Ερώτηση Νόνης Δούνια, για την ανάγκη αναστήλωσης και αξιοποίησης του Εϋνάρδειου της Αίγινας.

Δελτίο Τύπου.
Ανάγκη αναστήλωσης και αξιοποίησης του κτιρίου του Εϋνάρδειου Διδασκαλείου της Αίγινας
Την εγκατάλειψη ενός από τα πιο φημισμένα Καποδιστριακά κτίρια της Αίγινας, που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Εϋνάρδειου (Κεντρικού) Διδασκαλείου, επισημαίνει η Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Παναγιώτα (Νόνη) Δούνια, σε Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Η ερωτώσα Βουλευτής αναφέρεται στις σημαντικές φθορές του κτιρίου,  που από το 1981 παραμένει κλειστό και σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η κυρία Δούνια ρωτά την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αναστήλωση, καθώς και για την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού κτιρίου της Αίγινας.

                                                                                                                                             
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

Ερώτηση  προς
Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κυρία Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Αναστήλωση και αξιοποίηση του κτιρίου του Εϋνάρδειου Διδασκαλείου της Αίγινας

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου  2019

Ένα από τα πιο φημισμένα Καποδιστριακά κτίρια της Αίγινας και το πρώτο νεοκλασικό του Νεοελληνικού κράτους είναι το Εϋνάρδειο (Κεντρικό) Διδασκαλείο ή η Εϋνάρδειος Σχολή.

Πρόκειται για το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεότερου κράτους, το οποίο δώρισε Ελβετός φιλέλληνας και έχτισε ο Καποδίστριας στην Αίγινα, με σκοπό να εκπαιδευτούν δάσκαλοι, αλλά και στελέχη για τις κρατικές υπηρεσίες. Από το 1981 το ιστορικό αυτό κτίριο παραμένει, δυστυχώς, κλειστό, εγκαταλελειμμένο και βρίσκεται υπό κατάρρευση.  

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο της Αίγινας, η φθορά του κτιρίου, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα. Πέρα από το χρόνιο πρόβλημα με τη στέγη, τα κεραμίδια και τα σπασμένα παράθυρα του ιστορικού κτιρίου, πρόσφατα ένα τμήμα της οροφής του κτιρίου κατέρρευσε, θέτοντας σε κίνδυνο τους διερχομένους.

Η κυρία Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:                                                        
* Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναστήλωση του κτιρίου του Εϋνάρδειου (Κεντρικού) Διδασκαλείου της Αίγινας, καθώς και για την μετέπειτα αξιοποίησή του;

Η  ερωτώσα Βουλευτής
Παναγιώτα Δούνια
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων ΝΔ



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png