Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, που το μόνο που επιτυγχάνει, είναι η αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος.
To νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, αποτελεί το βαρύτερο πλήγμα για το περιβάλλον και αποδιαρθρώνει πλήρως το πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας στη χώρα μας.
Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστική συζήτηση και σε συνθήκες υπολειτουργίας του Κοινοβουλίου, επιλέγει να το καταθέσει, ώστε να αποφύγει την κριτική και τον έλεγχο. Αγνοεί τις εκκλήσεις εκατοντάδων περιβαλλοντικών φορέων και τοπικών κοινωνιών που ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.
Η εικόνα που φιλοτεχνείται από τα ΜΜΕ και το επιτελικό κράτος της ΝΔ είναι κίβδηλη και έχει στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, αγνοώντας το περιβαλλοντικό κόστος και τις επιπτώσεις του στην ποιότητα ζωής, αλλά και γενικότερα στο φυσικό πλούτο της χώρας.
Μέσω του νομοσχεδίου αυτού:
1. Καταργούνται ουσιαστικά οι περιοχές NATURA 2000, καθώς σε αυτές ορίζονται χρήσεις γης οι οποίες επιτρέπουν την επέκταση του αστικού χώρου, με έργα υποδομής που θα επιβαρύνουν δραματικά το περιβάλλον.
2. Προωθούνται ανεξέλεγκτες επενδυτικές δραστηριότητες, (μεταλλευτικές και δραστηριότητες για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων) που σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσουν στην ερημοποίηση των περιοχών δραστηριότητας.
3. Παρέχεται η δυνατότητα στους επενδυτές να επιλέγουν ιδιώτες αξιολογητές προκειμένου να αναλάβουν όλα τα στάδια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θεσμοθετώντας παράλληλα fast track διαδικασίες (71 ημερών) οι οποίες μοιραία υποβαθμίζουν τη διαδικασία γνωμοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών και δημιουργούν ένα ασφυκτικό και αδιαφανές πλαίσιο λειτουργίας. Με βάση τις προωθούμενες διατάξεις, σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης των προθεσμιών, οι περιβαλλοντικοί όροι της εκάστοτε επένδυσης υπογράφονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, ο οποίος ορίζεται με Υπουργική Απόφαση.
4. Ενθαρρύνεται η άνευ όρων τουριστική και εμπορευματική εκμετάλλευση περιοχών, που συνεπάγεται την υποβάθμιση και τη δραματική καταστροφή της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος.
5. Καταργείται η αυτοτέλεια των ανεξάρτητων Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας (ΦΔΠΠ), ενώ ελαττώνεται ο αριθμός τους, υποβαθμίζεται ο ρόλος τους και τους αφαιρούνται αρμοδιότητες οι οποίες εκχωρούνται, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
6. Προωθείται με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις η μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και ρέματα καθώς και η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας, που ευνοούν αποκλειστικά μεγάλους Επιχειρηματικούς Ομίλους.
7. Νομιμοποιείται, προσωρινά για πέντε χρόνια, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας (άρθρο 92) με συναίνεση της διοίκησης του Δήμου. Ελλείπει όμως η εκπόνηση ειδικής επιστημονικής μελέτης, η οποία απαιτείται βάσει του άρθρου 24 του Συντάγματος.
Τα αναφερόμενα στην σχετική αιτιολογική έκθεση δεν επαρκούν, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη επίκαιρη ειδική μελέτη, η οποία να τεκμηριώνει επαρκώς τη νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με την ανάγκη πολεοδομικής φύσης (Απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ 123/2007). Σε κάθε περίπτωση ο ΣΜΑ είναι μείζον πρόβλημα της πόλης και πρέπει η Διοίκηση του Δήμου αρχικά να αποσαφηνίσει τη θέση της, αν δηλαδή θα αναζητήσει άλλο χώρο για ΣΜΑ ή για Πράσινο Σημείο, το οποίο περιλαμβάνει και την διαλογή και την ανακύκλωση όπως είχε επιλέξει στον σχεδιασμό της η προηγούμενη Διοίκηση. Το θέμα πρέπει να απασχολήσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να το παραπέμψει στις καλένδες για πέντε χρόνια.
8. Αγνοούνται τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και υπονομεύονται δράσεις, που στοχεύουν στην εκχώρηση της παραγωγής ενέργειας αποκλειστικά στα χέρια λίγων και ισχυρών.
Επισημαίνουμε ότι η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας οφείλει να γίνεται σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, λαμβάνοντας πρωταρχικά υπόψη τις ανάγκες τους, δίνοντας έτσι προτεραιότητα σε μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις, τα οφέλη των οποίων θα διαχέονται κυρίως στις όμορες περιοχές και θα αξιοποιούν στο μέγιστο το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
9. «Απλοποιούνται» οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ δεν λαμβάνονται ασφαλιστικές δικλείδες κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση Αστικών και Βιομηχανικών Αποβλήτων σε αυτά.
10. Ανοίγει ο δρόμος για την μείωση της πλειοψηφικής συμμετοχής του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ (σήμερα 51%). Με τον ν. 4389/2016,η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κάτω από δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, κατόρθωσε να διατηρηθεί το πλειοψηφικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να ενεργεί σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού.
απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, που το μόνο που επιτυγχάνει, είναι η αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος.