Γράφει ο Νεκτάριος Λαβούτας
Σε κόντρα του γκρίζου κλίματος των ημερών, οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες του νησιού μας και μέλη της «Ενώσεως Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών» έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σε θέματα που αφορούν τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, επίγειες, δορυφορικές, ψηφιακές και άλλες. Με την ευκαιρία αυτή και επειδή ο κόσμος έχει παρεξηγημένη την έννοια του Ραδιοερασιτέχνη θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή μουσικών προγραμμάτων, πολιτικών, θρησκευτικών σχολίων με τις εκπομπές τους. Εχουν σχέση με τον πειραματισμό, μελέτη, έρευνα και αυτοεκπαίδευση με άλλους συναδέλφους ανά τον κόσμο και σε περίπτωση εκτάκτων αναγκώ, προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους.
Η Επιτροπή Κάλυψης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΚΕΑΝ) της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών συγκροτεί Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης (ΟΕΑ) από αδειούχους ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι προσφέρονται ατομικά, εθελοντικά για να παρέχουν τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή. Η αδυναμία, από τη μία μεριά, των επαγγελματικών και κρατικών δικτύων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υπερφόρτωσης ή κατάρρευσης μετά από μία καταστροφή και, απ’ την άλλη, η αυτονομία, ευελιξία των συστημάτων μας και η πολύ καλή γνώση του αντικειμένου μας οδήγησαν στην αναγνώριση του έργου των ΟΕΑ και την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κυρίως Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ο.Α.Σ.Π., Περιφέρειες κ.λ.π. Φ.Ε.Κ. 1579/18-12-2002)για τον από κοινού σχεδιασμό της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών.
Το έργο των Ο.Ε.Α. σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης είναι:
α) Η διαβίβαση μηνυμάτων ανάγκης μέσω ασυρμάτου (φωνητικά ή ψηφιακά)
β) Η τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των υπηρεσιών των εμπλεκομένων με την αντιμετώπιση της καταστροφής
γ) Η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων για:
• τη γρήγορη συλλογή πληροφοριών,
• το συντονισμό βυτιοφόρων, ασθενοφόρων – νοσοκομείων, οχημάτων μεταφοράς βοήθειας, καταυλισμών, εθελοντικών ομάδων,
• η αναζήτηση προσώπων
δ) η δημιουργία εναλλακτικών – ως προς τα υπάρχοντα – τηλεπικοινωνιακών δικτύων των δημοσίων οργανισμών.
Μέσα από μια ουσιαστική συνεργασία και εκπαίδευση από ειδικευμένους εισηγητές, ιατρούς, πυροσβέστες κλπ., γίνεται συνεχώς προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τηλεπικοινωνιακού δικτύου κάλυψης εκτάκτων αναγκών.
Τον επόμενο μήνα αρχίζουν μαθήματα στην Αίγινα ΔΩΡΕΑΝ για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, (SV& SY) από το « Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων» υπό την αιγίδα της « Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών» .Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο των μαθημάτων κ. Νεκτάριο Λαβούτα sv8um στο τηλ. 6945837084