Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας για τα μέτρα πυρασφάλειας, πυροπροστασίας και για τον καθαρισμό οικοπέδων.

Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Σχετικά με την πρόσφατη εγκύκλιο της κυβέρνησης για τον κανονισμό πυροπροστασίας και τη στάση της δημοτικής αρχής για τον καθαρισμό των οικοπέδων ως «Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας» έχουμε να πούμε τα εξής:
Η κυβέρνηση, πιστή στην επιχειρηματική εγκληματική λογική του δίπολου κόστους–οφέλους και της ατομικής ευθύνης, για να καλύψει την ανυπαρξία της κρατικής ευθύνης και πρόληψης ακόμα μια φορά, μετακυλίει τις ευθύνες της πυροπροστασίας-πυρασφάλειας στον λαό.
Ο προφανής στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να κρύψει την αδιαφορία και την απραξία της στον τομέα της πρόληψης, καθώς και φέτος μένει στις ίδιες «ράγες» της εγκληματικής πολιτικής που έστρωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή αυτή της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης όλων των απαραίτητων κρατικών υπηρεσιών, όπως της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας. Έτσι, εφαρμόζει τη δοκιμασμένη αντιδραστική μέθοδο της μεταφοράς της ευθύνης στους πολίτες, όπως έκανε και την εποχή της πανδημίας.
Η κυβέρνηση αντί να ενισχύει τα οικονομικά των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν τους δημόσιους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν τους μικροϊδιοκτήτες που αδυνατούν να καθαρίσουν τους δικούς τους χώρους, προσφεύγει στην απαράδεκτη λογική των προστίμων. Η μεταφορά των ευθυνών στους πολίτες είναι μία “καλή” ευκαιρία να χαρατσώνουν τον λαό με υπέρογκα και δυσβάσταχτα πρόστιμα ιδιαίτερα για ανθρώπους που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια.
Κάνουμε ξεκάθαρο πως είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι τα οικόπεδα πρέπει να καθαριστούν και να λάβει ο καθένας την ευθύνη του, όμως αυτό δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να γίνεται αφορμή ώστε να μπαίνει ένα ακόμα χαράτσι στον ελληνικό λαό. Ειδικά μια περίοδο που μαστίζει η ακρίβεια και ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες οι ιδιοκτήτες οικοπέδων επιφορτίζονται με μια ακόμα οικονομική επιβάρυνση η οποία φτάνει και τα 1000€ σε περίπτωση που απαιτείται «έκθεση επικινδυνότητας και πυροπροστασίας», ενώ από την άλλη η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή «σφυρίζουν αδιάφορα» όσον αφορά τα ανεπαρκέστατα μέτρα πρόληψης που έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Αυτά τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και τις ανάγκες ολοκληρωμένης και σχεδιασμένης πυροπροστασίας άλλωστε είχε τονίσει στην προηγούμενη θητεία του δημοτικού συμβουλίου ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παναγιώτης Ηλίας.
Όλες αυτές οι διατάξεις έχουν προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα και στην Αίγινα, καθώς οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες με τη μεταφορά της ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας στις δικές τους πλάτες.
Στην ίδια κατεύθυνση φυσικά βρίσκεται και η δημοτική αρχή Αίγινας, η οποία αντί να διεκδικεί την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας, να στέκεται πλάι στον λαό της Αίγινας και να μην λειτουργεί σαν ένας ακόμα εισπρακτικός μηχανισμός, υποτάσσεται σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική και αρκείται σε μπαλώματα. Αντί, δηλαδή, να παλεύει για τον αιγινήτικο λαό που την ψήφισε και να διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση ολοκληρωμένα μέτρα πυροπροστασίας, αποδεικνύεται «βασιλικότερη του βασιλέως» στηρίζοντας πιστά τις κεντρικές κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, όταν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 4 Ιούλη από εκπρόσωπο της ΛΑΣΥ, τέθηκε το θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν προέβαλε αντιρρήσεις προς την κεντρική διοίκηση υπέρ των πολιτών, αλλά απάντησε ότι αυτό είναι δουλειά των κομμάτων (!) και ότι ο δήμος υπηρετεί την ελληνική κυβέρνηση και θα εφαρμόσει το νόμο!!! Αποσιώπησε βέβαια ότι θα βάλει και θα εισπράξει τα απαράδεκτα πρόστιμα, τα οποία ξεκινάνε από 200€ και ανεβαίνουν. Επιπλέον δεν έδωσε καμία απάντηση και ενημέρωση για τους χώρους που έχει την ευθύνη ο δήμος για τον καθαρισμό τους.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας»:
- Καταδικάζουμε τη λογική των χαρατσιών στο λαό, τον εισπρακτικό χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης και τη μεταφορά της κρατικής ευθύνης στις πλάτες του.
- Απαιτούμε ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και δασοπροστασίας με γενναία κρατική χρηματοδότηση στους δήμους, την πυροσβεστική και δασική υπηρεσία με την στελέχωσή τους με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png