Η φθινοπωρινή συνάντηση από την ομάδα του Πελίτι Αίγινας.

Συνεχίζονται οι δράσεις της τοπικής ομάδας της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτη στην Αίγινα. Έτσι την Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας πραγματοποιήθηκε η φθινοπωρινή συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το καινούργιο βιβλίο του Πελίτι "κατά τόπους αγροκτήματα" για το 2013-’14, νέα για το θέμα των σπόρων και της βιοποικιλότητας. Το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν οι ξερικές καλλιέργειες. Τους φίλους του "Πελίτι" καλωσόρισε ο υπεύθυνος της τοπικής ομάδας Άρης Παύλος.

H δημοσιογράφος - ερευνήτρια κυρία Βάσω Κανελλοπούλου παρουσίασε το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με τους σπόρους των εταιριών και τους παραδοσιακούς σπόρους των τοπικών ποικιλιών. Η κυρία Κανελλοπούλου ανέφερε μία σειρά από ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η νομοθεσία που προωθείται ευνοεί τους σπόρους με "πνευματικά δικαιώματα", ενώ είναι αρνητική για τους παραδοσιακούς σπόρους. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η νομοθεσία προωθεί τις εταιρίες που παράγουν σπόρους και περιθωριοποιεί προς την εξαφάνιση τους παραδοσιακούς σπόρους.

Σημείωσε ότι οι σπόροι που προωθούνται από τις εταιρείες είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές γιατί έχουν πολύ στενή γενετική βάση, ενώ παρουσίασε και άλλες ουσιαστικές παραμέτρους για τις οποίες πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρηθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες. Σημείωσε επίσης ότι εθελοντικές ομάδες από έμπειρους επιστήμονες προσπαθούν να ενημερώσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα τους βουλευτές ώστε να κατανοήσουν το πρόβλημα. Όπως είπε σύντομα θα υπάρξει μία καμπάνια μέσα από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png