Η Δημοτική Παράταξη "Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα", για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί μας.

Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα. Δελτίο Τύπου.
Μετά  την απρόκλητη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλοί άνθρωποι,, κυρίως γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να καταφύγουν πρόσφυγες σε άλλες χώρες μέχρι να περάσει η  «μπόρα» του πολέμου. Μια μικρή ομάδα προσφύγων 40 ατόμων (10 παιδιά,23 γυναίκες,7 άνδρες) φιλοξενείται και στο νησί μας στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, με τη  χρηματοδότηση και  οργάνωση  από την ΑΜΚΕ “ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΣ” του ομίλου ΠΑ.Κ.Ο.Ε (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), όσον αφορά θέματα  στέγασης, σίτισης και ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με σχετική  ανακοίνωσή της οργάνωσης.

Η παρουσία της ομάδας αυτής των προσφύγων  έγινε γνωστή στο νησί μας κυρίως από τις πρωτοβουλίες δύο Συλλόγων και όχι από τη Δημοτική αρχή. Με έκπληξη  και  απορία είδαμε την παντελή απουσία της Δημοτικής αρχής σε ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που θεσμικά  ο  Δήμος έχει την υποχρέωση για τη δημιουργία Συμβουλίων ένταξης μεταναστών που έχει ως έργο:

 «Έργο του συµβουλίου είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβληµάτων που αντιµετωπίζουν οι µετανάστες που κατοικούν µόνιµα στην περιφέρεια του δήµου για θέµατα που αφορούν στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, στην επαφή τους µε τη Δηµοτική αρχή ή άλλες δηµόσιες αρχές, στην υποβολή εισηγήσεων προς το Δηµοτικό συµβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της οµαλής κοινωνικής ένταξης των µεταναστών και, εν γένει, στην επίλυση των προβληµάτων που αυτοί αντιµετωπίζουν, ιδίως µέσω της οργάνωσης συµβουλευτικών υπηρεσιών από τις δηµοτικές υπηρεσίες, καθώς και στη διοργάνωση σε συνεργασία µε τον δήµο, εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσµού»(Ν.3852/2010).

Παρά τις τόσες αρμοδιότητες που υπάρχουν, το συμβούλιο αυτό δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων επιτροπών  του Δήμου, που ακόμη κι αν έχουν συγκροτηθεί  είναι σε αδράνεια. Η τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου Συμβουλίου ένταξης μεταναστών, έγινε  στις 27-3-2016 (για την ιστορία υπήρξε επεισοδιακή και άκρως δυσφημιστική για το νησί μας, αφού η πλειοψηφία και των μελών της, αλλά και των παρευρισκομένων πολιτών στάθηκε αρνητική σε κάθε κίνηση για φιλοξενία προσφύγων, προφανώς λόγω του χρώματος και του θρησκεύματος των τότε προσφύγων).

Σήμερα μπορεί την ευθύνη για τη σίτιση και τη στέγαση να την έχει  μια οργάνωση, αλλά όσο καλά και να κάνει τη δουλειά τους, η Δημοτική αρχή και η Τοπική κοινωνία είναι αυτές που είναι σε θέση να γνωρίζουν  και άλλες παραμέτρους που θα βοηθήσουν στην ένταξή των προσφύγων στην μικρή  μας κοινωνία (κοινωνικοποίηση, εύρεση εργασίας, ψυχολογική στήριξη, εκπαίδευση).

Σαν Δημοτική παράταξη, στηρίζουμε την προσπάθεια των δύο συλλόγων (Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο Καποδίστριας" και Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού σχολείου), που έδειξαν την ευαισθησία τους και πήραν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και επίλυση  προβλημάτων των  Ουκρανών  προσφύγων.

Καλούμε το Δήμο της Αίγινας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων  και  ως συναρμόδιος φορέας και σε συνεργασία με την   ΠΑΚΟΕ, να συμβάλλει  στην επίλυση όλων των   προβλημάτων που έχουν οι πρόσφυγες συνάνθρωποί μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Παντελής Μεθενίτης
Αντώνης Ντελής


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png