Η απάντηση της Zero Stray Pawject, στην καταγγελία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Zero Stray Pawject. Δελτίο Τύπου.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος κατηγορεί τον Δήμο Αίγινας και εμάς ως Zero Stray Pawject για παραβίαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Πιο συγκεκριμένα επικαλείται τον νόμο 4830/2021 και το άρθρο 10. Με βάση το άρθρο αυτό, ο ΠΚΣ εγκαλεί τον Δήμο Αίγινας ότι παρανόμως συμμετέχει σε δράσεις μαζί μας που αφορούν τα δεσποζόμενα ζώα «επειδή ο νόμος περιορίζει την δικαιοδοσία του Δήμου μόνο στα αδέσποτα». Παραθέτει το άρθρο όμως κυριολεκτικά μισό.
Παραθέτουμε αυτολεξεί την τελευταία περίοδο της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν. 4830/2021:
Ν. 4830/2021: «… Επιπλέον, οι δήμοι υποχρεούνται να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το ΕΜΖΣ, καθώς και να υλοποιούν προγράμματα πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.»
Συνεπώς δράσεις που προάγουν την λήψη γενετικού υλικού (DNA) από τα αστείρωτα δεσποζόμενα ζώα (που πασιφανώς προλαμβάνει την δημιουργία νέων αδέσποτων ζώων γιατί αποτρέπει την εγκατάλειψη κουταβιών, μιας και μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση του θηλυκού γεννήτορα πέραν πάσης αμφιβολίας), είναι όχι μόνο δικαίωμα αλλά και στα πλαίσια των υποχρεώσεων ενός Δήμου.
Ο ΠΚΣ επίσης κατηγορεί την Zero Stray Pawject ότι η λήψη γενετικού υλικού (DNA) (δηλαδή η αιμοληψία 0,5-2ml αίματος) εκτός κτηνιατρείου αποτελεί κακοποίηση ζωών, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Είναι κακοποίηση ζωών, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, η αιμοληψία από πιστοποιημένο κτηνίατρο εκτός κτηνιατρείου; Αυτή είναι η επίσημη θέση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου; Οι κτηνίατροι σε όλη την Ελλάδα πολύ συχνά ασκούν τα καθήκοντά τους εκτός των κτηνιατρείων τους κάτι που οι ιδιοκτήτες ζώων εκτιμούν. Το ίδιο κάνουν και οι γιατροί σε μια κατ’ οίκον επίσκεψη. Δηλαδή ο ΠΚΣ θέλει να συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω για κακούργημα τα μέλη του εάν κάνουν απλές κτηνιατρικές πράξεις όπως πχ μια αιμοληψία εκτός των κτηνιατρείων τους; Επίσης, σε ποιο νόμο στηρίζει αυτό τον ισχυρισμό του;
Στην ανακοίνωση του ΠΚΣ αναφέρεται ότι η εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς ζήτησε προανακριτική εξέταση. Κάτι τέτοιο έπεται μετά από μια καταγγελία, ακόμη κι όταν είναι αβάσιμη. Δεν αποτελεί νομιμοποίηση της καταγγελίας ή δικαίωσή τους. Εξάλλου εμείς με κάθε σύννομο τρόπο προσπαθούμε για να εφαρμοστεί ο νόμος, εν αντιθέσει με τον ΠΚΣ που δεν εφαρμόζει τον νόμο και προτρέπει τους πολίτες σε ανομία.
Και επειδή λίγους ενδιαφέρει μια αντιδικία αναμεσά σε έναν Οργανισμό που συνεργάζεται με τον Δήμο Αίγινας, και ενός συνδικαλιστικού οργάνου, ας προχωρήσουμε στα σημαντικά για τους Αιγινήτες.
Κανένας στην Αίγινα δεν θέλει να έχει το νησί αδέσποτα. Κλειδί σε αυτόν το κοινό στόχο όλων των Αιγινητών είναι να μην υπάρχουν ανώνυμα δεσποζόμενα σκυλιά, καθώς αυτά είναι η πηγή των αδέσποτων. Για να το πούμε όσο πιο απλά μπορούμε, τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό, ούτε φυτρώνουν στα δέντρα.
Για να μην είναι δυνατή η εγκατάλειψη σκύλων και ειδικά κουταβιών, η ZERO STRAY PAWJECT και ο Δήμος Αίγινας δεν θέλουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να εφαρμοστεί ο νομός, ο οποίος προβλέπει την υποχρέωση για ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων, την στείρωσή τους, ή εναλλακτικά την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) ώστε σε περίπτωση εγκατάλειψης κουταβιών να μπορεί να ταυτοποιηθεί ο θηλυκός γεννήτορας, και κατ’ επέκταση ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος διώκεται (με βάση αποκλειστικά την ταυτοποίηση μέσω DNA) για την εγκατάλειψη.
Δράττουμε της ευκαιρίας να ενημερώσουμε και πάλι τους ιδιοκτήτες σκύλων της Αίγινας ότι:
- Αυτή την στιγμή, 60% των δεσποζόμενων σκύλων στην Αίγινα είναι στειρωμένα (κατατάσσοντας την Αίγινα στην πρώτη θέση αναμεσά στους 332 Δήμους της χωράς), ενώ για ένα 10% οι ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει ότι προτιμούν να δώσουν DNA, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προβεί σε δειγματοληψία DNA στις πρώτες δυο επισκέψεις του κτηνίατρου στην Αίγινα.
