Κύριε δήμαρχε, κύριοι σύμβουλοι.
Ύστερα από την παρουσίαση του θέματος “προστασία της μεσογειακής φώκιας” που έγινε από την εκπρόσωπο της “MΟm” και την συζήτηση που ακολούθησε, εντοπίζουμε δύο σημεία:
* Υπάρχει αυξανόμενος πληθυσμός της φώκιας αυτής στην θαλάσσια περιοχή της Αίγινας.
* Δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για τους επαγγελματίες παράκτιους αλιείς.
Επειδή το είδος αυτό της φώκιας όπως τονίστηκε από την εισηγήτρια της “MΟm” είναι απειλούμενο με εξαφάνιση, επειδή το μεγαλύτερο συγκεντρωμένο πλήθος τους βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες και επειδή διαπιστώνεται παρουσία τους -αυξανόμενη μάλιστα- στα νερά της Αίγινας, προτείνουμε να αναλάβει ο δήμος μας τις εξής πρωτοβουλίες:
1. Να συνδιοργανώσει μεγάλη ενημερωτική συγκέντρωση των δημοτών και ειδικά των επαγγελματιών αλιέων όπου κυρίως να αναλυθούν τα προβλήματα των αλιέων και το υφιστάμενο σχετικό νομικό καθεστώς προστασίας των φωκών αλλά και αποζημιώσεων. Να εντοπιστούν και να προταθούν νομικές λύσεις προστασίας και της φώκιας και των αλιέων, από επιστημονική επιτροπή εθελοντών νομικών του νησιού μας και να κατατεθούν στην κυβέρνηση και στην Βουλή. Αυτονόητη είναι η συμμετοχή θεσμικών φορέων του νησιού μας, προεξέχοντος του Λιμενικού Σώματος, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, της ΚΕΔΑ, της Εκκλησίας κ.ά. .
2. Να συνδιοργανωθεί συνέδριο “αναδοχής της μεσογειακής φώκιας” με τους δημάρχους όσων νησιών εντοπίζονται μεγάλες αποικίες του απειλούμενου αυτού θηλαστικού. Το συνέδριο αυτό θα μπορούσε να γίνει και διεθνές προκειμένου να συστρατευθούν ισχυροί οργανισμοί, να περιφρουρηθούν περιβαλλοντολογικά περισσότερο οι ελληνικές θάλασσες, να παραδειγματιστεί ο κόσμος μας.
3. Η πραγματοποίησή του συνεδρίου αυτού στην Αίγινα θα πρέπει να αποσκοπεί εμφατικά στην ενημέρωση των μαθητών και ευρύτερα των πολιτών, ειδικά δε στην θερινή περίοδο μπορεί εξαιρετικά να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό, ακόμη και με επιτόπιες, σωστά προετοιμασμένες, περιηγήσεις.
4. Ίσως και η μελέτη για την δημιουργία κάποιου κλειστού θαλάσσιου “πάρκου”, αν και εφόσον γνωμοδοτήσουν και επιτρέψουν οι σχετικοί και αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες, να προσέφερε έναν τόπο περίθαλψης και φιλοξενίας της φώκιας αυτής αλλά και φυσιολατρικού χαρακτήρα στο νησί μας.
Κύριε δήμαρχε, κύριοι σύμβουλοι.
Πρωτοβουλία σαν την προτεινόμενη, χρειάζεται νομίζουμε, για την προστασία του κύκλου της ζωής μας, μιάς και η φώκια είναι ανώτερο θηλαστικό. Η εξαφάνισή της θα είναι άλλος ένας βάρβαρος ακρωτηριασμός της ανθρωπιάς μας, ανήκεστος βλάβη της κοινωνίας μας. Επιπλέον, η κατάκτηση εκείνου του νομοθετικού πλαισίου και των αντίστοιχων οικονομικών πόρων αποζημιώσεων των επαγγελματιών αλιέων, μπορεί να πιστοποιήσει την ανωτερότητα του πολιτισμού μας καθώς θα προστατεύει σεβόμενη την ζωοφόρο Φύση με ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.
Είμαστε βέβαιοι για την θετική ανταπόκρισή σας και για τον πλούτο ιδεών και προτάσεων που θα ακολουθήσουν και προκύψουν.
Επιπρόσθετα, προφανώς αναδύεται ζήτημα ευρύτερο περιβαλλοντολογικής πολιτικής στο νησί μας καθώς αφενός έχει πολλούς βιότοπους και αφετέρου είναι σταθμός αποδημητικών πτηνών και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προσηκόντως, σε μια κατεύθυνση ήπιας, ανθρώπινης ανάπτυξης με πρόταγμα τον σεβασμό στην ζωή μας και στην φύση.
Με εκτίμηση, για την ΟΠΑΕΠ
Π. Χατζηαλεξιάδη