"Σήμερον κρεμάται επί ξύλου". Η κορύφωση του Θείου Δράματος.


Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, τελέσθηκε στις εκκλησίες της Αίγινας η ακολουθία του Εσπερινού κατά τον οποίο διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο βγαίνει ο Εσταυρωμένος. Οι καμπάνες των εκκλησιών στην Αίγινα ήχησαν πένθιμα και η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συγκινησιακά.

Μετά το τέλος της ακολουθίας ξεκίνησε η προετοιμασία του στολισμού του Επιταφίου. Και στις τρεις μεγάλες ενορίες  της Αίγινας: της Μητροπόλεως, της Παναγίτσας και του Αγίου Νικολάου οι κυρίες των ενοριών προετοιμάζουν τον Επιτάφιο στολίζοντας τον με άνθη και λουλούδια. Η ίδια διαδικασία συμβαίνει σε όλες τις ενορίες της Αίγινας. Αύριο Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει περιφορά του Επιταφίου τους. Μία από τις πιο ξεχωριστές είναι αυτή που γίνεται στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Αγίας Ειρήνης. Θα ξεκινήσει στις πέντε το απόγευμα και θα γίνει διαμέσου της παραλιακής οδού, οπότε και για λίγα λεπτά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα διακοπεί.

Το βράδυ στην παραλία της Αίγινας θα γίνει η περιφορά των επιταφίων των τριών μεγάλων ενοριών. Οι τρεις επιτάφιοι μετά από την περιφορά τους, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία του Δημαρχιακού κτηρίου όπου και θα γίνει δέηση. Η περιφορά των επιταφίων στα παραδοσιακά στενά της Αίγινας είναι από τις πιο όμορφες και κατανυκτιές εικόνες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png