Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα" για τρέχοντα θέματα.

Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα. Δελτίο Τύπου.
Διακόπτεται η απόρριψη των επικίνδυνων βυθοκορημάτων στην περιοχή Τουρλού που συνεχιζόταν κανονικά τις προηγούμενες μέρες
Το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 11-6-2020 εξέδωσε την αιτούμενη «Προσωρινή διαταγή αναστολής- διακοπής όλων των εργασιών» έως ότου συζητηθεί το θέμα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το αίτημα της αναστολής των εργασιών  πιθανότατα θα προσδιοριστεί να εκδικασθεί εντός του μηνός Ιουλίου 2020.
Το ΣτΕ   κατά την δικάσιμο του Ιουλίου 2020 και κρίνοντας τους άμεσους ή μη κινδύνους για την υγεία των πολιτών και άλλα επείγοντα θέματα θα αποφανθεί περί της συνέχειας της Αναστολής των εργασιών  έως την δικάσιμο της 7-10-2020 οπότε και θα κριθεί οριστικά η νομιμότητα των προσβαλλόμενων Διοικητικών Πράξεων των εγκατεστημένων από την Κινεζική COSCO από τον Απρίλιο του 2020, γερανών και φορτηγίδων που πραγματοποιούν βυθοκορήσεις και  ανεξέλεγκτη απόρριψη αμφιβόλου βαθμού τοξικότητας βυθοκορημάτων  μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας στον Σαρωνικό με ενδεχόμενα προβλήματα στην υγεία των πολιτών και μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών στην τροφική αλυσίδα.
Παρά λοιπόν και την απόφαση  της περιφέρειας Αττικής για την μη απόρριψη των βυθοκορημάτων στο Σαρωνικό κόλπο, αυτές συνεχίζονταν κανονικά αγνοώντας και όλους του Δήμους  του Πειραιά που πήραν αρνητική θέση και κατέθεσαν ψηφίσματα για τα βυθοκορήματα και τον τρόπο εκτέλεσης των έργων. Το παράδοξο είναι ότι  ένας  από τους άμεσα ενδιαφερόμενους  και θιγόμενους Δήμους, ο Δήμος  της  Αίγινας δεν δέχτηκε  να συζητήσει και να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, που η  Δημοτική μας παράταξη είχε καταθέσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με το αιτιολογικό «ας περιμένουμε   τη  σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων και την απόφαση της περιφέρειας».
Ευτυχώς  την ύστατη στιγμή  το Συμβούλιο Επικρατείας έδωσε την λύση-έστω και προσωρινή- και ευχόμαστε να έδωσε και το χρόνο στην Δημοτική μας  αρχή να δραστηριοποιηθεί,  ώστε να προστατέψει  τη διαφαινόμενη καταστροφή  του θαλάσσιου  περιβάλλοντος του Σαρωνικού κόλπου και των ακτών του νησιού μας.

Προς 6/μηνη παράταση ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας.
Παράταση για μερικούς μήνες παίρνει  το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού. Η πόντιση του αγωγού θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2020, αντί για τον Απρίλιο του 2020 που ήταν ο πιο πρόσφατος προγραμματισμός. Εδώ προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τις αρνητικές συμπτώσεις συνέχισης του έργου:
1.Τα τμήματα του αγωγού, που είχαν υποστεί δολιοφθορά τον Φεβρουάριο δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη.
2.Άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η επισκευή της μεγάλης δεξαμενής στο Λεόντι με τα προβλήματα μη σωστής στεγανοποίησης.
Πολλές λοιπόν οι συμπτώσεις με κυριότερη την αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής αρχής για το «έργο πνοής», που η προηγούμενη Περιφέρεια Αττικής  χρηματοδότησε κι άνοιξε το δρόμο για την υλοποίησή του. Εξίσου «άφωνοι» είναι και η νυν ανιπεριφερειάρχης αλλά και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους ανέφεραν  ότι κατάφεραν και ξεμπλόκαραν το έργο. Μήπως τελικά το μπλόκαραν περισσότερο και για ποιο λόγο;

ΔΑΟΑ
Ένας ακόμη οργανισμός μπαίνει στο στόχαστρο της διοίκησης του Δήμου για κατάργηση. Ο ΔΑΟΑ(Δημοτικός Αθλητισμός Οργανισμός Αίγινας) που χρόνια τώρα έγραψε τη δική του ιστορία  στο χώρο του γηπέδου, με έργο στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τον στίβο, φαίνεται ότι -κατά τη Δημοτική αρχή-έχει κλείσει τον κύκλο του. Η Δημοτική αρχή προτείνει την κατάργησή του τις δε αρμοδιότητες του θα αναλάβει να ασκεί απευθείας ο Δήμος Αίγινας με την ένταξη των δραστηριοτήτων του, τη μεταφορά του προσωπικού του, των περιουσιακών του στοιχείων, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του στην οργανωτική, διοικητική και υπηρεσιακή δομή του Δήμου, ο οποίος θα αποτελεί και καθολικό διάδοχο αυτού. Ο υπερσυγκεντρωτισμός στο μεγαλείο του! Μετά την τροποποίηση της απλής αναλογικής με το νόμο περί κυβερνησιμότητας που έδωσε υπερεξουσίες στην εκλογική μειοψηφία  7 ανθρώπων, φαίνεται ότι η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων για τη σημερινή Δημοτική αρχή, δεν έχει τέλος. Ο ΔΑΟΑ όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει  να ενισχυθεί με επιχορήγηση από το Δήμο, με αύξηση του προϋπολογισμού  του, αλλά και με κινήσεις δημιουργίας εσόδων (π.χ με τη δημιουργία  ένα αναψυκτηρίου απέναντι από την Παναγίτσα, που τα έσοδά του, μαζί με τα έσοδα  του ΝΟΑ, θα  μπαίνουν σε ένα κοινό κουμπαρά και θα ενισχύουν οικονομικά τις δραστηριότητες όλων των Αθλητικών σωματείων του νησιού).

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κορονοϊό.
Θετικό ήταν από οικονομικής πλευράς  το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι περισσότεροι επαγγελματίες τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα και τις οδηγίες  του ΕΟΔΔΥ. Υπήρχαν όμως και πολλές εξαιρέσεις που ή θεωρούν ότι δεν υπάρχει κορονοϊός ή με κοντόφθαλμο οικονομικό σκεπτικό, δρουν εις βάρος των συναδέλφων τους . Γιατί ένα τοπικό κλείσιμο (lockdown) θα σημάνει οικονομική καταστροφή για το νησί μας και για όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Αλήθεια γιατί εδώ δεν είδαμε την αρχική «σπουδή» του Δήμου, της  Αστυνομίας και του Λιμενικού για την τήρηση των μέτρων; Μάλιστα η Δημοτική αρχή που ήταν πανταχού παρούσα την περίοδο της καραντίνας, (ψεκασμοί αυτοκινήτων ,δρόμων, έλεγχοι πλοίων, έλεγχοι έκδοσης εισιτηρίων) το μόνο που έκανε ήταν να μοιράσει αφίσες με οδηγίες. Μάλλον ο αρχικός της  «ζήλος» τελείωσε νωρίς.
Αλλά εδώ μπαίνει και το ερώτημα (η παράταξή μας ζητάει αναλυτικό οικονομικό απολογισμό) που πήγαν τελικά οι  έκτακτες επιχορηγήσεις που έλαβε ο Δήμος  και ήταν 20.000 ευρώ το Μάρτιο  και    85.000 το Μάιο, που δόθηκαν εκτάκτως  στους Δήμους για τον κορονοϊό; Από ότι διαπιστώσαμε πολλά χρήματα χρησιμοποιήθηκαν  σε άστοχες απολυμάνσεις σε δρόμους και πλατείες. Και αναρωτιόμαστε; Γιατί ένα μέρος των χρημάτων αυτών δεν  δόθηκε και στα σχολεία του νησιού που είχαν αυξημένες ανάγκες τις μέρες επαναλειτουργίας τους, για υλικά καθαριότητας, μάσκες, για  εξασφάλιση καθαριστριών για την καθαριότητα  και κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας, αλλά και για την αγορά τάμπλετ ή λάπτοπ για τις  ανάγκες των οικονομικά αδύνατων  μαθητών, για τη συμμετοχή τους στην  εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Αγαπητοί συμπολίτες
Η  Δημοτική Παράταξη "Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα" και τα μέλη της (εντός και εκτός Δημοτικού συμβουλίου), κινούνται πάντα με γνώμονα το συμφέρον  της ανάπτυξης της Αίγινας σε όλους τους τομείς. Δεν παραγνωρίζουμε την προσπάθεια  της σημερινής Δημοτικής αρχής  για την τακτοποίηση και  καθαριότητα των Δημόσιων χώρων (ακόμη κι αν αυτά είναι  αυτονόητα), αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.  Τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη το νησί μας και για πολλά από τα οποία έχουν ήδη δοθεί τα χρήματα (ύδρευση, βιολογικός, περιφερειακός, κλειστό γυμναστήριο, δρόμοι, λιμάνια,  Καποδιστριακά κτήρια, χωροταξικό) ή έχουν καθυστερήσει σημαντικά ή βρίσκονται σε στασιμότητα ή δεν έχουν αρχίσει καν. Η δρομολόγηση και  ολοκλήρωση των έργων αυτών, θα δώσει νέα πνοή και προοπτική  ανάπτυξης για το νησί.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png