Ο περίτεχνος τρόπος της κατασκευής των σταυρών από βάγια, στην Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου.

20230408_120709-kataskevi-bagia-00.jpg


Η θρησκευτική παράδοση της κατασκευής μικρών σταυρών από φύλλα φοίνικα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας ημέρας της Σαρακοστής και της αρχής της Μεγάλης Εβδομάδας.  Τα σταυρουδάκια με τα βάγια που λαμβάνουν οι πιστοί στο τέλος της θείας λειτουργίας την Κυριακή των Βαίων φτιάχνονται μία μέρα πριν από τις κυρίες των ενοριών της Αίγινας, με έναν τρόπο που παραμένει ο ίδιος στο πέρασμα των χρόνων.


Το Aegina Portal επισκέφθηκε  την Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου και ζήτησε να παρακολουθήσει τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται σταυροί από φύλλα φοίνικα και καλαθάκια μέσα στα οποία τοποθετούνται λεβάντα και φύλλα δάφνης όλα σύμβολα της νίκης.

20230408_120709-kataskevi-bagia-02.jpg
Το δωμάτιο ευωδιάζει από την λεβάντα. Με αργούς ρυθμούς οι κατασκευές από τα βάγια ολοκληρώνονται. Παράλληλα κατασκευάζονται και άλλα σύμβολα του ερχομού του Χριστού όπως το γαϊδουράκι, ο σταυρός, το ψάρι και ο ήλιος που θα διακοσμήσουν το ναό.

20230408_120709-kataskevi-bagia-03.jpg
Το πρωί της Κυριακής, μετά τη λειτουργία οι πιστοί θα λάβουν το σταυρό, ευλογία από τον ιερέα, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

20230408_120709-kataskevi-bagia-04.jpg
Οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png