Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο εσωτερικό του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, λόγω της διάβρωσης που απειλεί το κτήριο.

20230303_132752-ergasies.jpg

Διαφορετική είναι η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, καθώς από το εσωτερικό της εκκλησίας αφαιρέθηκαν οι αγιογραφίες (μουσαμάδες αγιογραφίας) και έχουν γίνει μία σειρά από αναγκαίες εργασίες με ρητίνες και ειδικά υλικά στους τοίχους, προκειμένου να διασωθεί το κτήριο από τη διάβρωση που προκαλεί η υγρασία.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθούν πριν το καλοκαίρι, καθώς πρέπει ακόμη να στεγνώσουν οι τοίχοι, να βαφθούν κτλ.

Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη, Αρχιερατικό Επίτροπο της Αίγινας και εφημέριο στο ναό του Αγίου Νικολάου, στην ενορία του οποίου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού. Ο π. Αμφιλόχιος είπε σχετικά, ότι απευθύνθηκαν στο μεγαλύτερο συντηρητικό κέντρο της χώρας, προκειμένου να συνταχθούν μελέτες για το τέμπλο του Αγίου Νικολάου, το εκκλησάκι της Παναγία της Μυρτιδιώτισσας και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού.

Στον Άγιο Νικόλαο το Θαλασσινό ο ειδικός υπέδειξε ότι οι μουσαμάδες με τις τοιχογραφίες, έπρεπε να αφαιρεθούν οπωσδήποτε και στους τοίχους να γίνουν εργασίες με ρητίνες, γιατί η υγρασία είχε εισχωρήσει μέσα στην τοιχοδομία. Μάλιστα, είχε σχηματιστεί ένα στρώμα από αλάτι πάχους πέντε εκατοστών.

Σχετικά με τις αγιογραφίες που αφαιρέθηκαν, ο π. Αμφιλόχιος είπε ότι δεν ήταν τοιχογραφίες (αγιογραφία που γίνεται πάνω στον τοίχο) αλλά μουσαμάδες αγιογραφίας. Με αυτή την τεχνική η αγιογράφηση του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού είχε γίνει το 1995, με δαπάνες της ενορίας. Ο ίδιος στο παρελθόν είχε προβεί δύο φορές σε εργασίες συντήρησής τους, αλλά πια δεν ήταν δυνατόν αυτές να συντηρηθούν καθώς έπρεπε να γίνουν εργασίες και να σωθεί το εκκλησάκι που δεσπόζει εκεί από τα τέλη του 16ου αιώνα.

Όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν θα τοποθετηθούν φορητές εικόνες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, λόγω της υγρασίας. Οι φορητές εικόνες έχουν παραγγελθεί στο μοναστήρι των Σπετσών. "Προκρίναμε ότι πρέπει να διασωθεί το εκκλησάκι του 1600, έναντι των τοιχογραφιών του 1995" είπε ο π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης. 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png