Εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Την Κυριακή 31 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, εκδήλωση αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολιτών και φίλων της ιστορίας. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Αίγινας, τη Στέγη Πολιτισμού Αίγινας και τους Φίλους της Αίγινας, με στόχο την ανάδειξη πτυχών της διπλωματικής δράσης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και τη σύνδεσή της με σύγχρονες γεωπολιτικές προσεγγίσεις.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιναύαρχος (ε.α.) του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητής Ναυτικής Ιστορίας κ. Ηρακλής Καλογεράκης

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιναύαρχος (ε.α.) του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητής Ναυτικής Ιστορίας κ. Ηρακλής Καλογεράκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας και η στρατηγική της αποτροπής από το 1828 στη σύγχρονη γεωπολιτική», παρουσιάζοντας τη διαχρονική σημασία της σκέψης και της πολιτικής του Καποδίστρια.

Στη συνέχεια, ο ιστορικός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου κ. Ευάγγελος Βενέτης

Στη συνέχεια, ο ιστορικός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου κ. Ευάγγελος Βενέτης, ο οποίος συμμετείχε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ανέλυσε το θέμα «Ο Καποδίστριας ως διπλωμάτης και το συλλογικό όραμα για τη Ρωμιοσύνη», φωτίζοντας την ευρύτερη ιδεολογική και πολιτική διάσταση της δράσης του.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Γουέην Χωλ.

Με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες η τελευταία μέρα του Μαΐου στην Αίγινα.

Με ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες η τελευταία μέρα του Μαΐου στην Αίγινα.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που αναμένεται να φτάσουν τους 30°C, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του κόμβου του Meteo, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας μέρας του Μαΐου στην Αίγινα. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Έτσι την Κυριακή, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με αραιή συννεφιά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και στη συνέχεια νότιους έως τέσσερα μποφόρ.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος οι καιρικές συνθήκες θα είναι παρόμοιες, με την μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει ή να ξεπερνά τους 30°C και τον καιρό να παραμένει αίθριος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και στη συνέχεια νότιους έως τέσσερα μποφόρ.

Εστία φωτιάς σε οικοπέδικη έκταση με ελιές στην περιοχή του Μεσαγρού. Κατασβέστηκε από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας.

fotia-mesagros.jpg

Εστία φωτιάς εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 σήμερα το μεσημέρι, σε οικοπέδικη έκταση με ελιές στην περιοχή του Μεσαγρού.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Στο σημείο έσπευσε δύναμη από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας, επιχειρώντας με οχτώ οχήματα και εικοσιένα πυροσβέστες. Επίσης, δύναμη από τον Αστυνομικό Σταθμό Μεσαγρού, υδροφόρες του Δήμου Αίγινας, ενώ υπήρξε και συνδρομή από ιδιώτη.

fotia-mesagros2.jpg

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου 20 λεπτά αργότερα. Κάηκαν 25 στρέμματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το protothema.gr συνελήφθη 62χρονη γυναίκα, που προκάλεσε τη φωτιά κατά τη διάρκεια καύσης απορριμμάτων στον προαύλιο χώρο της οικίας της. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 7.129 ευρώ καθώς είναι υπότροπη για ανάλογο συμβάν πέρυσι.

Τέλος, σε σχετικό δημοσίευμα του ertnews.gr αναφέρεται ότι αφέθηκε ελεύθερη με εντολή του εισαγγελέα.

Όταν ο χειμώνας ανθίζει μέσα από τον φακό του Ανέστη Κορνέζου και της Ειρήνης Κουνάδη.

Όταν ο χειμώνας ανθίζει μέσα από τον φακό του Ανέστη Κορνέζου και της Ειρήνης Κουνάδη.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Σύλλογος Φίλων εγκαινίασε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, την έκθεση φωτογραφίας του Ανέστη Κορνέζου και της Ειρήνης Κουνάδη, με τον άκρως ποιητικό τίτλο «2 ματιές στον ίδιο χειμώνα». 

Η προσέλευση του κοινού ήταν εντυπωσιακή, με πλήθος Αιγινητών και επισκεπτών να κατακλύζουν την αίθουσα, για να τιμήσουν δύο δημιουργούς που έχουν κερδίσει την εκτίμηση του νησιού με τον επαγγελματισμό, την ειλικρίνεια και την ιδιαίτερη ευαισθησία τους.

Την εκδήλωση άνοιξε με έναν γλαφυρό χαιρετισμό, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

«Εραστές του φακού και της Αίγινας»
Την εκδήλωση άνοιξε με έναν γλαφυρό χαιρετισμό, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Γιώργος Μπήτρος. Με λόγια γεμάτα θέρμη, χαρακτήρισε τους δύο φωτογράφους ως «εραστές του φακού και ακόμα μεγαλύτερους εραστές της Αίγινας», εξαίροντας το ήθος, την τιμιότητα και την έμφυτη ευγένειά τους να έχουν πάντα έναν καλό λόγο για όλους.

