ΕΛΜΕ Πειραιά. Δελτίο Τύπου.
Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του σωματείου μας, με το Δήμαρχο Αίγινας. Στη συνάντηση επίσης παρευρέθηκαν συνάδελφοι αναπληρωτές από την Αίγινα και η Αντιδήμαρχος παιδείας. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ έθεσε τα εξής ζητήματα:
1. Το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και στην Αίγινα, σε συνδυασμό με τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς. Ενοίκια 300-400 ευρώ (σε κάποιους συναδέλφους ζητείται να αποχωρήσουν Σαββατοκύριακα από το σπίτι τους κατά την τουριστική περίοδο, ή τους το νοικιάζουν μέχρι το μήνα Μάιο), 24 ευρώ (το ελάχιστο) μετακίνηση από – προς Πειραιά, ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, οι ολοένα αυξανόμενοι λογαριασμοί ρεύματος κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι συνάδελφοι παραιτήθηκαν από τη Δ’ φάση, αφού αδυνατούν Δεκέμβρη μήνα να εργαστούν, ιδιαίτερα στον Αργοσαρωνικό, με αυτούς τους απαράδεκτους όρους.
2. Την κτιριακή κατάσταση στα σχολεία της Αίγινας και την ασφάλεια των εκπαιδευτικών – μαθητών, με αφορμή τις τελευταίες πλημμύρες.
3. Το πρόγραμμα και τη συχνότητα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από και προς Πειραιά.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά πρότεινε στο Δήμαρχο:
1. Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα στέγασης και σίτισης στους συναδέλφους που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Αίγινα (όπως πράττουν οι Δήμοι Ύδρας, Πόρου, Αγκιστρίου και Σπετσών), προκειμένου να καλυφθεί εν μέρει το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει πάγια θέση μας η σχετική δαπάνη, που μέχρι σήμερα επωμίζονται οι Δήμοι, να καλύπτεται αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με γενναία χρηματοδότηση, ώστε να ανακουφίζονται στοιχειωδώς οι εργαζόμενοι που καλούνται να εργαστούν σε περιοχές μακριά από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Η στήριξη των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους θα έπρεπε να αποτελεί κεντρική υποχρέωση του Κράτους, της Πολιτείας και όχι του εκάστοτε Δήμου.
2. Να υπάρξει παρέμβαση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για μείωση του κόστους μετακίνησης καθώς και αύξησης των δρομολογίων.
3. Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – τεχνικά έργα, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε ως εξής:
1. Για την επιδότηση των εκπαιδευτικών, τόνισε πως αποτελεί πρώτιστα ευθύνη του Κράτους, να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια μέσω των Δήμων, για την ανακούφιση των εκπαιδευτικών και όχι οι Δήμοι από τον προϋπολογισμό τους. Ωστόσο, συμφώνησε να εξετάσει, με τη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, το αίτημά μας. Συγκεκριμένα, συμφώνησε να θέσει προς ψήφιση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου, τη χορήγηση επιδόματος διαβίωσης 300€ το μήνα ανά εκπαιδευτικό. Ζήτησε επιπλέον από την ΕΛΜΕ να αποστείλει κατάσταση με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Αίγινα (εκτός από εκείνους/εκείνες για τους οποίους η Αίγινα αποτελεί τον μόνιμο τόπο κατοικίας). Το γεγονός αυτό, αποτελεί μία πρώτη, θετική εξέλιξη στο ζήτημα της καταβολής του επιδόματος διαβίωσης.
2. Για το κόστος της ακτοπλοϊκής μετακίνησης μας ενημέρωσε πως δεν μπορεί να παρέμβει, είναι ζήτημα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς επίσης δεν μπορεί να παρέμβει στο πρόγραμμα και τη συχνότητα δρομολογίων.
3. Για το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων στις σχολικές μονάδες της Αίγινας, μας ενημέρωσε πως έχει ξεκινήσει σχετική μελέτη από τη Περιφέρεια Αττικής.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ παραμένει σε επαφή με τους συναδέλφους της Αίγινας και θα εξετάσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα για την καταβολή του επιδόματος στέγασης και σίτισης. Ενωμένοι στο σωματείο μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.