Δελτίο Τύπου.
Συμπατριώτες,
To σχέδιο νόμου «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε από το υπουργείο Τουρισμού στη Βουλή για να ψηφισθεί αύριο, έχει τις αρνητικές επιπτώσεις του και στην Αίγινα.
Αν και οι κάθε λογής συνεταίροι της κυβερνητικής πολιτικής ευαγγελίζονται την μελλοντική τουριστική ανάπτυξη του νησιού- ίσως γι’ αυτό και δεν συνυπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας 25 δημάρχων Ελληνικών νησιών, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την ταφόπλακα της υγιούς τουριστικής ανάπτυξης που στηρίζεται στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Σε αυτό προβλέπονται «οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» και «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» και επιτρέπεται η οικοδόμηση τουριστικών χωριών παραθεριστικών κατοικιών με πυκνή δόμηση, κατά παράβαση των όρων δόμησης που ισχύουν σε παράκτιες περιοχές, δασικές εκτάσεις, περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενους οικισμούς, επιτρέπει την διάνοιξη δρόμων εντός αυτών των περιοχών, ανατρέπει το ισχύον για τους μικρο-ιδιοκτήτες καθεστώς και συντελεστές δόμησης, καθώς και όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για τον κοινό Αιγινίτη.
Σε αυτό η αξία του περιβάλλοντος υποβαθμίζεται πλήρως, μια και το όριο δόμησης μειώνεται στα 20 μέτρα από τον αιγιαλό και δίνονται διευκολύνσεις στην εκμετάλλευση της παράκτιας ζώνης. Τα κτίρια τουριστικών εγκαταστάσεων τοποθετούνται τουλάχιστον 50 μέτρα από τη γραμμή της παραλίας ή του αιγιαλού και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, οι μη αμιγώς τουριστικές εγκαταστάσεις εντός ΠΟΤΑ και οι κατοικίες εντός οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων τοποθετούνται στα 30 μέτρα.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει την μετατροπή του ΕΟΤ σε αρχή έγκρισης επενδύσεων, για τις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η έγκαιρη προσκόμιση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας σε τέτοιου είδους οριζόμενη «ανάπτυξη», η οποία καταστρέφει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της υγιούς ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης – το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και το μετατρέπει σε ασύδοτη κτηματομεσιτική δράση. Εξ’ άλλου όπου έχει εφαρμοσθεί αυτού του τύπου η «ανάπτυξη» έχει μεσομακροπρόθεσμα καταστρέψει την τοπική οικονομία. Η Αίγινα έχει γνωρίσει τέτοιου είδους «τουριστική ανάπτυξη» που κατέστρεψε με χουντικούς νόμους περιοχές ιδιαιτέρου κάλλους και έχοντας κάθε λογής μνημειακούς χώρους στο έδαφος της είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα δοθεί βορά σε μεγαλοεπενδυτές.
Το νομοσχέδιο αυτό σημαίνει την καταστροφή των μικροξενοδόχων, επιβαρύνει την ήδη εκτός ορίων λειτουργία δικτύων ηλεκτροδότηση και ύδρευσης και την παροχή δημοτικών υπηρεσιών (π.χ. αποκομιδή των σκουπιδιών) και ενισχύει νομοθετικά το καθεστώς διακρίσεων ανάμεσα στους πλούσιους και τους μέσους ή φτωχούς Έλληνες με μικρές ιδιοκτησίες.
Φθάνει πια! Ανατροπή τώρα!