«Αν σας βγάλει ο δρόμος προς το λιμάνι, με τον αέρα να σας παίρνει την ομπρέλα

«Αν σας βγάλει ο δρόμος προς το λιμάνι, με τον αέρα να σας παίρνει την ομπρέλα και τη δυνατή βροχή να πέφτει, και δείτε κάποιους να έχουν ανέβει πάνω σε δέστρες, σε παγκάκια ή ακόμα και σε δέντρα για να τραβήξουν πλάνο... μην ανησυχείτε, είναι ο Ανέστης και η Ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπήτρος, περιγράφοντας το πάθος των δύο δημιουργών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ιδέα για την έκθεση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που μας πέρασε, βλέποντας τις μοναδικές λήψεις που αναρτούσαν οι δύο καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το «ανύπαρκτο» λιμάνι της Αίγινας, όταν τα κύματα κυριολεκτικά το εξαφανίζουν, μια πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι κάθε χρόνο.

Δύο ματιές, μία Αίθουσα, ένας χειμώνας
Η αίθουσα του Μουσείου χωρίστηκε νοητά στα δύο, χωρίς όμως να υψώνει τείχη, αλλά ενώνοντας δύο διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.

Η «Πράσινη Γραμμή» της Ειρήνης Κουνάδη

Η «Πράσινη Γραμμή» της Ειρήνης Κουνάδη
Η κ. Κουνάδη, παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μπήτρο, τον Δήμο Αίγινας και την κ. Ανθίπη Γελαδάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους. Παρουσιάζοντας το δικό της κομμάτι, εξήγησε ότι οι επισκέπτες θα δουν το «χρονικό μιας καταιγίδας».

Από τα απειλητικά σύννεφα στη Δύση που μοιάζουν με αετό, μέχρι τη λύτρωση του ουράνιου τόξου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε μια συγκλονιστική, ανθρώπινη λήψη της στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων: μια γυναίκα σκυμμένη σε ένα παγκάκι μέσα στη βαρυχειμωνιά. «Τι να σκεφτόταν άραγε εκείνη την ώρα;» αναρωτήθηκε η φωτογράφος.

Η ματιά του Ανέστη Κορνέζου

Η ματιά του Ανέστη Κορνέζου
Στο άλλο μισό της αίθουσας, ο φακός του Ανέστη Κορνέζου αιχμαλωτίζει τη δική του αλήθεια από το αιγινήτικο τοπίο. Άγρια θάλασσα, γυμνά δέντρα, έρημοι δρόμοι και το πλοίο «Απόλλων Ελλάς» να παλεύει με τα κύματα, συνθέτουν ένα σκηνικό που, παρά την αγριάδα του, ηρεμεί και γαληνεύει το βλέμμα μέσα από το μοναδικό φως του νησιού.

Οι δύο δημιουργοί, εμφανώς συγκινημένοι, μοιράστηκαν με τον κόσμο το αποτέλεσμα μιας σπάνιας δουλειάς που καταφέρνει να αποδείξει πως ο χειμώνας, με όλη του την ταλαιπωρία, κρύβει μέσα του τη δυνατότητα για τη ζωή να ανθίσει ξανά.

Πληροφορίες Έκθεσης

Πληροφορίες Έκθεσης
Διάρκεια: Από Παρασκευή 29 Μαΐου έως Κυριακή 7 Ιουνίου 2026.

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 13:00 & 19:00 – 21:00.

Τοποθεσία: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

Αν ο δρόμος σας βγάλει προς το λιμάνι, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε αυτή την έκθεση. Οι εικόνες της θα δροσίσουν τη σκέψη σας και θα γαληνέψουν το βλέμμα σας.

Με 29 υποψηφίους ξεκινούν αύριο στο ΕΠΑΛ Αίγινας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026.

Με 29 υποψηφίους ξεκινούν αύριο στο ΕΠΑΛ Αίγινας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026.

Αύριο, Σάββατο 30 Μαΐου 2026, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, με την εξέταση του μαθήματος των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστο Λίτο, ο οποίος είπε ότι όλα είναι έτοιμα για τις εξετάσεις και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους. Στις φετινές εξετάσεις θα λάβουν μέρος 29 υποψήφιοι.

Featured
20250919_173036.jpg

Στο πλαίσιο του 16ου Aegina Fistiki Fest, πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο Λιμάνι της Αίγινας μια σημαντική δράση ενημέρωσης και εγγραφής νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη (20 Σεπτεμβρίου). 


Η πρωτοβουλία υλοποιείται από την Κλινική ΡΕΑ σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας. Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τη σπουδαιότητα της δωρεάς και η ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών. 

Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο αθλητικός κόσμος της Αίγινας, με την Α.Ε. Σαρωνικός Αίγινας να δίνει πρώτος το παράδειγμα. Ο πρόεδρος κ. Κασιμάκης Παναγιώτης Κασιμάκης και ο προπονητής της ομάδας κ. Δημήτρης Μπιζιώτας τόνισαν ότι ο Σαρωνικός είναι πάντα ενεργός σε κοινωνικά θέματα και ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα, ενθαρρύνοντας τους φιλάθλους και την τοπική κοινωνία να συμμετάσχουν.

Ο κ. Γρηγόρης Τζεφεράκος, μαιευτήρας-γυναικολόγος και διευθυντής της Μονάδας Γονιμότητας της Κλινικής ΡΕΑ, επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα έχουν ήδη σωθεί εννέα ζωές χάρη στους εθελοντές, ενώ περισσότερες από 70 παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της μεταμόσχευσης μυελού των οστών». Κάλεσε μάλιστα κυρίως τους νεότερους έως 40 ετών να συμμετέχουν, καθώς όπως είπε, «η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μετρηθεί σε κόστος και κάθε ζωή που σώζεται μας κάνει καλύτερους ανθρώπους».

Ο ιατρός κ. Γρηγόρης Γαλάνης δήλωσε:
Να σας καλωσορίσουμε λοιπόν σε μία ακόμα δράση που κάνουμε στο πλαίσιο του Fistiki Fest, σε συνεργασία με το δήμο Αίγινας, το νοσοκομείο, την Κλινική ΡΕΑ και το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας για τους δότες των μυελών των οστών. Να θυμίσω απλά πολύ γρήγορα ότι αύριο είναι παγκόσμια μέρα, συμπίπτει και συντρέχει να είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Δότη Μυελού των Οστών. Να σας συστήσω δίπλα μου και τον υπεύθυνο αυτής της κίνησης από μεριάς μας, τον συνάδελφο μαιευτήρα-γυναικολόγο, κύριο Τζεφεράκο, ο οποίος παράλληλα είναι μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου της Κλινικής ΡΕΑ, είναι διευθυντής της Μονάδας Γονιμότητας και της Τεχνικής Γονιμοποίησης στο νοσοκομείο ΡΕΑ. 

Στη συνέχεια, ο κ. Γρηγόρης Τζεφεράκος τόνισε:
Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, το Όραμα Ελπίδας, μας έκανε την τιμή να μας συμπεριλάβει στα στελέχη, στις ομάδες εκείνες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και το ΡΕΑ, εδώ και μερικά χρόνια έχει μαζέψει μεγάλο αριθμό δοτών μυελού των οστών και μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να σώσουμε κάποιες 9 ζωές που είχαν ανάγκη. Επειδή αυτός που έχει ανάγκη μπορεί να είναι ο διπλανός μας και επειδή η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μετρηθεί σε κόστος, αυτή η προσπάθεια σας θέλει όλους κοντά. 70 παθήσεις μπορούν να βοηθηθούν από αυτή την ιστορία. Θέλουμε ανθρώπους νεότερης ηλικίας, θέλουμε ανθρώπους μέχρι 40 χρονών. Θέλουμε ανθρώπους που καταλαβαίνουν ότι αυτό το κάνουν για προσφορά προς τον συνάνθρωπο και θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και αυτούς οι οποίοι δεν είναι ενημερωμένοι. Είναι δύσκολη η ιστορία, αλλά αξίζει τον κόπο και κάθε ζωή που σώζεται μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Σας ευχαριστούμε.

Ακολούθως, ο κ. Ιατρός κ. Γρηγόρης Γαλάνης πρόσθεσε:
Να θυμίσουμε έτσι και να ευχαριστήσουμε ότι αυτή η κίνηση… και να καλωσορίσω κιόλας και τον Πρόεδρο του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας του Σαρωνικού Αιγίνης. Να ευχαριστούμε πάρα πολύ λοιπόν τον κύριο Κασιμάκη, γιατί είναι η πρώτη - και τον προπονητή τον κύριο Μπιζιώτα - είναι οι πρώτοι που συλλογικά και συγκεντρωμένα κάνουν έτσι ένα πρώτο βήμα για να ενθαρρύνουν και τους υπόλοιπους να μας βοηθήσουν σε αυτή την κίνηση. Ευχαριστούμε πολύ.

Τέλος, ο πρόεδρος του Σαρωνικού κ. Παναγιώτης Κασιμάκης δήλωσε:
Μετά το κάλεσμα από τον γιατρό μας τον Γρηγόρη Γαλάνη, να συμμετέχει κι ο Σαρωνικός σε αυτή τη δράση που αφορά το μυελό των οστών, αμέσως η ομάδα του Σαρωνικού το δέχτηκε. Πάντα ο Σαρωνικός σε θέματα κοινωνικά είναι ενεργός και συμμετέχει. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον γιατρό όσο και το επιτελείο του για αυτή τη δράση. Μία δράση που σώζει ζωές και να καλέσουμε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί αυτές τις μέρες στο περίπτερο της ομάδας του γιατρού στο Φεστιβάλ Φιστικιού, ώστε να συμμετέχουν και να δυναμώσουν αυτή την προσπάθεια. Σας ευχαριστώ.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν υπεύθυνα από τις ομάδες της Κλινικής ΡΕΑ και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» και, εφόσον το επιθυμούν, να προχωρήσουν επιτόπου με μια απλή διαδικασία στην εγγραφή τους ως εθελοντές δότες, στο περίπτερο που διαθέτει ο σύλλογος στην εμπορική έκθεση.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.