- Όσων τα ζώα ΔΕΝ εμφανίζονται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) μετά τις 21/7 ως στειρωμένα ή ότι έχουν δώσει δείγμα DNA, είναι υπόλογοι με πρόστιμο 1.000 € ανά ζώο. Το πρόστιμο επαναλαμβάνεται ανά 3 μήνες.
- Αν ο σκύλος σας είναι στειρωμένος, μπείτε στο pet.gov.gr με τους κωδικούς taxisnet για να βεβαιωθείτε ότι η στείρωση αναγράφεται. Αν όχι, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ώστε να το επικαιροποιήσει μέχρι τις 21/7.
- Αν ο σκύλος δεν είναι στειρωμένος αλλά έχει δώσει δείγμα γενετικού υλικού (DNA), μπείτε στο pet.gov.gr με τους κωδικούς taxisnet να βεβαιωθείτε ότι η αποστολή DNA και λήψη από το ΕΦΑΓΥΖΣ αναγράφεται.
- Αν ο σκύλος σας δεν είναι στειρωμένος και δεν έχετε δώσει δείγμα DNA, αποφασίστε αν προτιμάτε να στειρώσετε ή να δώσετε DNA. Στην πρώτη περίπτωση, εφόσον είστε δημότης ή μόνιμος κάτοικος Αίγινας, μπορείτε να στειρώσετε με το επιδοτούμενο πρόγραμμά που γίνεται σε συνεργασία με τοπικούς κτηνιάτρους του νησιού και να πληρώσετε μόνο 35€. Για να εγγραφείτε στο πρόγραμμα, πληροφορίες στον Δήμο στην κυριά Χατζίνα στο 22973 20054.
- Αν ο σκύλος σας δεν είναι στειρωμένος, και δεν επιθυμείτε να τον στειρώσετε, έχετε το δικαίωμα βάσει του νομού δίνοντας δείγμα γενετικού υλικού (DNA) να απαλλαγείτε από την υποχρέωση για στείρωση. Την Πέμπτη 11/7 θα επισκεφτεί την Αίγινα κτηνίατρος (πιστοποιημένος Έλληνας κτηνίατρος με πολυετή εμπειρία και μέλος του ΠΚΣ) ο οποίος θα λάβει δείγματα DNA. Για να εγγραφείτε στο πρόγραμμα, πληροφορίες στον Δήμο στην κυριά Χατζίνα στο 22973 20054.
- Αν ο σκύλος σας έχει αποβιώσει, μπείτε στο pet.gov.gr με κωδικούς taxisnet για να βεβαιωθείτε ότι ο θάνατός του αναγράφεται. Αν όχι, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ώστε να το επικαιροποιήσει μέχρι τις 21/7.
Η ZERO STRAY PAWJECT παραμένει αρωγός στον Δήμο Αίγινας από το 2018 για μια Αίγινα χωρίς αδέσποτους σκύλους.
Ορισμένες ερωτήσεις και οι απαντήσεις μας
Για να μπει το πρόστιμο των 1.000€ πρέπει να με ελέγξει αστυνομικός;
Όχι απαραίτητα. Το υπουργείο από τον νόμο είναι αυτόνομα ελεγκτικό όργανο και μπορεί να βεβαιώνει πρόστιμα κεντρικά (όπως γίνεται με τα ΚΤΕΟ για τα αυτοκίνητα). Αν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς δεν αναγράφεται στείρωση ή δείγμα DNA, είστε εκτεθειμένοι.
Δεν θα δοθεί παράταση;
Δεν το ξέρουμε. Για να γίνει αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση (επειδή η προθεσμία ορίζεται στον νόμο, δεν μπορεί να παραταθεί με μια απλή υπουργική απόφαση). Σε κάθε περίπτωση είτε σε λίγες μέρες είτε σε λίγες ακόμα εβδομάδες θα ισχύσει η υποχρέωση.
Έχω ακούσει ότι το DNA δεν μπορεί να ταυτοποιήσει με απολυτή σιγουριά τον θηλυκό γεννήτορα γιατί μπορεί να υπάρχει ομοζυγωτικό δίδυμο που έχει το ίδιο DNA. Ισχύει;
Όχι. Η Ακαδημία Αθηνών, οπού έχει δημιουργηθεί το ΕΦΑΓΥΖΣ, και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού της Συμβουλίου, Δρ.. Δημήτρης Θάνος, έχουν εξηγήσει ότι αυτό δεν ισχύει. Έχουν εντοπίσει πάνω από 400 θέσεις στο γονιδίωμα των σκύλων τα οποία ελέγχουν. Όπως έχει δηλώσει δημόσια, η πιθανότητα λάθους είναι 1 στο τετράκις εκατομμύριο, και το αποτέλεσμα είναι ασφαλέστερο από αυτό του τεστ πατρότητας σε ανθρώπους!
Η στείρωση δεν είναι κακή για έναν σκύλο;
Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας. Κάντε αυτήν την συζήτηση μαζί του και ακολουθήστε την συμβουλή του. Αν μαζί με τον κτηνίατρο σας αποφασίστε ότι δεν ενδείκνυται η στείρωση στον σκύλο σας, μπορείτε να δώσετε DNA. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png