Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Προς: Ιωάννη Ζορμπά, Δήμαρχο Αίγινας
Κοιν:
- Βασίλειο Παπαγεωργίου, Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείου
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
- Διεύθυνση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
- Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργό Τουρισμού
- Αλέξανδρο Βασιλικό, Πρόεδρο Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
- Γρηγόρη Τάσιο, Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
Κύριε Δήμαρχε,
Σχετικά με την 12547/20-09-2023 επιστολή σας προς την Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:
Με την 08.09.2023 επιστολή μας, δεν κάναμε κάποια «καταγγελία» ούτε θεωρώ τον εαυτό μου «καταγγέλλων». Ο σκοπός της επιστολής ήταν να θέσουμε υπόψιν σας ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, το οποίο χρίζει άμεσης αντιμετώπισης και να σας υπενθυμίσουμε ότι με την επιστολή μας στις 04.02.2022 σας είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο κατάρρευσης του τοίχου.
Ο δρόμος πεζών, για τον οποίο ζητούμε την αποκατάστασή του με την απομάκρυνση των μπάζων που έχουν καλύψει τμήματά του και έχει γίνει απροσπέλαστος από πεζούς λόγω της κατάρρευσής του τοίχου αντιστήριξης που υπήρχε σε αυτό το σημείο, υπάρχει από όταν κατοικήθηκε η Αγία Μαρίνα. Μετέφεραν από εκεί με μουλάρια και γαϊδούρια το στάρι από το αλώνι του Καλαμάκη. Τσιμεντοστρώθηκε από την Κοινότητα Μεσαγρού για την άνετη διέλευση των κατοίκων περίπου το 1968 – 1970. Ο τοίχος αντιστήριξης που κατέρρευσε κατασκευάστηκε από την Κοινότητα Μεσαγρού όταν Πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Παναγιώτης Λαλαούνης για την προστασία των διερχομένων. Μέχρι σήμερα τον δρόμο
αυτόν, τον συντηρεί ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο που έχουν τοποθετήσει και Δημοτικό Φωτισμό, και κάγκελα προς την πλευρά της θάλασσας.
Στο σημείο αυτό σας γνωρίζουμε ότι κάνουν μπάνιο πολλοί κάτοικοι και τουρίστες, οι οποίοι τώρα δεν μπορούν να πλησιάσουν. Επιπλέον, ο δρόμος αυτός ενώνει δύο κεντρικούς δρόμους της Αγίας Μαρίνας και είναι ο συντομότερος και πιο εύκολος τρόπος για πάει κανείς πεζός από την περιοχή Καμπανάου , ακόμα και από το Ξενοδοχείο Απόλλων, από και προς το Κέντρο και το Λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.
Οι περισσότεροι τουρίστες δεν έχουν αυτοκίνητο και είναι ιδιαίτερα κοπιαστικό γι’ αυτούς να πάνε από τους δρόμους που αναφέρετε στην επιστολή σας διότι πρέπει να διανύσουν περίπου ένα χιλιόμετρο με έντονη ανηφορική και κατηφορική κλίση και με λακκούβες. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν πρέπει να μεταφέρουν και αποσκευές.
Λόγω της κατάστασης αυτής, τα Ξενοδοχεία της περιοχής αντιμετωπίζουν έντονα παράπονα από τους πελάτες τους, οι οποίοι απορούν γιατί υπάρχουν τα μπάζα εκεί και αναγκάζονται να κάνουν αυτόν τον μεγάλο κύκλο για να πάνε στο κέντρο του οικισμού και στο λιμάνι.
Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις, και τώρα και για το μέλλον. Διότι δυσφημίζεται η περιοχή και το νησί επειδή έχει αποκοπεί η πιο κοντινή πρόσβαση από και προς το κέντρο και το λιμάνι με τα πόδια και ταυτόχρονα δεν έχει αποκατασταθεί ο χώρος. Σε συνδυασμό και με την καταστροφή του Δημοτικού Φωτισμού εγείρονται και επιπλέον θέματα ασφάλειας.
Τέλος, σημειώνουμε ότι μέρος από τα μπάζα έχει πέσει ήδη στη θάλασσα. Με δεδομένο ότι εκεί τα νερά είναι αρκετά ρηχά ελλοχεύει ο κίνδυνος με τον αέρα και τις βροχές να πέσουν και τα υπόλοιπα χώματα και η θάλασσα να γίνει βούρκος και ακατάλληλη για κολύμπι. Όπως αντιλαμβάνεστε πέρα από τα θέματα που θίξαμε παραπάνω, υποβόσκει και μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή.
Θεωρούμε ότι ο Δήμος Αίγινας έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τα μπάζα, τα οποία σε όγκο είναι περίπου 50 κυβικά μέτρα, με ένα μηχάνημα - φορτώτακι και ένα φορτηγό, σε σύντομο χρονικό διάστημα και να αποκαταστήσει τον τοίχο αντιστήριξης.
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η δυνατότητα διέλευσης των πεζών από τον δρόμο αυτόν.
Με εκτίμηση,
Σταύρος Καλαμάκης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας