Η Χειροτονία του Ιεροδιάκονου Δαμασκηνού Μούρτζη σε Πρεσβύτερο.


Γράφει ο Νεκτάριος Αντ. Λαβούτας
Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών και κλήρου του νησιού μας, ο Σεβασμιότατος. Μητροπολίτης Υδρας κύριος Εφραίμ Στενάκης, ετέλεσε εις πρεσβύτερον χειροτονία, τον Ιεροδιάκονο π. Δαμασκηνό Μούρτζη, σήμερα το πρωί στον Ναό της "Παναγίτσας". Συγκινητική η προσφώνηση του π. Δαμασκηνού, ο οποίος έκανε μια αναδρομή των τεσσάρων ετών που ήταν Ιεροδιάκονος, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο που τον γαλούχησε με την Αγιοσύνη του και τον έφερε ποιο κοντά στη σημερινή ημέρα. Ευχαρίστησε τους γονείς του, τα αδέλφια του, ακόμα όλους αυτούς που του δίδαξαν και τον έφεραν στο δρόμο του Κυρίου, διακρίνοντας στα λόγια του το πάθος του για την ιεροσύνη.

Στην συνέχεια, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης  απαντώντας στην προσφώνηση του π. Δαμασκηνού, αναφέρθηκε στο ρόλο του ιερέως ως λειτουργού και ως ποιμένα, καθώς και στις χαρές και τις λύπες που θα αντιμετωπίσει στο διακόνημά του. Τον συμβούλευσε σαν πατέρας προς το παιδί του όπως το έκανε επί τέσσερα χρόνια που τον είχε κοντά του ακολουθώντας τον σε όλες τις μετακινήσεις του εντός και εκτός περιφέρειας της Ι. Μ. Υδρας. Ο Π. Δαμασκηνός οδηγήθηκε από δύο άλλους ιεροδιακόνους στο Άγιο Βήμα, έκανε τρεις κύκλους γύρω από την Αγία τράπεζα, με συνοδεία παρακλητικού άσματος προς των Θεό να τον δεχθεί στο σώμα των λειτουργών.


Ο υποψήφιος γίνεται ιερέας με την « Χειροτονία» δηλαδή των χεριών του επισκόπου στο κεφάλι του, για να του δοθεί έτσι η χάρη του Αγίου Πνεύματος, μετά το χερουβικό ύμνο. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος. Μητροπολίτης έντυσε τον Π. Δαμασκηνό, με το διακριτικό άμφιο αναφώνησε ΑΞΙΟΣ ! μια λέξη που επανέλαβαν λαός και κλήρος. Μετά το πέρας της χειροτονίας, λειτουργίας, ο νέος πρεσβύτερος διένειμε αντίδωρο, ο οποίος δέχθηκε ευχές  όλου του εκκλησιάσματος.

Στη χειροτονία παραβρέθηκαν ιερείς από όλη την περιφέρεια της Ι.Μ. Υδρας, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βασ. Μιχαλολιάκος, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Παν. Κουκούλης, ο τέως Δήμαρχος Αίγινας κ. Τρ. Γκότσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αίγινας κ. Γεώρ. Τσατήρης και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία πλήθους κόσμου που ήλθε στην χαρά του  «καλού παιδιού» όπως άκουσα να λένε τον π. Δαμασκηνό. Ο π. Δαμασκηνός είναι γιος της Βενετίας και του Αντ. Μούρτζη, επιχειρηματία και Δημ. Συμβούλου του Δήμου Αίγινας, είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png