Ανοιχτή επιστολή των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης, για τις αναλύσεις και την ποιότητα του νερού στην Αίγινα.

Δελτίο Τύπου.

Αίγινα, 17 Μαρτίου 2024

Σίλα Αλεξίου: Μην μας εμπαίζετε άλλο κ. Ζορμπά

Ανοιχτή επιστολή των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης στον Δήμο Αίγινας

Προς τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά
Κοινοποίηση: Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φίλιππο Τζίτζη
Ιδιαίτερη Κοινοποίηση: Περιφερειάρχη κ Νίκο Χαρδαλιά, Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ Γιάννη Βουτσινά

Κύριε Δήμαρχε
Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται δύο μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων το νησί υδροδοτείται με νερό ακατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση. Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν δικού μας αιτήματος, αναδεικνύουν την επικινδυνότητα του νερού καθώς περιέχει στοιχεία ικανά να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Εσείς έχετε λάβει γνώση των αποτελεσμάτων αυτών, ενώ εμείς, όπως και όλοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Αίγινας, ζουν στο απόλυτο σκοτάδι, αγνοώντας τι μέλλει γενέσθαι με τη χρήση του μολυσμένου νερού που τρέχει από τις βρύσες μας.
Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας και τις αξιώσεις μας να λάβουμε γνώση των αναλύσεων ως έχουμε δικαίωμα, εσείς μας εμπαίζετε, άλλοτε δημοσιοποιώντας αναλύσεις που έχουν διενεργηθεί προ τριών εβδομάδων από την υπηρεσία Υγιεινής του Δήμου Αίγινας και άλλοτε αποκρύπτοντας τις αναλύσεις της Περιφέρειας με πρόσχημα ότι δεν είστε αρμόδιος να τις κοινοποιήσετε.
Το οξύμωρο είναι ότι από τις 8.03.2024 το Τμήμα Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής σας έχει καταστήσει σαφές με το υπ’αριθμ. 316482 έγγραφό του ότι υποχρεούστε: Να παράσχετε στους καταναλωτές επαρκείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες για το νερό που διαθέτετε, να παράσχετε σαφείς οδηγίες σχετικά με τη χρήση του νερού και να προβείτε στις απαιτούμενες επανορθωτικές ενέργειες για την αποκατάσταση της ποιότητάς του, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και τον βαθμό υπέρβασης των σχετικών παραμετρικών τιμών και τον συνδεόμενο δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Σε άλλο έγγραφο (αρ.πρωτ. 246428) με ημερομηνία 23.02.2024, απευθυνόμενο προς την επικεφαλής της παράταξής μας Σίλα Αλεξίου, το Τμήμα Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, αναφέρει τα εξής:
«Αναφορικά με την καταλληλότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του Δήμου Αίγινας, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (γ & δ σχετικά), η οικεία Δημοτική Αρχή, ως Υπεύθυνος Φορέας Ύδρευσης επιφορτίζεται , μεταξύ άλλων , με την ευθύνη για την λήψη κάθε μέτρου, προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού, χωρίς διακοπές και το σύστημα ύδρευσης να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο και την υποχρέωση ενημέρωσης του κοινού για τα στοιχεία της ποιότητας του νερού που καταναλώνουν.»
Μετά από όλα αυτά εσείς, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά και την επικινδυνότητα του νερού που καταναλώνουμε και τις υποχρεώσεις που έχετε ως υπεύθυνος φορέας ύδρευσης, επιλέγετε τη σιωπή, ανακοινώνοντας ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση και εσχάτως ότι δεν είναι κατάλληλο για χρήση στο μαγείρεμα.
Από πού αντλείτε αυτό το δικαίωμα; Πώς αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη –παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα- να αποκρύψετε από τον καταναλωτή την επικινδυνότητα του προϊόντος που είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί στο μπάνιο, στην κουζίνα και αλλού;
Κύριε Δήμαρχε
Δώστε στη δημοσιότητα τις αναλύσεις που διενήργησε η Περιφέρεια. Δεν τις ζητήσατε εσείς γιατί προφανώς δεν τις θέλατε. Εμείς τις ζητήσαμε και έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε. Το γιατί το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Αττικής τις κοινοποίησε μόνο σε σας αποτελεί ένα άλλο μεγάλο ερωτηματικό που δεν θα μείνει αναπάντητο.

Σίλα Αλεξίου
Μανόλης Λογοθέτης
Μάκης Μαυροθαλασσίτης
Φώτης Πούντος
Γιώργος Μούρτζης
Αντώνης Ντελής
Σταμάτης Μαρμαρινός


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png