Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού σχετικά με την καθαριότητα των σχολείων.

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού. Δελτίο Τύπου.
Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν αρχίσουν τα μαθήματα και τα σχολεία του νησιού είναι χωρίς καθαρίστριες. Αποδείχτηκαν για μια ακόμη φορά πρόχειροι και ανεύθυνοι οι πειραματισμοί της τελευταίας στιγμής της κυβέρνησης, όσον αφορά το νέο καθεστώς της πρόσληψης των καθαριστριών μέσω των Δήμων.

Τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει και έχουν υποδεχτεί τους εκπαιδευτικούς, χωρίς καθαριότητα τωνκοινόχρηστων χώρων(γραφεία, τουαλέτες) και χωρίς τη δυνατότητα οι δάσκαλοι να
προετοιμάσουν τις τάξεις τους, αφού δεν έχει γίνει καθαριότητα. Ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής των σχολείων , όπως η καθαρίότητα , κοστίζουν ακριβά ... και μπαίνουν στη ζυγαριά της νεοφιλελεύθερης λιτότητας. Ούτε επαρκές προσωπικό που να καλύπτει τα σχολεία στο πρωινό ωράριο της λειτουργία τους ούτε στην απογευματινή γενική καθαριότητα υπάρχει ούτε φυσικά  προσωπικό με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας. Ελαστική εργασία λίγων ωρών σε μια περίοδο που το άνοιγμα των σχολείων γίνεται σε φάση έξαρσης της πανδημίας και με το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο της καλοκαιρινής περιοόδου.  

Οι Δήμοι της χώρας, αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα να ξεκινήσουν τις προκηρύξεις των διαγωνισμών πρόσληψης καθαριστριών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Έτσι και ο ΔήμοςΑίγινας, μόλις την Παρασκευή 4-9-2020 ολοκλήρωσε τη διαδικασία πρόσληψης, ημέρα λήξης της  προθεσμίας των ενστάσεων, αγνοώντας το σχετικό ΦΕΚ που έλεγε ότι οι προσληφθείσες καθαρίστριες μπορούν να ξεκινήσουν την εργασία τους και αν λόγω ενστάσεων χάσουν τη θέση  τους, θα πληρωθούν για όσες ώρες εργάστηκαν. Αντί δηλαδή να έρθουν καθαρίστριες στα σχολεία από την Πέμπτη 3-9-2020, θα φτάσουν στην καλύτερη περίπτωση την Τρίτη 8-9-2020, όταν τα σχολεία είναι δυο μήνες κλειστά και απαιτείται σχολαστική καθαριότητα αλλά και έχουν προγραμματιστεί από το Δήμο απολυμάνσεις, απεντομώσεις, με το εύλογο ερώτημα πώς θα  γίνουν αυτές σε βρώμικες αίθουσες.

Το δεύτερο σοβαρό θέμα που επισήμαναν οι εκπρόσωποι μας στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, καθώς και εκπαιδευτικοί μέλη της Επιτροπής είναι ότι, παρά τα βαρύγδουπα λόγια του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου για πλήρη κάλυψη των σχολείων όσον αφορά την καθαριότητα, οι καθαρίστριες του Δήμου που προσλήφθηκαν είναι 3 πλήρους απασχόλησης και 13 μερικής απασχόλησης τρίωρων και δεν καλύπτουν ούτε καν το απογευματινό ωράριο(υπολείπονται περίπου 10 ώρες εργασίας).
 
  Καλούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μη δεχτούν καμιά έκπτωση στα θέματα καθαριότητας, που αφορούν άμεσα την υγεία των μαθητών. Τα σχολεία δεν μπορούν να  ανοίξουν-ιδιαίτερα την περίοδο αυτή του κορονοϊού- αν δεν εξασφαλιστεί η καθαριότητα καθ΄όλη τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και η σχολαστική καθαριότητα με τη λήξη των μαθημάτων. Για να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο, η μόνη λύση είναι η πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών πλήρους απασχόλησης, σε όλες τις σχολικές μονάδες.  


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ         ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΥΚΟΥΡΗ


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png