Προσκύνημα στην "Παναγία τη Φανερωμένη". .

Στο δρόμο, τίποτα σχεδόν δεν θυμίζει την ιερότητα του χώρου και πολύ περισσότερο τη μνημειακή του αξία. Κάθε είδους παρεμπόριο και συχνά κυκλοφοριακή συμφόρηση μέσα στη ζέστη του Αυγούστου.  Κι όμως μετά από τις πρώτες εικόνες, το πέρασμα της μικρής πύλης με την ελληνική σημαία φέρνει την πρώτη ψυχική ανάταση. Ένα κτίσμα και μία κατακόμβη που τροφοδοτεί, για σχεδόν από πάντα, την πίστη των Αιγινητών. Μπροστά ο θρύλος της εκκλησίας που χτιζόταν το πρωί και το βράδυ γκρεμιζόταν ο τρούλος της. Εκεί η ιστορία αποτυπώθηκε ξανά και ξανά στο πέρασμα των δεκαετιών και το πανηγύρι της "Παναγιάς της Φανερωμένης" ταυτίστηκε με τις αναμνήσεις του καλοκαιριού.


Στο σημείο της κατακόμβης βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση από κάποιο γεωργό που όργωνε το χωράφι του ή όταν ένα άλογο έπεσε μέσα σε έναν λάκκο που επικοινωνούσε με μία σπηλιά. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ένας μοναχός είδε στον ύπνο του την Παναγία που του υπέδειξε που βρισκόταν η εικόνα της.  Σήμερα, εννέα μέρες μετά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η εκκλησιά μας γιορτάζει τα εννιάμερα της Παναγίας και η Αίγινα τιμά αυτή τη γιορτή με ένα σπάνιο προσκυνηματικό μνημείο και μία παράδοση που εξακολουθεί να αντέχει στο χρόνο.

Για τους επισκέπτες του νησιού, που θέλουν να επισκεφθούν την εκκλησία, αυτή βρίσκεται στην Λεωφόρο Φανερωμένης, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png