Εκδήλωση μνήμης και αγάπης στον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Πανταζή.


Γράφει ο Νεκτάριος Αντ. Λαβούτας
Πέρασαν τέσσερα χρόνια που ο λαός της Κυψέλης, αποχαιρετούσε τον σεβαστό πνευματικό πατέρα και παράλληλα φίλο, τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Πανταζή. Έναν ιερωμένο που άφησε την σφραγίδα του σε εμάς που είχαμε την τιμή και την τύχη να τον γνωρίσουμε, σαν ιερέα, πνευματικό καθοδηγητή , αλλά κυρίως σαν άνθρωπο. Ήταν αυτός που μέσα στην αγκαλιά του συγκέντρωνε αυτούς που τον είχαν ανάγκη και εκείνος σαν στοργικός ποιμένας έκανε τα αδύνατα δυνατά, για να τους απαλύνει τον πόνο τους.  

Δεν θα ξεχάσει κανείς μας την υπέροχη μελωδική του ψαλμωδία, το δέος που τον κατείχε κατά την διάρκεια της Θείας αναίμακτου ευχαριστίας. Για τον καθένα είχε ένα καλό λόγο, ακόμα όταν κάποιοι τον πίκραναν, αυτός δεν κράτησε κακία σε κανένα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του « Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης» του Δήμου Αίγινας, η τέως Νομάρχης κυρία Μάρθα Σημαντώνη, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το ήθος  του π. Νεκτάριου Πανταζή. Ο πρόεδρος του Π. Κ. Κυψέλης κύριος Γεώργιος Μπήτρος, διάβασε από το αρχείο, π. Νεκταρίου, επιστολή του απευθυνόμενος προς τον μακαριστό τότε Μητροπολίτη Ύδρας π. Ιερόθεο, του ζητούσε να τον μεταθέσει από την ενορία της Κυψέλης. Την ύπαρξη αυτής της επιστολής δεν την γνώριζαν πολλοί, όμως η πίκρα και όχι ο θυμός, τον ανάγκασαν να ζητήσει την απομάκρυνση του, από το χωριό του, που ποτέ δεν έγινε δεκτή. Ο λόγος ήταν  η άρνηση κάποιων κατοίκων της Κυψέλης να δεχθούν το όραμα του π .Νεκτάριου να μεγαλώσει τον μικρό έως και σήμερα Ι. Ν. του χωριού μας.

Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η κυρία Χριστίνα Πανταζή, εκ μέρους της οικογένειας, ευχαριστώντας το κοινό για την αγάπη του λέγοντας χαρακτηριστικά…Ο π. Νεκτάριος άφησε έναν άξιο συνεχιστή στο έργο του, τον «μικρό» π. Νεκτάριο (τον έλεγαν έτσι πολλοί για να ξεχωρίζει από τον άλλο Νεκτάριο) τον σημερινό εφημέριο του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας της Θεοτόκου π. Νεκτάριο Κουκούλη.

Στην αίθουσα του Π. Κ Κυψέλης, υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την δράση και την πορεία του, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, που για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, ήταν μια ανάμνηση γλυκιά. Η οικογένεια του π. Νεκτάριου Πανταζή, δώρισε στο Π.Κ. μια βιβλιοθήκη με τα βιβλία του και τις σημειώσεις του, ακόμα και όταν ήταν στην Πατμιάδα Σχολή.           

Ήταν γέννημα θρέμμα της « Χαλασμένης»-Κυψέλη, γεννήθηκε το 1933, ακολούθησαν σπουδές στην ξακουστή « Πατμιάδα εκκλησιαστική σχολή» στην Πάτμο. Μετά από το πέρας των σπουδών του χειροτονείται διάκονος, εις τον Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Αιγίνης, την 18η Αυγούστου 1957, υπό του Μητροπολίτου Προκόπιου Καραμάνου και τοποθετείται εις τον Ι. Ν. Αγίας Μαρκέλλας, στο Βοτανικό. Την 31η Αυγούστου 1957 χειροτονείται ιερέας στην ίδια Ι.Μ και διακονεί στον καθεδρικό Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ι.Ν Αγίας Βαρβάρας, Ι. Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ύδρα.

Την 17η Σεπτεμβρίου 1961 του απονέμεται το « Οφίκιον» του Αρχιμανδρίτου και την 29-10-1964 του ανατίθενται τα καθήκοντα του εξομολόγου. Δραστηριοποιείτε σε συμβούλια κατηχητικών, κατασκηνώσεων, και φιλανθρωπικών οργανώσεων, της Ι.Μ Ύδρας. Το 1972 μετατίθεται στην γενέτειρα του  Κυψέλη Αίγινας στον Ι. Ν Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου διακονεί έως το 2000.

Την 15η Δεκεμβρίου 2004 κατέληξε.  

Αιωνία σου η μνήμη !


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png