Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην Μητρόπολή της Αίγινας

deisis-mitropoli.JPG

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου, τελέστηκε σήμερα το πρωί στην Μητρόπολη της Αίγινας, από τον εφημέριο του ναού, πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Γιαννούλη.
 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Απόσπασμα από τη ραδιοφωνική μετάδοση. 




Ο π. Εμμανουήλ Γιαννούλης, ανέγνωσε στο εκκλησίασμα μία από τις επιστολές του Ματθαίου Κωφίδη, επιθυμώντας να αναδείξει τα ιδανικά από τα οποία εμφορούνταν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. 

Ο Ματθαίος Κωφίδης γεννήθηκε στο Λικάστ’ της Κρώμνης επαρχίας Αργυρουπόλεως στις 22 Μαρτίου 1855. Στην Τραπεζούντα, όπου εγκαταστάθηκε, εργάστηκε στο Μονοπώλιο Καπνού και το 1908 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Τραπεζούντος στην οθωμανική βουλή.

Η κατηγορία που τον βάρυνε ήταν η συμμετοχή σε κίνημα για την ανεξαρτησία του Πόντου. Ντοκουμέντο του δράματος που έμελλε να ακολουθήσει, η επιστολή του Ματθαίου Κωφίδη προς τη σύζυγό του:

15/28 Σεπτεμβρίου 1921 φυλακαί Τιμαρχανέ – Αμασείας
Φιλτάτη Ουρανία,
Χθες ημέραν της Σταυροπροσκυνήσεως επαρουσιάσθην εις το δικαστήριον Ιστικλάλ, καμίαν ελπίδα δεν έχω πλέον, σήμερον θα δοθή η απόφασις η οποία βεβαίως θα είναι καταδικαστική, σας αφίνω υγείαν και εις την προστασίαν του Παναγάθου, περιττά τα πολλά λόγια, θάρρος και εγκαρτέρησις και ελπίς επί Κύριον, δια να ημπορέσης το κατά δύναμιν να σηκώσης το βαρύ φορτίον σου.

Σας γλυκοφιλώ όλους,
Ο Ματθαίος σου.

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png