Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αίγινας. Καταργούνται όλα τα ΝΠΔΔ των δήμων -Σαρωτικές αλλαγές στους ΟΤΑ με νέο νόμο, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Σημαντικότατες αλλαγές στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων και της πολιτικής διοίκησης των Δήμων,επιφέρει ο νέος νόμος που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά για διαβούλευση την Πέμπτη, από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Παραμονή» των αυτοδιοικητικών εκλογών και λίγες μέρες μετά τη μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία , όπου παραμένουν ακόμη πλημμυρισμένες περιοχές της , η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών , επέλεξε με « διαβούλευση» fast track να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές.

Έτσι θα έχουμε αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ με την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και συγκεκριμένα:

Από την 30η.6.2024 τα ν.π.δ.δ. «Σχολικές Επιτροπές» παύουν να λειτουργούν αυτοδικαίως και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τον οικείο δήμο.

Η οικονομική επιτροπή, η επιτροπή ποιότητας ζωής και η εκτελεστική επιτροπή των δήμων καταργούνται και τις αρμοδιότητές τους ασκεί η Δημοτική επιτροπή.

Καταργούνται λοιπόν δημοκρατικοί θεσμοί, όπως οι Σχολικες Επιτροπές,η ΚΕΔΑ, όπου με τη συμμετοχή Δ/ντων σχολικών μονάδων ή εκπροσώπων συλλόγων γονέων, επαγγελματικών, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, η πλειοψηφία δεν ανήκε στην εκάστοτε Δημοτική αρχή.

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ επιδεικνύει αυταρχισμό, απέναντι στους θεσμούς και στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης,περιφρόνηση απέναντι στις προτεραιότητες και στις αγωνίες τους. Επί τέσσερα χρόνια, η αυτοδιοίκηση περίμενε από την κυβέρνησή το πλαίσιο των δήθεν μεταρρυθμίσεων του επιτελικού κράτους, πραγματική αποκέντρωση, αρμοδιότητες και πόρους. Μάταια όμως. Επί τέσσερα χρόνια επικρατεί η αδιαφάνεια,η χειραγώγηση, η μικροκομματική συναλλαγή ο αυταρχισμός.

Με το νέο νόμο επιδιώκεται η απόλυτη επικράτηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, με ρυθμίσεις που ενισχύουν τις εξουσίες του δημάρχου και αποδυναμώνουν τις παρατάξεις μειοψηφίας, δηλαδή την αντιπολίτευση αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png