Ερώτηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς, προς τον Υπουργό Υγείας: «Δίχως λύση παραμένουν τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αίγινας».

Νέα Αριστερά - Οργάνωση Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Έξι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αίγινας, τα οποία παραμένουν δίχως λύση. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Δίχως λύση παραμένουν τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αίγινας»

Σύμφωνα με καταγγελίες μόνιμων κατοίκων της Αίγινας αλλά και παραθεριστών, τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αίγινας παραμένουν άλυτα, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εγκατάλειψη της νησιωτικής κοινωνίας από το επιτελικό κράτος.

Παρόλο που η καλοκαιρινή περίοδος έχει ξεκινήσει με μεγάλο αριθμό παραθεριστών και επισκεπτών στο νησί, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι σοβαρές.

 Σημαντικές ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγος, χειρούργος, ορθοπεδικός, ακτινοδιαγνώστης και ωτορινολαρυγγολόγος, απουσιάζουν, ενώ οι παθολόγοι και γενικοί ιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των  κατοίκων και παραθεριστών, τις ανάγκες για περίθαλψη και συνταγογράφηση των εγγεγραμμένων στους προσωπικούς γιατρούς, καθώς και τις βάρδιες τους στα τοπικά αγροτικά ιατρεία του νησιού.

Οι οδηγοί ασθενοφόρου επαρκούν οριακά για να καλύψουν τις τρεις βάρδιες, ενώ δεν υπάρχει συνοδός-διασώστης μέσα στα ασθενοφόρα. Οι απινιδωτές είναι ελάχιστοι σε κομβικά σημεία του νησιού και, πρόσφατα, ένα ασθενοφόρο δεν είχε απινιδωτή σε ένα σοβαρό περιστατικό.

Επιπλέον, το μεγάλο πρόβλημα των επισκευών για την αναβάθμιση του κτηρίου παραμένει άλυτο, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο εργάζεται μόνο μια ημέρα την εβδομάδα, αδιαφορώντας προκλητικά.

Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει χώρος υποδοχής και φροντίδας των ασθενών. Λειτουργεί μόνο μια μικρή αίθουσα στην υποδοχή του κτηρίου, η οποία καλύπτει όλα τα περιστατικά στον ίδιο χώρο που το χωρίζει ένα παραβάν.

Υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, το προσωπικό καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ η περίθαλψη των ασθενών σε αυτόν τον μικρό χώρο είναι πραγματικά ανεπαρκής. Τα εργαστήρια, το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης χώρων.

Οι δικαιολογίες των υπευθύνων (2η ΔΥΠΕ) ότι αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα με τις αναβαθμίσεις των Κέντρων Υγείας είναι από αστείες μέχρι επικίνδυνες.

Με βάση όλα τα παραπάνω  ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ τα ανωτέρω προβλήματα;
  2. Θα καλυφθούν οι απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών προκειμένου να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες λόγω του μεγάλο αριθμό παραθεριστών και στις ανάγκες των κατοίκων;
  3. Θα καλυφθούν οι ανάγκες σε οδηγούς ασθενοφόρων και συνοδών-διασωστών;
  4. Ποια μέτρα θα ληφθούν εις βάρος της εταιρίας που έχει αναλάβει την αναβάθμιση του κτηρίου, η οποία αδιαφορεί προκλητικά ενώ έχει παρέλθει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου

Αθανάσιος (Νάσος) Ηλιόπουλος

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Μερόπη Τζούφη

Θεανώ Φωτίου



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png