις που γίνονται για το 2021. 

Ο σκοπός της Ομάδας αυτός είναι, να δείξουμε ότι υπάρχουν πράγματα. Να τα εμφανίσουμε, να τα προβάλλουμε. Και από εκεί και πέρα το θέμα της αξιοποίησης, της συντήρησης βεβαίως περνάει σε άλλα χέρια και σε άλλα επίπεδα. Γιατί εμπλέκεται το Υπουργείο, εμπλέκεται η αρχαιολογία σε πολλά από αυτά.

Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ναό της Παλιαχώρας. Ήταν πολύ εύκολο να αλλάξουμε τις πόρτες επάνω που είχαν σαπίσει και είχαν πέσει. Γιατί υπήρχε η άδεια από το 1917.

Γ.Σ. Πάντως εγώ να θυμίσω και τη προτροπή του Σεβασμιότατου στην Επισκοπή. Ήταν πάρα πολύ συγκλονιστική στιγμή τα όσα ειπώθηκαν τότε. Και δείχνει και μια διάθεση, αλλά δείχνει και έναν δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι νεότεροι που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Ό,τι με κάποιον τρόπο είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί. Πρέπει αυτά να συντηρηθούν, να τα βρουν οι επόμενες γενιές και σε καλύτερη κατάσταση. Από αυτή την άποψη η δουλειά που κάνει η Ομάδα είναι εξαιρετική. Και πρέπει να συμπορευτούν και άλλοι μαζί σας, που θα μπορέσουν να σας πλαισιώσουν και να δώσουν... 

Γ.Μ. Και πραγματικά χρειάζεται, δόξα στον Θεό, μέχρι στιγμής είμαστε μέσα στην ομάδα αυτή πάνω από 70 άτομα. Και συνεχώς έρχονται και άλλοι. Και εύχομαι το 2025 να είναι πιο αποδοτικό και να έχουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση και περισσότερο πράξη.

Γ.Σ. Πολύ ωραία. Όλα αυτά λοιπόν με την αφορμή ενός ημερολογίου! Χάρηκα που τα είπαμε.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.