Το πρόγραμμα και του διήμερου συνεδρίου: "Οι γεωγραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Απριλίου 2022 στην Αίγινα.
Παρασκευή 8 Απριλίου 2022
- 17.00 – 17.30: Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Νίκο Πτερούδη και την Αντιδήμαρχο κα Μαίρη Κουκούλη. Προλεγόμενα από τον κ. Γιώργο Τσατήρη, Υπεύθυνο του Δικτύου Πόλεων για τον Δήμο Αίγινας.
- 17.30 – 18.00: Εναρκτήρια ομιλία από τον κ. Αναστάσιο-Ιωάννη Δ. Μεταξά, Αντιπρόεδρο της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences (Paris), Επίτιμο Καθηγητή Πανεπιστημίων, με θέμα «Καποδιστριακή Πολιτική και Ευρωπαϊκή Νομιμοποίηση»
- 18.00 – 21.00: Α’ Συνεδρίαση υπό την Προεδρία του κ. Νίκου Κουρκουμέλη, Υποστράτηγου εα, Δρ Ιστορίας Παν/μίου Ιωαννίνων,
- Τένια Ρηγάκου «Δωρεές και αφιερώσεις εικόνων της οικογένειας Ιωάννη Καποδίστρια σε μονές και ναούς»
- Ελένη Ράπτη «Η ίδρυση του πρώτου Εθνικού Μουσείου στην Αίγινα από τον Ιωάννη Καποδίστρια»
- Γιώργος Τσατήρης «Η δημιουργία δικαίου επί Καποδίστρια»
- Αμαλία Παππά «Τα Αρχεία στο Καποδιστριακό Κράτος: η ματαιωμένη προσπάθεια».
- 21.00-22.00: Ελαφρύ Δείπνο
- 10.00 – 11.30: Β’ Συνεδρίαση υπό την Προεδρία του κ. Χρήστου Λούκου, Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Παν/μίου Κρήτης,
- Νίκος Καραπιδάκης «Ο Καποδίστριας ως διαμεσολαβητής, η περίπτωση της Κεφαλονιάς»
- Άντα Διάλλα «Πατριώτες και πατριωτισμοί στο Συνέδριο της Βιέννης (1815): Καποδίστριας και Τσαρτορίσκι
- Νίκος Κουρκουμέλης «Σχόλια σε δυο προεπαναστατικά κείμενα του Ιωάννη κόμη Καποδίστρια: Στην επιστολή της 6ης/18ης Απριλίου 1819 προς τους Έλληνες παλαιούς συνεργάτες του αρματολούς και στο εμπιστευτικό υπόμνημα της 1ης/13ης Οκτωβρίου 1819 προς τον λόρδο Henry 3rd Earl Bathurst».
- 11:30-12:00 Διάλειμμα - Καφές
- 12.00 – 14.00: Έλλη Δρούλια «Οι προσδοκίες των Ελλήνων για την έλευση του Καποδίστρια»
- Παναγιώτης Πασπαλιάρης «Λαϊκή ιστοριογραφία και Καποδίστριας»
- Κώστας Λιβιεράτος «Πρωτεύουσες, οικισμοί και παροικίες στην αυγή της νεώτερης Ελλάδας»
- Σπύρος Καράβας «Η Ελλάδα της Επανάστασης και οι Ελλάδες του Καποδίστρια»
- 14.00 – 15.00: Ελαφρύ Γεύμα
- 17.00 – 20.00: Γ’ Συνεδρίαση υπό την Προεδρία του κ. Νίκου Καραπιδάκη, Καθηγητή Ιστορίας στο Ιόνιο Παν/μιο, τ. Προέδρου της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Α. Καποδίστριας»,
- Χρήστος Λούκος «Η αντίδραση του Ιωάννη Καποδίστρια στην αίτηση των Ελλήνων επαναστατών για αποκλειστική προστασία της Αγγλίας (1825)»
- Πόπη Πολέμη & Άννα Ματθαίου «Η αναζήτηση του νέου αναγνωστικού κοινού. Η μαρτυρία των συνδρομητών στα χρόνια του Καποδίστρια»
- Δημήτρης Γεωργόπουλος «Επαρχία Ναυπλίας 1828-1831. Επιστροφή στην κανονικότητα»
- Χάρης Ξανθουδάκης «Ο Καποδίστριας και η μουσική»
- 20.00 – 21.00: Μουσικό πρόγραμμα με πιάνο και τραγούδι
- Πιάνο η κα Λορέντα Ράμου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τραγούδι ο κ. Marcin Habela βαρύτονος, Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Γενεύης.
- Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια συνθετών των χωρών και της εποχής που έζησε ο Καποδίστριας σε αυτές (Ρωσία: Mikhail Glinka, Modest Mussorgski, Γαλλία/ Πολωνία: Fréderic Chopin, Ιταλία: Vincenzo Bellini, Επτανήσιοι Συνθέτες).
- Επίσης θα ακουστεί ένα απόσπασμα από τη Σονάτα του Αποχαιρετισμού του Μπετόβεν, έργο 81α, το οποίο γνωρίζουμε από την αλληλογραφία του με τη Ρωξάνδρα Στρούτζα ότι ήταν το αγαπημένο του έργο για πιάνο και της ζητούσε συχνά να το παίζει.
- Εν κατακλείδει, θα δοθεί μια σύγχρονη μουσική ματιά στην προσωπικότητα του Καποδίστρια με ένα απόσπασμα από το έργο της πολυβραβευμένης συνθέτριας Καλλιόπης Τσουπάκη «Καποδίστριας, το μονόδραμα μιας ζωής», ένα ψυχολογικό πορτραίτο του Καποδίστρια, ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2021.
- 21.00: Δείπνο στο Ναυτικό Όμιλο Αίγινας