Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας για τα θέματα που έθεσε προ ημερήσιας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 10/5/2021.

Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Ως «ΛΑ.ΣΥ ΑΙΓΙΝΑΣ» θέσαμε στο Δ.Σ τα παρακάτω θέματα προ ημερησίας διάταξης:
1. Για την υποστελέχωση του Δήμου
2. Για το σπίτι του Αλέξανδρου Ροδάκη
3. Για τον δρόμο στους Τζίκηδες και τον ηλεκτροφωτισμό των Πορτών
4. Σχετικά με τα ζώα συντροφιάς

Συγκεκριμένα:

1. Για την υποστελέχωση του Δήμου
Σε  προηγούμενες συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής επισημάναμε έντονα ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο Δήμο.

Μάλιστα, σε μια συνεδρίαση του μηνός Μαρτίου, επισημάνθηκε, ότι υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας, με μεγάλο φόρτο εργασίας από τη θέση που κατέχει, έχει επιφορτιστεί σε μία επιτροπή που είναι μέλος, λόγω έλλειψης επικουρικού προσωπικού, και με την υποχρέωση της διακίνησης των εγγράφων αυτής της επιτροπής.

Αλλά και όλες οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ελλείψεις.

Αυτό έχει σαν συνέπεια, οι υπάλληλοι εκτός των υποχρεώσεων που έχουν λόγω της θέσης τους, να επωμίζονται και καθήκοντα εκτός των αρμοδιοτήτων τους.

Αυτή βέβαια η απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών, έχει σαν στόχο την κατάργηση τους, και σαν παράδειγμα έχουμε τη μετακύλιση της ευθύνης εφαρμογής των πολεοδομικών κανονισμών από την Κεντρική Διοίκηση στην Τοπική και ελλείψει προσωπικού σε Ιδιωτικές Εταιρείες.

Ζητάμε από την δημοτική αρχή, να προβεί άμεσα στην πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη κάλυψη των αναγκών του δήμου και χρηματοδότηση της μισθοδοσίας του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Για το σπίτι του Αλέξανδρου Ροδάκη
Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο δεν παρευρεθήκαμε, συνάδελφος και συγκεκριμένα ο Νεκτάριος Λεούσης, έβαλε στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα, τις πληροφορίες που έχει, οι οποίες συμπίπτουν με τις δικές μας, για την κατάσταση και το καθεστώς που επικρατεί το σπίτι του Αλέκου Ροδάκη στον Μεσαγρό.
Το ίδιο έκανε και ο Προέδρος του Μεσαγρού Μανώλης Λεούσης.

Φυσικά δεν έχουμε την δικαιοδοσία να ελέγξουμε τις πληροφορίες αυτές.

Το σπίτι του Ροδάκη είναι ένα λαϊκό, αγροτικό σπίτι στην τυπολογία των αγροτικών σπιτιών στην Αίγινα, που φέρει μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία, τόσο εξωτερικά όσο και στον εσωτερικό χώρο και που το καθιστούν αξιόλογο αρχιτεκτονικό έργο στην ολότητα του, δηλαδή στον εσωτερικό του χώρο, στους κτιριακούς όγκους όλων των κτισμάτων και στον τρόπο που έχει διαρθρωθεί ο περιβάλλων χώρος.

Μάλιστα τα παραπάνω αναγνωρίστηκαν και στο ΦΕΚ 1252/Β/27-9-2001, όπου ανακηρύχθηκε διατηρητέο στην ολότητα του.
Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της κάθε Δημοτικής Αρχής να διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά- υλική και άϋλη, δηλαδή τα κτίρια και τα τεχνουργήματα, την ιστορική μνήμη, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Οι λόγοι είναι πρόδηλοι και δεν θα μακρηγορήσουμε αναφέροντας τους.
Καλούμε λοιπόν την Δημοτική Αρχή, να πράξει ότι προβλέπεται και να καλέσει τους εποπτεύοντες φορείς να ελέγξουν την κατάσταση του μνημείου, ευελπιστώντας ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν τόσο τον χαρακτήρα, όσο και το σύνολο των διατηρητέων στοιχείων του μνημείου.


