Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Η χώρα, λίγες μόνο ημέρες μετά τις δραματικές πυρκαγιές, από τις πλέον καταστροφικές που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, βιώνει τις τραγικές συνέπειες ακραίων πλημμυρών. Μεγάλες εκτάσεις σε κατοικημένες και μη περιοχές του Πηλίου, του Βόλου, της Αγχιάλου, της Λάρισας, των Φαρσάλων και της Καρδίτσας δέχθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού που εκδηλώθηκαν με πολύ μεγάλη ένταση, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές που περιλαμβάνουν δυστυχώς και πολλές απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Οι πολίτες πανικοβλημένοι, αμήχανοι, με αίσθημα απόλυτης ανασφάλειας και εγκατάλειψης βιώνουν την αδυναμία της
πολιτείας να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες τους.
Δεν μπορούμε ούτε να ισχυριζόμαστε πλέον ότι πρόκειται για «πρωτόγνωρα φαινόμενα» ούτε ότι δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Ήδη από το 2018, η χώρα διαθέτει Ειδικά Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών (ΣΔΚΠ) που συντάχθηκαν σε εφαρμογή της οδηγίας 2007/69/ΕΚ, δημοσιευμένα στο ΦΕΚ Β´2685/2018 αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Αλλά και στο νησί μας μεγάλες οι ζημιές από την ισχυρή βροχόπτωση των δύο ημερών, 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
Και δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτή τη φορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων είχε ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές όπως η Σουβάλα, οι Πολλές Ελιές, τα Βροχεία, η Περιβόλα, η Λεύκη η οδός Καποδιστρίου να υποστούν μεγάλες ζημιές από την εισροή υδάτων σε υπόγεια, επιχειρήσεις ενώ πολλά φερτά υλικά από την πτώση μαντρότοιχων δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία.
Η έλλειψη ενός έργου στο ρέμα της Σκοτεινής που να οδηγεί τα νερά στην θάλασσα, πλημμύρισε την οδό Καποδιστρίου και για μια ακόμη φορά το ΕΠΑΛ με πολλές ζημιές στο γήπεδο βόλλευ, στις αίθουσες και στον εξοπλισμό της σχολικής μονάδας. Στη Σουβάλα στα Παλαιά Λουτρά έχει μπαζωθεί το ρέμα, στον Βαθυπόταμο στην περιοχή ΟΤΕ στους Αγίους ο αγωγός που υπάρχει ήταν φραγμένος, κάτι που φανερώνει ότι ευθύνες υπάρχουν και στην περιφέρεια και στο Δήμο για τον καθαρισμό των ρεμάτων και κυρίως γιατί δεν δρομολόγησαν νέα έργα στα σημεία που καταλήγουν μεγάλοι χείμμαροι.
Δεν είναι τυχαίο ότι πέραν του έργου στο ρέμα της Σκοτεινής και στο ρέμα των Πορτών, δεν είδαμε κάποιους άλλους σχεδιασμούς -όπως επέκταση του δικτύου των υπονόμων μέσα στην πόλη και ιδιαίτερα στα επικίνδυνα σημεία (Οδός Αφαίας, στο στάδιο απέναντι στην παιδική χαρά) αλλά και σε επικίνδυνα ρέματα του νησιού μας.
Για το νησί μας το να απομακρύνουμε τα μπάζα και τα φερτά υλικά και να το κηρύσσουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν είναι λύση. Υπήρξε πάντα αδιαφορία και συγκάλυψη για ρέματα που μπαζώνονταν ή χτίζονταν. Τα επόμενα χρόνια -σε συνδυασμό με την ένταση των καιρικών φαινομένων- οι υποδομές και τα κατάλληλα έργα είναι αυτά που θα μας σώσουν από δυσάρεστες καταστάσεις.
Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και αποφασιστικά η εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή και στην Αίγινα.
Να δρομολογηθούν αντιπλημμυρικά έργα στα σημεία όπου καταλήγουν μεγάλα ρέματα στο νησί μας , όπως τα ρέματα Λεύκης, Πλανάκο, Βροχεία, Λεόντι, Βαθυπόταμος. Να γίνεται καθαρισμός όλων των υπονόμων και των ρεμάτων του νησιού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.