Θέσεις του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών για το νερό στην Αίγινα. Επιστολή προς τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά.

Θέσεις του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών για το νερό στην Αίγινα


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Μετά τις βλάβες και ζημιές που εκδηλώθηκαν στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα κατά τα δύο τελευταία χρόνια, και σε σχέση με το μέλλον αυτής της σύνδεσης που είναι ζωτικής σημασίας για το νησί, θέλουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα :
1. Η κατασκευαστική αξιοπιστία του έργου έχει τρωθεί στα μάτια της κοινωνίας της Αίγινας. Ποιες ενέργειες γίνονται από πλευράς Δήμου, ώστε να ελεγχθεί το επίπεδο αξιοπιστίας του αγωγού και της ικανότητας του να τροφοδοτεί αξιόπιστα χωρίς πρόβλημα με νερό το νησί, για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια που θεωρείται ως αποδεκτός χρόνος για ένα έργο σαν αυτό;
2. Σε περίπτωση που από τον σχετικό έλεγχο της κατασκευής, προκύψει μη αξιοπιστία του έργου, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μη παραλαβής του, έτσι ώστε να αποφευχθούν για τους Δημότες της Αίγινας υπέρογκες χρεώσεις για δαπάνες επισκευών του αγωγού στο μέλλον;
3. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί νέα ζημιά από οποιαδήποτε αιτία στον αγωγό , ποιο είναι το πλάνο του Δήμου για κάλυψη των αναγκών του νησιού σε πόσιμο καθαρό νερό ;
Περαιτέρω ως Σύλλογος Ενεργών Πολιτών με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος, θεωρούμε ότι το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο νησί είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που εντάσσεται στα πλαίσια της κλιματικής κρίσης και της παγκόσμιας έλλειψης νερού, που με τα χρόνια θα επιτείνεται. Θεωρούμε ότι η Αίγινα, ως νησί που είναι θα πρέπει να έχει μια σφαιρική αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται της ετήσιας κατανάλωσης νερού.
Κατά την άποψη μας θα πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του Δήμου μια άρτια και εμπεριστατωμένη μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων και του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού, εμπλουτισμένη με προτάσεις και εργαλεία (μικρά φράγματα, ταμιευτήρες νερού, επανάχρηση υδάτων Βιολογικού, στέρνες κλπ) που να εντάσσονται στα πλαίσια πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς για την διαχείριση της έλλειψης υδάτινων πόρων. Όλες αυτές οι εφαρμογές θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τον υποθαλάσσιο αγωγό στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης.
Ως ένα νησί που υπερηφανεύεται για το πρωτοποριακό έργου του πρώτου Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια και έχει γίνει πλέον τόπος προορισμού επισκεπτών από όλες τις γωνιές του πλανήτη, θα πρέπει με έξυπνο και παραδειγματικό τρόπο να διαχειριστούμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση αυτού του πολύτιμου αγαθού. Αφορά την καθημερινότητα μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας.


Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png