Συντονισμός Ενεργειών για τα Οχυρά Πέρδικας. Επιστολή συλλόγων και φορέων του νησιού προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προς τον Δήμαρχο Αίγινας  κ. Γ. Ζορμπά

Κοινοποίηση: μέλη Δημοτικού Συμβουλίου 

ΘΕΜΑ: Συντονισμός Ενεργειών για τα Οχυρά Πέρδικας                    Αίγινα, 13 Νοεμβρίου 2023

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, 

Οι Φορείς και οι Πολίτες της Αίγινας επικροτούν την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τα Οχυρά της Πέρδικας.

Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά και να στηρίζουμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο στην χωρίς καμία καθυστέρηση, υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της συνεδρίασης της 16ης Οκτωβρίου 2023  (156/2023), που ήταν και προτάσεις όλων των Συλλόγων.

Συγκεκριμένα επιδιώκουμε:

  • Να προβεί άμεσα ο Δήμος στην ανάθεση της προετοιμασίας του φακέλου για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) της έκτασης των οχυρών και της περιβάλλουσας περιοχής επιρροής, ώστε ταχύτατα να προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό, όπως και ενημερώσατε τον Υπουργό Άμυνας.
  • Να παραλάβουμε από την ΥΠΑΑΠΕΔ και το ΤΕΣ το τοπογραφικό διάγραμμα της ιδιοκτησίας του ΤΕΣ των 349.507 τμ και της αποτύπωσης των οχυρωματικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, και σε περίπτωση άρνησής τους να μας δοθούν με εισαγγελική παραγγελία.
  • Να παραλάβουμε από την ΥΠΑΑΠΕΔ: α) αντίγραφα των μη δεσμευτικών προτάσεων επενδυτών, που υποβλήθηκαν σε αυτή στο πλαίσιο της Προκήρυξης της 19.01.2022 και της έκθεσης αξιολόγησης αυτών, β) αντίγραφο της Εισήγησής της προς το Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.), και της γνωμοδότησης του Σ.ΑΜ. για την έγκριση της αξιοποίησης του ακίνητου του ΤΕΣ, που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.4407/2016, σε εφαρμογή των οποίων εκδόθηκε η Προκήρυξη της 03.10.2023, γ) όλες τις πληροφορίες που διατίθενται σε ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 των ειδικών όρων της προκήρυξης. Σε περίπτωση άρνησής της να μας δοθούν με εισαγγελική παραγγελία.
  • Να προετοιμασθεί από εξειδικευμένο φορέα με την κατάλληλη τεχνογνωσία και να υποβληθεί από τον Δήμο άμεσα πλήρης φάκελος στο ΥΠΟΑ για την κήρυξη των Οχυρών ως μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς. Να γίνει ειδική μνεία για την δυνατότητα αποκατάστασης της Camera Obscura καθώς αποτελεί έργο μοναδικής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αξίας.
  • Να αναθέσει ο Δήμος σε εξειδικευμένο φορέα την παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την αναζήτηση όλων των δυνατών πηγών εξεύρεσης δημόσιων πόρων (εθνικών και ευρωπαϊκών) ή ιδιωτικών χορηγιών, για την μελέτη και το έργο αποκατάστασης των οχυρών ώστε να είναι επισκέψιμα και να υπάρχει συνέργεια με ενδεχόμενες ιδιωτικές επενδύσεις.

Η κινητοποίηση και οι ενέργειές μας, μεταξύ των οποίων και η συνέντευξη τύπου που οργανώσαμε με την συμμετοχή ΜΜΕ στην Αθήνα, δημιούργησαν πανελλαδικό ενδιαφέρον για τα Οχυρά της Πέρδικας και προβλήθηκαν από εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με τα ΜΜΕ για το θέμα αυτό, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις.

Για τον λόγο αυτό εκτιμούμε ότι μετά και τις αναγκαίες ενέργειες για την λήψη των εγγράφων από  ΤΕΣ/ΥΠΑΑΠΕΔ  θα είναι χρήσιμη  η πραγματοποίηση μιας δια ζώσης συνάντησης μαζί σας, ώστε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας και να καθοριστούν οι εκ μέρους των φορέων ενέργειες τεχνικής/ επιστημονικής υποστήριξης του Δήμου για την εφαρμογή των ως άνω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Στα πλαίσια αυτά χρήσιμη θα ήταν και η δραστηριοποίηση της Επιτροπής που είχατε συστήσει με την απόφασή σας 8/24.03.2022.

Οι Φορείς και Σύλλογοι που συμπράττουν για την υπόθεση του ακινήτου στην Πέρδικα.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η ΑΙΓΙΝΑΙΑ

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΕΤ

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Η ΑΙΓΙΝΙΤΙΣΣΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΕΠΑΛ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΧΕΙΑΣ ΡΑΧΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png