3. Για τον δρόμο στους Τζίκηδες και τον ηλεκτροφωτισμό των Πορτών

Είχαμε πληροφορηθεί λίγο καιρό πριν από το aeginaportal  ότι ξεκίνησαν κάποιες εργασίες στον δρόμο στους Τζίκηδες.
Το θέμα αυτό, το είχαμε βάλει προ ημερησίας διατάξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Φεβρουαρίου. Ζητάμε να γίνει ενημέρωση συγκεκριμένα για τις εργασίες αυτές, καθώς επίσης και για το θέμα της ηλεκτροφώτισης του λιμανιού των Πορτών.
Επίσης, ζητάμε να ενημερωθούμε για το πότε θα γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στο οδόστρωμα της διαδρομής Αγ. Μαρίναπ- Πόρτες. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής προκειμένου να υπερθεματίσουν το πρόβλημα, λένε ότι ο δρόμος αυτός είναι τόσο επικίνδυνος που πρέπει να τοποθετηθεί ότι «απαγορεύεται η διέλευση λόγω κατεστραμμένου οδοστρώματος»


4. Σχετικά με τα ζώα συντροφιάς.

Πριν  ακριβώς ένα χρόνο, (5/5/2020) είχαμε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, το πρόβλημα του σχηματισμού στην περιοχή της Κυψέλης, αγέλης σκύλων και τον κίνδυνο που ενέχει αυτή για τους κατοίκους. Πριν λίγες μέρες, και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέως Ηλίας Γρυπαίος ανέφερε το ίδιο πρόβλημα για την περιοχή του. Μετά από ένα χρόνο, ένα τραγικό γεγονός, το δυστύχημα συμπατριώτη μας που του επέφερε τον θάνατο, ανέσυρε πάλι στην επικαιρότητα το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι απλώς διαδικαστικό, αλλά βαθιά κοινωνικό.
Το αξιακό σύστημα του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος, έμμεσα επιτρέπει, να αντιλαμβανόμαστε και τα ζώα συντροφιάς, σαν αντικείμενα διασκέδασης και χωρίς κανένα ενδοιασμό να τα αφήνουμε στην τύχη τους, όταν η φροντίδα τους δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα στην καθημερινότητα μας. Και φυσικά, δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, όταν έχουμε πλήρως εξοικειωθεί και βλέπουμε σαν φυσικά φαινόμενα την φτώχεια, την ανεργία ,τον πόλεμο. Όταν βλέπουμε τον συνάνθρωπο μας να μην έχει στέγη, φαγητό, πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του.
Μέσα λοιπόν στην ελαστική ηθική του καπιταλιστικού συστήματος, έρχεται να προστεθεί και η απουσία φροντίδας των ζώων.
Θεωρούμε όμως ότι δεν πρέπει, ακόμα και μέσα σε αυτό το σύστημα,  να αφήνουμε αυτό το πρόβλημα να παραμείνει και να διαιωνίζεται.
Για άλλη μια φορά η Κεντρική Διοίκηση επιρρίπτει όλο το βάρος της διαδικασίας του περιορισμού του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, στην Τοπική Διοίκηση. Η Τοπική Διοίκηση, χωρίς καμία διαμαρτυρία επωμίζεται κι αυτό το βάρος και μετακυλίει το κόστος στους πολίτες, με τους επιπλέον φόρους που βάζει, ή μεταθέτει τη λύση του προβλήματος σε διάφορες Μ.Κ.Ο. που επιλαμβάνονται. Φυσικά, το πρόβλημα δεν εξαλείφεται γιατί όπως προείπαμε είναι βαθιά κοινωνικό και ηθικό, αλλά μπορούν να μετριαστούν οι επιπτώσεις.
Πρέπει λοιπόν άμεσα, να δημιουργηθούν στην Αίγινα δημόσιες δομές φροντίδας αδέσποτων ζώων, με πλήρη κάλυψη του κόστους από την κεντρική διοίκηση και άμεση πρόσληψη προσωπικού φροντίδας και κτηνιάτρου, για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση των αδέσποτων ζώων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png