Γράφει ο Νεκτάριος Λαβούτας sv8um
Το Σάββατο 05 Φεβρουαρίου στο κέντρο «Μάνητας στο κύμα» η ομάδα των Αιγινητών ραδιοερασιτεχνών έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Αντάλλαξαν ευχές, αυτή την φορά απευθείας και όχι μέσω ασυρμάτου, κάνοντας αναφορά στο ρόλο που μπορεί να παίξει η ομάδα αυτή σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών και όχι μόνο.
Με την ευκαιρία αυτή, ο γράφων εξουσιοδοτείται από την ομάδα να γράψει λίγα λόγια σχετικά με το ραδιοερασιτέχνη και την παρεξηγημένη ονομασία του όρου. Επειδή στη χώρα μας η λέξη “ραδιοερασιτέχνης” χρησιμοποιείται από πολλούς λαθεμένα, από άγνοια ή σκόπιμα, διευκρινίζουμε ότι ο όρος είναι διεθνώς καθιερωμένος (Radio Amateur, Radioamateur, Amateurfunker) και σημαίνει, σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή ορολογία, «άτομο» που έχει αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την ικανότητά του στον χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια της πολιτείας για κατοχή και λειτουργία αυτών των σταθμών. Δεν έχει καμία σχέση με παραγωγή μουσικών προγραμμάτων, αφιερώσεων, διαφημίσεων, πολιτικών και θρησκευτικών σχολίων μέσα από τις εκπομπές τους. Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.
Πέρα όμως από αυτά, προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί (θεομηνίες, φωτιές κλπ.). Η δραστηριότητα των Ομάδων έκτακτης Ανάγκης που δημιουργήθηκαν το 1980, περιλαμβάνει διαβίβαση επειγόντων μηνυμάτων ( φωνητικά, ψηφιακά) και τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών και σεισμών, παροχή ιατρικής βοήθειας από ασυρμάτου, παροχή βοήθειας σε οδικά ατυχήματα, συμμετοχή στην ανεύρεση και διάσωση ατόμων κλπ. Επίσης συντονισμός εκδηλώσεων όπως ποδηλατικοί αγώνες, αγώνες δρόμου, συμμετέχοντας επίσης σε μεγάλα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα, μεταφέροντας το γεγονός μέσω των ερτζιανών σε όλο τον κόσμο. Στο Φ.Ε.Κ 1579 /18-12-2002 γίνεται αναφορά, αναγνώριση και συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κύρια Γ.Γ.Π.Π.- Π.Υ.- Περιφέρειες, Δήμους, κ.λπ.) και στον από κοινού σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.
Η ομάδα των Αιγινητών ραδιοερασιτεχνών αποτελείται από 10 συναδέλφους, μέλη της «Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών» Νεκτάριος Λαβούτας sv8um, Στέλιος Λαζάρου sv8bhn, Γιώργος Σπυριδάκης sv8ggl, Διονύσης Χαλδαίο sv8kmy, Αντώνη Παπαγεωργίου sv8mqp, Γιάννης Δόξας sw8kmz, Νεκταρία Μπαρμπέρη sw8mqa, Τάσος Ψωμιάδης sw8mqb, Γιάννης Μπέσης sw8mqf, Νίκος Μπακόμητρος sw8mqg, μόνιμοι κάτοικοι Αίγινας, κάτοχοι πτυχίου και αδείας από το «Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» με διεθνές διακριτικό κλήσεως. Επίσης Έλληνες και ξένοι ραδιοερασιτέχνες με κατοικίες στην Αίγινα που για μεγάλα διαστήματα κατοικούν στην Αίγινα όπως οι Λάμπρος Κολλιδάς sv1lk/8, Κυριάκο Χρηστέα sv1dlw/8, Νάσος Σπυριδάκης sv1fzj/8, Νεκτάριος Λεούσης sv1klx/8.