Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε νησιών Αργοσαρωνικού. Καταγγελία για τη στάση της Δημοτικής αρχής στο θέμα καταβολής στεγαστικού επιδόματος σε αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε νησιών Αργοσαρωνικού. Δελτίο Τύπου.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε νησιών Αργοσαρωνικού καταγγέλλει τη στάση του Δημάρχου Αίγινας Ιωάννη Ζορμπά στο θέμα του επιδόματος στέγασης των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και ύστερα από κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας έχει τεθεί με επιτακτικό τρόπο η αναγκαιότητα καταβολής του επιδόματος στέγασης για τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του νησιού μας. Στις κινητοποιήσεις έχουν πάρει μέρος αναπληρωτές και νεοδιόριστοι και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης του νησιού σε μια περίοδο που το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό για τους εκπαιδευτικούς και στην Αίγινα, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Οι αναπληρωτές και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών του νησιού , στελεχώνουν αρκετά μαθητικά τμήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αίγινας και προσφέρουν το ίδιο εκπαιδευτικό έργο με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Οι απολαβές τους είναι ιδιαίτερα χαμηλές στα 776 ευρώ του νεοδιόριστου στο πρώτο έτος της θητείας του και 850 του αναπληρωτή. Οι αναπληρωτές μετακινούνται από χρονιά σε χρονιά σε διαφορετική περιοχή.
Είναι γνωστό ότι με το άρθρο 32 του ν 4483/2017 : «Οι ορεινοί δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), οι δήμοι με πληθυσμό έως τριάντα χιλιάδες (30.000) κατοίκους, των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών κοινοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι νησιωτικοί δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και οι Ο.Τ.Α. β’ βαθμού στην εδαφική περιφέρεια των οποίων ανήκουν οι προαναφερόμενοι δήμοι, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής» ανάμεσα σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στις περιοχές δικαιοδοσίας τους, η δε παροχή … επιτρέπεται να καταβάλλεται σε είδος και με τη μορφή χρηματικού επιδόματος.( NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4483 , άρθρ.32 ΦΕΚ Α’ 107/31.07.2017)
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ , Τετάρτη 28/8/2024 τέθηκε προς τον κ. Δήμαρχο από τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου το ερώτημα ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την πλευρά του για την καταβολή από το Υπουργείο Εσωτερικών του ποσού που απαιτείται για των ικανοποίηση του αιτήματος, χωρίς να πάρουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση γι’ αυτό. Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή όχι μόνο αδιαφορεί για το πρόβλημα αλλά ότι δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση με ενέργειες που θα διεκδικούσαν την καταβολή του ποσού που χρειάζεται για την καταβολή του επιδόματος στους εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές και νεοδιόριστους) και τους άλλους εργαζόμενους της Αίγινας.
Ξεκαθαρίζουμε ως Σύλλογος :
1. Δεν είμαστε αντίθετοι να χορηγηθεί το επίδομα σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που το δικαιούνται ούτε και διαχωρίζουμε τους εργαζόμενους σ΄ αυτούς που πρωτεύοντως ή δευτερευόντως δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα.
2. Δεν διεκδικούμε τη χορήγηση του επιδόματος από δημοτικά τέλη που θα επιβάρυναν τους δημότες του νησιού.
3. Για μας είναι σημαντικό ζήτημα, σε μια εποχή εξοντωτικής ακρίβειας του κόστους ζωής και επιβολής μακροχρόνιας λιτότητας από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου που έχει διαλύσει τα εισοδήματά μας και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για την καταβολή του επιδόματος.
4. Το πρόβλημα βέβαια δεν λύνεται με επιδόματα αλλά είναι ανάγκη να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και πραγματικής ενίσχυσης του εισοδήματος όλων έκτακτων και νεοδιόριστων υπαλλήλων που υπηρετούν σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
5. Ο Δήμος και ο κ. Δήμαρχος έχει να διαλέξει ανάμεσα στην ικανοποίηση των πραγματοποίηση πραγματικών αναγκών των δημοτών του ή να είναι με την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ στην επιβολή της άθλιας και αντικοινωνικής πολιτικής της.
6. Θεωρούμε ότι στην Αίγινα δεν πρέπει να δούμε τη ντροπιαστική εικόνα των σκηνών και εκπαιδευτικών που κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png