Ο Σύλλογος Νησιών Αργοσαρωνικού για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Σύλλογος Νησιών Αργοσαρωνικού. Δελτίο Τύπου.

130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνο. Μπορεί το ιστορικό αίτημα του Σικάγο πριν από 140 χρόνια να ήταν  8ώρες δουλειά , 8ώρες ανάπαυση και 8ώρες ύπνο  ωστόσο  κυβέρνηση απαντά με το « 6, 13,72»  Εξαήμερο συνεχούς εργασίας, 13 ώρες ημερήσια εργασία  και δουλειά ως τα 72 έτη , όπως προκύπτουν από τους νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη  και την τελευταία έκθεση της Ε.Ε για το συνταξιοδοτικό.  Η κυβέρνηση νιώθει υπερήφανη που έχει καταφέρει να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας , δηλ. τις ασφαλιστικές εισφορές και θα τις μειώσει παραπέρα ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Έτσι η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη  φθηνότερη ζώνη των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά το ωριαίο κόστος εργασίας.  

80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση της Ε.Ε., των αστικών κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων απέναντι σε όλους όσους αγωνίζονται για το δίκιο των εργατών, με τη βρώμικη εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού.

 Από το Σικάγο του 1886 ως την Πρωτομαγιά της Αθήνας του 1894, από το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη ως την Πρωτομαγιά του 1944, η εργατική τάξη έχει γράψει με το ανεξίτηλο μελάνι του αίματός της τις πιο λαμπρές σελίδες του ταξικού αγώνα, της οργανωμένης πάλης και της διεκδίκησης, που καμιά κρατική κι εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας.

 Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φεβρουαρίου και στις 17 Απριλίου, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ-ΠΑΣΟΚ, της ΔΑΚΕ-ΝΔ, του ΔΙΚΤΥΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ/Νέας Αριστεράς που πολέμησαν αυτές τις απεργίες, προσπάθησαν να τις αποδυναμώσουν και να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει τη ζωή της!

Μας μιλούν για δήθεν «πρόοδο». Αυτή είναι η πρόοδος των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού τους προσωπικού, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ:

Ένταση της εκμετάλλευσης και πόλεμος!

75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Βιώνουν τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές συρράξεις, με αποστολή ακόμα και έμψυχου υλικού σε επιχειρήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή. Την ίδια περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς εργάτες. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός όρος για να εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν οι λαός μας αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει ακόμα και γιατρό στα απογευματινά χειρουργεία.

Και οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε την ίδια πολιτική στα σχολεία μας και στη ζωή μας. Υποχρηματοδότηση, σοβάδες και φωτιστικά να πέφτουν στα απαρχαιωμένα σχολικά κτήρια, αναλυτικά προγράμματα που προάγουν τις ληξιπρόθεσμες δεξιότητες και όχι τη γνώση, ελαστική εργασία για το 35% του κλάδου, αναπληρώτριες χωρίς δικαίωμα στην 9μηνη άδεια ανατροφής, αναπληρωτές/τριες χωρίς αναρρωτικές άδειες, μισθοί καθηλωμένοι από το 2008, με κομμένους τους 13ο και 14ο μισθούς. Με αυταρχισμό και προσπάθεια να περάσει η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών! Φτάνει ως εδώ. Συσπειρωμένοι στον Σύλλογό μας αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα αυτά και διεκδικούμε ζωή, μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα!

Αυτή η πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, δείχνουν την τεράστια δύναμη των πολλών!

 Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και ζωής, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση και εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
  • Μόνιμους διορισμούς αναπληρωτών για τη σταθερή κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία και υποδομές.
  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων (Νόμος Χατζηδάκη , Γεωργιάδη) που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, όπως επιτρέπουν η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους Ουκρανίας και Γάζας. Όχι στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία , επιστροφή της φρεγάτας Ύδρα από τις επιχειρήσεις  στην Ερυθρά Θάλασσα.
  • Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, στον δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, η Πρωτομαγιά αποτελεί τον φάρο των αγώνων της για ζωή με δικαιώματα. Δε θα περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, βασισμένη σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, να καταργήσει την απεργία της Πρωτομαγιάς και να την μετατρέψει σε εορταστική αργία.

Όλοι/λες  στην απεργία της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη 1η Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα. Και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουμε στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς , στις 11.00 το πρωί στο λιμάνι της Αίγινας  ( παλ. Προβλήτα) και στις συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη που θα βρισκόμαστε!Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png