Ανακοίνωση Συλλόγου Εκπαιδευτικών ν. Αργοσαρωνικού. Δελτίο Τύπου.
Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, διευρύνει τις μορφωτικές ανισότητες των μαθητών και απαξιώνει το ρόλο του εκπαιδευτικού. το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της «σχολικής αυτονομίας με λογοδοσία» δηλαδή την ενοχοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και του σχολείου και την επιβολή του φόβου και της υποταγής των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης:
Αυτονομία της λειτουργίας της σχολικής μονάδας με στραγγαλισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας των εκπαιδευτικών, με την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης, κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, ασφυκτικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης, ακόμα πιο κάθετη και ιεραρχική δομή διοίκησης, εργαστήρια δεξιοτήτων, διαχείριση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού με σχέδιο μείωσης των προσλήψεων των αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών, κατακερματισμός του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος με το πολλαπλό βιβλίο, διδακτικές μέθοδοι που ακυρώνουν τη ζωντανή διδασκαλία όπως η «ανεστραμμένη μάθηση», λειτουργία ΚΔΑΠ και υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου.
Αυτό είναι το πνεύμα του πολυνομοσχεδίου: Εξετάσεις παντού, γνώση πουθενά. Ατομικός ανταγωνισμός παντού, συνεργασία πουθενά. Φόβος και υποταγή παντού, δημοκρατία πουθενά. Επιχειρηματικότητα και επιχειρηματικά συμφέροντα παντού, δημόσιο δωρεάν σχολείο πουθενά.
Είναι χαρακτηριστικές οι προσθήκες στο τελικό σχέδιο νόμου, οι οποίες αποδεικνύουν ότι, κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας, ΔΕΝ επιδιώκουν την αναβάθμιση του σχολείου και του εκπαιδευτικού, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
* Με το άρθρο 56, το ΥΠΑΙΘ ρίχνει κάθε φύλλο συκής σε σχέση με τους σκοπούς και τον ρόλο της αξιολόγησης. Η μη συμμετοχή στις διαδικασίες της αξιολόγησης χαρακτηρίζεται ως πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο θα τιμωρείται με πειθαρχικές ποινές. Αποκαλύπτεται ο βαθιά τιμωρητικός χαρακτήρας της αξιολόγησης. Η μη συμμετοχή στην αξιολόγηση, ατομικά ή συλλογικά, επισείει την ποινή της στέρησης μισθού (ενός μήνα), αλλά και αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης. Όλο το διάστημα της διαβούλευσης αποκαλύφθηκε ο βαθιά αντιπαιδαγωγικός – αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας της αξιολόγησης. Αφού το ΥΠΑΙΘ δεν κατάφερε να εξαπατήσει, τώρα σηκώνει τη ράβδο της τιμωρίας. Έτσι καταλαβαίνουν, κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών, που δίνουν την ψυχή τους στην προσπάθεια να μορφώσουν τα παιδιά. Απλώς ενημερώνουμε την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ότι το 97% των συναδέλφων, που άφησε στα χαρτιά την λεγόμενη αυτοαξιολόγηση, δε διέπραξε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά συμμετείχε στην συλλογική απόφαση του κλάδου. Αυτές οι αποφάσεις είναι που ενοχλούν την κυβέρνηση και με τέτοιες διατάξεις επιχειρεί να καταργήσει κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες. Επιπλέον με το άρθρο 97, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, στα πλαίσια της εφαρμογής της λεγόμενης αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, μπορεί να προχωρήσει μόνος του στη συγκρότηση ομάδων, στόχων και παραμέτρων, δηλαδή να υπερβεί τη συλλογική απόφαση των συναδέλφων! Το επόμενο βήμα είναι να συμπληρώνει το Υπουργείο από μόνο του τις αξιολογήσεις κάθε σχολικής μονάδας!
* Στο άρθρο 100 διευρύνεται το αντιπαιδαγωγικό μέτρο της ανάθεσης διδασκαλίας. Τι λέει με λίγα λόγια; Ότι ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας μπορεί να αναθέσει έως και 5 ώρες υπερωριακή διδασκαλία για την κάλυψη διδακτικών αναγκών! Δηλαδή στην πράξη ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του αριθμού των αναπληρωτών και φυσικά το «θάνατο» των ειδικοτήτων! Άλλο ένα μέτρο για την αναβάθμιση του σχολείου, η κάθε ειδικότητα να μη διδάσκει σύμφωνα με το επιστημονικό της αντικείμενο, αλλά σύμφωνα με τη λογική της εξοικονόμησης των εκπαιδευτικών. Αν αυτό είναι αναβάθμιση, τότε δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα είναι η υποβάθμιση!
* Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το άρθρο 171, το οποίο ορίζει ότι μπορεί να γίνεται ανάθεση υπερωριακής απασχόλησης για την κάλυψη κενών που αφορούν στην Ειδική Αγωγή (Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη κ.ο.κ. ). Δηλαδή, στο κομμάτι της εκπαίδευσης που οι μαθητές χρίζουν ιδιαίτερης και αυξημένης φροντίδας, κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ απαντάει με υπερωρίες, αντί για μόνιμο επαρκές προσωπικό που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες αυτών των παιδιών.
* Επανέρχονται οι εξετάσεις παντού. Με το άρθρο 97 θεσπίζεται η ελληνική PISA, δηλαδή, πανελλαδικές εξετάσεις στην Στ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου. Οι εξετάσεις αυτές, υψηλών απαιτήσεων, θα είναι μεν ανώνυμες, αλλά θα δίνουν αποτελέσματα σε πανεθνικό επίπεδο, σε επίπεδο περιφέρειας και σε επίπεδο σχολείου, τροφοδοτώντας έτσι την ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών για την αποτυχία του σχολείου και απενοχοποιώντας τις κοινωνικές ανισότητες και τις πολιτικές που τις παράγουν.
Είναι εμφανές και από το τελικό σχέδιο νόμου, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο εχθρικό προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Απορρίπτεται στο σύνολό του! Γι’ αυτό και η κυβέρνηση «τρέχει» να το ψηφίσει μέσα στην περίοδο της θερινής ραστώνης, σαν τον κλέφτη, που γνωρίζει ότι είναι ένοχος.
Έχουν τεράστια ευθύνη όλες αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές, που μας λένε ότι το ν/σχ κινείται σε θετική κατεύθυνση, ότι ανταποκρίνεται στις θέσεις του κλάδου (!!) ή ακόμα ότι δεν κάνει και τόσο τολμηρά βήματα. Είναι βαθιά υπόλογοι και εκτεθειμένοι στους συναδέλφους, για την στήριξη που δίνουν στη κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, την πιο κρίσιμη στιγμή.
Δε θα τα καταφέρουν! Εμποδίσαμε, πολλές φορές φέτος, μια σειρά αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς (αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάμερες στην τάξη, ωράριο νηπιαγωγών, τηλε-απουσίες). Μαζικά, δυναμικά, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, θα το ξανακάνουμε και τώρα!
Δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά να μην περάσει το αντιδραστικό τερατούργημα της κυβέρνησης
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΥΚΟΥΡΗ