Η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται”. Σε κλίμα κατάνυξης η ακολουθία στην Μητρόπολη της Αίγινας.

akolouthia-nimfiou.jpg

“Ιδού ο Νυμφίος έρχεται”. Σήμερα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και η ακολουθία του Νυμφίου τελέσθηκε μέσα σε κλίμα κατάνυξης. Είναι μία περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιστοί θα βιώσουν μέσα από τις καθημερινές ακολουθίες, τον λειτουργικό και υμνολογικό κύκλο της εκκλησίας την πορεία του Κυρίου προς την Ανάσταση. 


Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ): Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα: α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του. β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22): Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Το πρόγραμμα των ακολουθιών στην Μητρόπολη της Αίγινας και οι μεταδόσεις από το διαδικτυακό ραδιόφωνο και τη διαδικτυακή τηλεόραση του Aegina Portal:

Το εσπέρας ώρα 18:30 η Θ΄και ο Εσπερινός Αποδόσεως της εορτής. Ευθύς, η έναρξις της ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ, ως εξής:

Ώρα 19:30 ο Όρθρος της Μ. Δευτέρας, έξοδος της εικόνος του Νυμφίου, “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…” και τα λοιπά της Ακολουθίας του Όρθρου. Ζωντανή μετάδοση με video.

10/4, Μ. Δευτέρα πρωί, 7:00- 9:30, οι Ώρες και ο Εσπερινός μετά Προηγιασμένης. Μετάδοση μέσω του ραδιοφώνου.

Το εσπέρας ώρα 18:00 το Μ. Απόδειπνο μετά του Τριωδίου Κανόνος αυτού. Ώρα 19:00- 21:00 ο Όρθρος της Μ. Τρίτης. Ζωντανή μετάδοση με video.

11/4, Μ. Τρίτη πρωί, 7:00- 9: 00, οι Ώρες και ο Εσπερινός μετά Προηγιασμένης.  Μετάδοση μέσω του ραδιοφώνου.

Στο τέλος , η έξοδος του ιερέως με τα Άγια προς Θείαν Κοινωνίαν οίκοι των μη δυναμένων να έρθουν εις τον Ι. Ναόν.

Το Εσπέρας, ώρα 18:00-19:00 το τελευταίον Μ. Απόδειπνον και εν συνεχεία ο Όρθρος της Μ. Τετάρτης.  Ζωντανή μετάδοση με video.

12/4, Μ. Τετάρτη, ώρα 7:00- 9:00, οι Ώρες και ο Εσπερινός μετά της τελευταίας Προηγιασμένης.  Μετάδοση μέσω του ραδιοφώνου.

Το απόγευμα και από ώρας 16:30 η Ακολουθία του Μ. Ευχελαίου. Ώρα 19:00- 21:00 ο Όρθρος της Μ. Πέμπτης, έξοδος της εικόνος του Μυστικού Δείπνου, “Ότε οι ένδοξοι μαθηταί…”.  Ζωντανή μετάδοση με video.

13/4, Μ. Πέμπτη πρωί, “του Δείπνου Σου του μυστικού...”, έναρξις Ακολουθίας του Εσπερινού ώρα 7:30, και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Το Εσπέρας η Ακολουθία των ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, με ώρα ενάρξεως 18:30 και την ανάγνωση των 12 περικοπών από τα 4 Ι. Ευαγγέλια(το τελευταίο από του Άμβωνος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού). Με το πέρας της Ακολουθίας(περί ώραν 22:30) τοποθέτησις του Ιερού Επιταφίου στον χώρο του Ι. Ναού και ολονύκτιος στολισμός του (μέχρι της πρωίας, ψαλλομένης της Παρακλήσεως εις τον Τίμιον και Ζωοποιόν Σταυρόν υπό της γυναικείας χορωδίας του Ι. Ναού και όσων άλλων επιθυμούν).  Ζωντανή μετάδοση με video.

14/4, Μ. Παρασκευή (ΤΑ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΦΡΙΚΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ Κ.Η.Ι.Χ, ολοήμερη Νηστεία).  Ζωντανή μετάδοση με video.

Το πρωί έναρξις της Ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών, ώρα 8:00. Μετά την απόλυσιν της Θ΄Ωρας ο Εσπερινός της ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ. Η περιφορά του Επιταφίου εντός του Ναού “Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…” και απόθεσις του Σώματος εις το Κουβούκλιον του Επιταφίου (“Σε τον αναβαλλόμενον το φως...”).

Το Εσπέρας , ώρα 19:00 ο Όρθρος του Μ. Σαββάτου και ο “Επιτάφιος Θρήνος“με τα ΕΓΚΩΜΙΑ. Έξοδος του Επιταφίου περί ώραν 21:15. Υπό την μουσική υπόκρουση της μπάντας του Συλλόγου “Μούσα” και ψαλλομένων των Εγκωμίων, η εξής διαδρομή: Όπισθεν του Νοσοκομείου και από τον πύργο του Μαρκέλλου κάθοδος στην παραλία. Συνάντησις των Επιταφίων των Ενοριών της πόλεως εις την Παλαιάν προβλήταν, ώρα 21:45, κοινή Δέησις. επιστροφή στον Ι. Ναό , Ευαγγέλιο και Απόλυσις.  

15/4, Μ. Σάββατον(Η ΘΕΟΣΩΜΟΣ ΤΑΦΗ ΚΑΙ Η ΕΙΣ ΑΔΟΥ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΟΥ Κ,Η.Ι.Χ.). Έναρξις Ακολουθίας Μ. Εσπερινού ώρα 7:30. Τα Αναγνώσματα, “Τον Κύριον υμνείτε...”(Ύμνος τριών Παίδων), “Ανάστα ο Θεός…” και η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου.  Ζωντανή μετάδοση με video.

16/4, Κυριακή του Αγίου Πάσχα(Η ΖΩΗΦΟΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ Κ.Η.Ι.Χ.). Ώρα 23:00 το βράδυ του Μ. Σαββάτου το “Μεσονυκτικόν” της Αναστάσεως και ο κανών “Κύματι θαλάσσης...”. Εγκύκλιος του Ποιμενάρχου κ.κ Εφραίμ, εκτενής και Απόλυσις. “Δεύτε λάβετε φως“, εκ του άρτι καταφθάσαντος και εις Αίγιναν εκ της Αγίας Γης Αγίου Φωτός, του αναβλύσαντος εκ του Παναγίου Τάφου. Ώρα 0:00 η τελετή της Αναστάσεως επί της εξέδρας εις το προαύλιον. “ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” ο θρίαμβος της Ζωής, έναντι του θανάτου.  Ζωντανή μετάδοση με video.

Η ιστοσελίδα της Μητρόπολης της Αίγινας στην διεύθυνση  https://imna.gr/


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png