Διαβάσαμε τις απόψεις του κ.Βασίλη Γρηγοριάδη στο Aegina Portal κατά την 13/12/2022,για την “εκκρεμή υπόθεση του Xωροταξικού της Αίγινας, πέραν των όσων αναφέρθηκαν, για το ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ, των ΟΧΥΡΩΝ της ΠΕΡΔΙΚΑΣ”.
Συγκεκριμένα, μετ` εκπλήξεως διαβάσαμε “ότι δεν έχει γίνει τίποτα το θετικό, έτσι ώστε να πούμε. ότι μπορούμε να έχουμε μια λύση του ζητήματος”.
Μας προκάλεσε εντύπωση το γεγονός, ότι περιορίσθηκε σε ημερίδες του 2006 και του 2009 ξεχνώντας να αναφερθεί στην αριθμ. απόφαση 199/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας περί υποβολής προτάσεων του Δήμου, προς τον Οργανισμό της Αθήνας, για την Σύνταξη της Β` φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αίγινας.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εkδόθηκε , με βάση:
α) Την Eισήγηση της αριθμ. 14/19-10-2011 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, με την οποία εισηγείται προτάσεις προς τον Οργανισμό της Αθήνας, για την Σύνταξη της Β` φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(Γ.Π.Σ.) Αίγινας.
β) Το αριθμ. πρωτ.14700/20-10-2011 έγγραφο του Προέδρου της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου ,με το οποίο κοινοποιεί τις προτάσεις των μελών της,για τη Σύνταξη του Γ.Π.Σ Αίγινας.
Υ) Την εισήγηση του Δημάρχου Αίγινας περιόδου 2011-2014.
Πέραν των αναφερομένων σημειώνουμε, ότι ο εκλεκτός συμπολίτης μας κ,Γρηγοριάδης, ήταν μέλος της επιτροπής Διαβούλευσης και Υποστήριξης των προτάσεων του Δήμου και βεβαίως ήταν παρών κατά την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αριθμ. απόφασης 199/21-10-2011).
Σημειώνουμε πρόσθετα, ότι η μελέτη για το ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ, είχε νομίμως συμμετοχή στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Δήμου.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ μας άμεσα κατατέθηκε ως ορίζεται –στον Οργανισμό Αθήνας από το Δήμαρχο, ο οποίος συνοδεύετο από την Προισταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών.
Επιπρόσθετα, επιδώσαμε ως ορίζεται εξουσιοδότηση στην Δνση του Οργανισμού της Αθήνας, για να λειτουργεί αντί ημών, σε επίπεδο υποστήριξης της Πρωτοβουλίας μας και σε ζητήματα που συνδέονται με τη Β` φάση.
Κάνουμε γνωστό ότι η πρότασή μας κάλυψε την Α` φάση και ότι η Β` φάση ολοκληρώνεται με την οριστικοποίηση –έγκριση των προτάσεων από τον Οργανισμό της Αθήνας.
Πράγματι η κεντρική Διοίκηση επί σειρά ετών αδιαφορεί και δεν «θέλει» να προωθήσει γενικότερα το ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ –για δικούς της λόγους-δηλ. τον Καταστατικό Χάρτη για κάθε πόλη και η ζωή συνεχίζεται…
Έχω την πεποίθηση ότι επί θητείας μας και επί του συγκεκριμένου θέματος είχαμε έντονα τα στοιχεία προγραμματικής επάρκειας και πολιτικής αξιοπιστίας.
Είχαν υπάρξει επαρκέστατα:
α) Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης
β) Άξονες προθέσεων
γ) καθορισμός χρήσεων γης
δ) Ζώνες παραγωγής
ε) Ζώνες υπό προστασία
στ) Αρχαιολογικές ζώνες
Ακόμη αξιολόγηση δυνατοτήτων και προοπτικών
Υποδομές για την ανάπτυξη.
Μελέτη της φέρουσας ικανότητας (σε οικιστικό-πολιτιστικό-οικονομικό-τουριστικό επίπεδο) κ.λ.π.
Με εκτίμηση
ΣΑΚΗΣ ΣΑΚΚΙΩΤΗΣ