Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας για τα Δ.Σ. 24/11/2020 και 8/12/2020.

Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας , όπως σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέτει απόψεις και προτάσεις με βάση τις λαϊκές ανάγκες των Αιγινιτών για τις οποίες όμως (όπως συνηθίζει άλλωστε ο κ. Δήμαρχος) δεν πήραμε καμία απάντηση.

Κάποιες από τις προτάσεις που καταθέσαμε στα τελευταία συμβούλια είναι:

1. Ο πτωχευτικός κώδικας
2. Το χωροταξικό νομοσχέδιο
3. Ο καθαρισμός των ρεμάτων
4. Η τηλεκπαίδευση των μαθητών
5. Η διενέργεια μαζικών covid-test

1. Ο  πτωχευτικός κώδικας:
Σε εποχή πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έρχεται να ολοκληρώσει κάτι που άρχισε  η προηγούμενη κυβέρνηση, κι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πτωχευτικός κώδικας.
Στην Αίγινα στο νησί μας μετά από μια αρκετά μεγάλη περίοδο lockdown και μια πολύ περιορισμένη τουριστική κίνηση, έρχεται αυτός ο νόμος να αποτελειώσει όποιον προσπάθησε και κατάφερε να σταθεί όρθιος  με πολύ δυσκολία και κόπο.
Οι αστικές κυβερνήσεις -η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα, στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε, οδηγούν τα λαϊκά νοικοκυριά σε χρεοκοπία. Η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας αυτό το έργο, έχει το θράσος να παρουσιάζει τώρα ως δεύτερη ευκαιρία το γεγονός ότι κάποιοι θα χάσουν τα σπίτια τους. Οι οφειλέτες που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δάνειό τους, είναι καταδικασμένοι, το όποιο τυχόν εισόδημα διαθέτουν, να περνά για τα επόμενα 3 χρόνια στα χέρια των πιστωτών για την αποπληρωμή των χρεών τους. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, θα πρέπει να ζουν το πολύ με 570 – 600 ευρώ, που είναι το όριο της εξαθλίωσης. Επί 3 χρόνια δηλαδή, οι οφειλέτες θα δουλεύουν για την τράπεζα, κρατώντας μονάχα κάποια ελάχιστα εισοδήματα -ψίχουλα, για να μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους, ενώ οι πτωχευμένοι θα απειλούνται ακόμα και με ποινή φυλάκισης.
Ρωτήσαμε αν η δημοτική αρχή έχει καταγράψει στοιχεία σχετικά με την οικονομική κατάσταση των κατοίκων του νησιού, δηλαδή αν γνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων, των βιοτεχνών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεπιχειρηματιών- με δύο λόγια όλων αυτών που θα πληγούν από τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Και αν γνωρίζει κατά την έναρξη του νέου έτους που θα γίνει εφαρμογή του, σε ποια κατάσταση θα βρεθεί το νησί μας.
Ακόμη ζητήσαμε να τοποθετηθεί η Δημοτική Αρχή αν συμφωνούν με τον Νόμο 4738/2020, ο οποίος έχει τον παραπλανητικό τίτλο “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας”, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Ζητήσαμε να μας πουν αν πιστεύουν ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την ευημερία και την πρόοδο του Αιγινήτικου λαού και τι πρόνοιες σκοπεύουν να εφαρμόσουν.
2. Το χωροταξικό νομοσχέδιο:
Πριν λίγο καιρό, επισκεπτόμενοι την ορεινή πλευρά του νησιού, οι κάτοικοι εκεί μας επεσήμαναν ότι έρχονται υποψήφιοι αγοραστές και ζητούν να αγοράσουν οτιδήποτε υπάρχει, αρκεί αυτά που θα αγοράσουν, όλα μαζί να αθροίζονται σε 17 ή 19 στρέμματα. Μας δημιουργούσε την απορία πώς αγοράζονταν ολόκληρες πλαγιές, αφού ίσχυε η μη δυνατότητα δόμησης τους, λόγω του δασικού χαρακτηρισμού τους. Πριν από μερικές μέρες μας λύθηκε η απορία, γιατί ήρθε στη Βουλή και ψηφίστηκε το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ποιοτικό βήμα, επιπλέον όλων των άλλων σχετικών νομοσχέδιων που νομοθετήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό δείχνει ότι οι αστικές κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να νομοθετούν για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο διηνεκές. Βασικός τους προσανατολισμός είναι να παράγουν νόμους και αυτοί οι νόμοι να ψηφίζονται με όσο το δυνατόν μικρότερους κοινωνικούς κλυδωνισμούς. Έτσι, και το προαναφερόμενο είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται να κάνει πιο ελκυστικές τις επιχειρηματικές επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Παίρνει από τους μικροϊδιοκτήτες και τους μικρούς επαγγελματίες σε εξευτελιστική τιμή τις μικρές ιδιοκτησίες τους για να δημιουργηθούν μεγάλες, στα χέρια λίγων, και συνακόλουθα να μην ισχύσει -λόγω της «σημαντικής επένδυσης» όποιος πολεοδομικός περιορισμός υπάρχει. Μπορούν να φτιαχτούν ξενοδοχειακές μονάδες ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές Νατούρα, σε δασικές περιοχές χωρίς κανέναν έλεγχο και περιορισμό. Και για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της υποκρισίας, θεσπίζεται και τέλος 5% επί του κόστους της οικοδομικής αδείας, το οποίο θα αποδίδεται στο «πράσινο ταμείο». Δηλαδή όποιος δομήσει για λόγους επιχειρηματικού οφέλους, σε περιοχές όπου καταρχήν δεν επιτρέπεται η δόμηση και καταστρέψει το προστατευόμενο οικοσύστημα, όπως αναφέρει και ο νόμος, συνεισφέρει στη χρηματοδότηση δραστηριότητας για την «προστασία του φυσικού περιβάλλοντος». Αυτός ο νόμος θα είναι ταφόπλακα σε κάθε μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει παραμείνει στο νησί μας. Θα εξαφανιστεί εντελώς η πρωτογενής παραγωγή, έστω και αυτή η ελάχιστη που έχει διατηρηθεί. Ακόμη είναι απειλή για την πανίδα και χλωρίδα του τόπου μας. Της Αίγινας.
Εδώ ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή ποιά είναι θέση της πάνω σε αυτόν τον νόμο. Αν στο διάστημα που έχει παρέλθει έχει καταγραφεί με λεπτομέρεια η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή στην Αίγινα. Αν πρόκειται να βοηθήσει τη κυβέρνηση προς την κατεύθυνση που πρεσβεύει το νομοσχέδιο ή αν να διαφωνεί με αυτό. Και αν διαφωνεί, πως σκέφτεται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των παραγωγών, των εργαζομένων, των μικρών ιδιοκτητών και των μικρών επιχειρηματιών του νησιού μας.
3. Ο καθαρισμός των ρεμάτων:
Επισκεπτόμενοι τα ρέματα του νησιού είδαμε ότι δεν έχει γίνει καμία επέμβαση προκειμένου να διαπλατυνθούν όπου χρειάζεται οι κοίτες και να καθαριστούν οι διελεύσεις των νερών. Όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα μπορούν να παρουσιαστούν πλημμυρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού. Μετά από μαρτυρίες κατοίκων του νησιού μας, βγάλαμε το συμπέρασμα ότι αυτό δεν έγινε, όπως και δεν πραγματοποιήθηκαν ακόμη και καθαρισμοί των φρεατίων.
Σαν παράδειγμα θα αναφέρουμε τον χείμαρρο που τρέχει παράλληλα με το δρόμο της Λεύκης και καταλήγει στην οδό Καποδιστρίου. Και λέμε ότι καταλήγει, γιατί το τμήμα που περνά κάτω από τον δρόμο και κατά συνέπεια η ροή του χειμάρρου, έχει φραχθεί από διάφορα φερτά υλικά. Η ροή του χειμάρρου κατευθύνεται στο οδόστρωμα της Καποδιστρίου και εκεί η Δημοτική αρχή προκειμένου να αποφύγει πλημμυρικά φαινόμενα στο Γυμνάσιο και στο ΕΠΑΛ, έχει τοποθετήσει τρία ή τέσσερα τσουβαλάκια με άμμο και ένα λαμπτήρα προς αποφυγή συγκρούσεων με αυτά τις νυχτερινές ώρες.
Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή, πριν είναι αργά και δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, που θα βάλουν σε κίνδυνο τόσο τις περιουσίες, αλλά πρωτίστως τη ζωή των κατοίκων του νησιού μας, να καθαριστούν τα ρέματα και να γίνουν τα ανάλογα έργα, προκειμένου να αποφεύγονται πλημμύρες και καταστροφές
3. Σχετικά με την διενέργεια covid-test
Στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου που θα πρέπει να γίνεται για τη μείωση της διασποράς της πανδημίας, καλούμε τη Δημοτική Αρχή, να απαιτήσει από τις Υγειονομικές Αρχές  να διενεργηθούν άμεσα μαζικά test για τον κορωνοϊο σε εργαζόμενους ,στον Δήμο, στην Υγεία, στο εμπόριο, αλλά και  σε ευπαθείς ομάδες, κ.ά.
4. Σχετικά με την τηλεκπαίδευση
Η κυβέρνηση, ακόμα μια φορά, αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά με ασφάλεια, επέλεξε να τα κλείσει και να προχωρήσει στην «τηλεκπαίδευση», χωρίς όμως να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών σε αυτή.
Το «σχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας για τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση» δείχνει ότι δεν έχει συναίσθηση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των παιδιών, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό που δεν ενδιαφέρει το Υπουργείο Παιδείας είναι η ουσιαστική και πρακτική προσπάθεια στήριξης των μαθητών. Φαίνεται ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να ανακοινώνουν «ψηφιακές τάξεις» και «ψηφιακά μαθήματα», κενά περιεχομένου, με μεγάλο αριθμό μαθητών να είναι απόντες, λόγω έλλειψης εξοπλισμού ή πρόσβασης στο διαδίκτυο.


Ο Δήμος ακόμη και τώρα, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, οφείλει να καταγράψει λεπτομερώς πόσοι μαθητές δεν έχουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση (όλοι ανεξαιρέτως χωρίς προϋποθέσεις), και να απαιτήσει από την Κεντρική Διοίκηση να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής, έτσι ώστε κανείς μαθητής να μη μείνει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, επειδή δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Να  απαιτήσει εδώ και τώρα επιπλέον χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Δεν ικανοποιούμαστε με τα ελάχιστα τάμπλετ που (σύμφωνα με τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής) θα δοθούν σε μαθητές που τεκμηριωμένα έχουν ανάγκη. Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png