Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού. Δελτίο Τύπου.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973. 50 χρόνια από την κορυφαία εκδήλωση του φοιτητικού και γενικότερου αντιδικτατορικού κινήματος.

Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μαθητές της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τρεις μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία, με πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τη φλόγα του οποίου κράτησαν αναμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χιλιάδες αγωνιστές στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια της ΕΑΤ - ΕΣΑ.

H επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που απειλεί με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη όλη την περιοχή»
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ τον δολοφονεί εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς. Τις επιπτώσεις αυτής της βάρβαρης πολιτικής τις βιώνει και ο ισραηλινός λαός, που και αυτός υποφέρει από το ίδιο κράτος του Ισραήλ, που σέρνεται συνεχώς σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές γειτονικών λαών.
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού που παλεύει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Το σύνθημα που γράφτηκε στις πύλες του Πολυτεχνείου "Έξω αι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ" συνεχίζει να φωτίζει την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του συστήματος που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά.
Το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" μας διδάσκει ότι πρέπει να κάνουμε υπόθεση του δικού μας αγώνα την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, της Δημόσιας Παιδεία.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος, ενάντια στην πολύπλευρη καταστολή και τους νόμους που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Στο Πολυτεχνείο συναντήθηκαν οι αγώνες των φοιτητών και των εργατών και γράφτηκε ιστορία. Εκεί είναι η δύναμή μας. Στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Όλοι οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας σε αυτή την πολιτική που όπως τότε, 50 χρόνια πριν, έτσι και σήμερα θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος και να παλέψουμε μαζί:

●Για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ενώσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών, το τσάκισμα του εθνικισμού - φασισμού.
●Για ολόπλευρη μόρφωση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην υποβάθμισή της και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της.
●Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
●Για την ενίσχυση και τη μαζικότητα του οργανωμένου κινήματο μέσα από τα Συνδικάτα και τους Συλλόγους, τα Μαθητικά Συμβούλια, μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες».

Καλούμε τους συναδέλφους:

Να αναδείξουν σε κάθε σχολείο τα ιστορικά συμπεράσματα, αλλά και το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου!
Να συμμετάσχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη προς την αμερικάνικη πρεσβεία με προσυγκέντρωση των εκπαιδευτικών σωματείων στα Προπύλαια στις 5μ.μ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png