Η σημερινή μέρα στο Γενικό Λύκειο Αίγινας έμοιαζε με όνειρο. Γιατί κινείται στις "παρυφές" του ονείρου να βλέπει κανείς τόσο κοντά του και με αυτές τις συνθήκες, έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο της τέχνης όπως η Δήμητρα Γαλάνη. Στην αίθουσα "Σοφία Μηλιώτη" όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση επικρατούσε το αδιαχώρητο. Στο κοινό όμως δεν ήταν μόνο μαθητές, ήταν και γονείς, θαυμαστές της που ένιωσαν την ανάγκη να την δουν και να την ακούσουν από κοντά. Κι αυτή η ανάγκη φάνηκε από τις πρώτες κιόλας στιγμές, στα λίγα λόγια που είπε στο ξεκίνημα της εκδήλωσης. Στην πλατεία δεν ακούγονταν το παραμικρό. Η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην μεγάλη ερμηνεύτρια. Κάθε λέξη, κάθε νόημα που ερχόταν, έκανε ακόμη πιο πολύτιμες τις στιγμές, μια εμπειρία.
Σε αυτή την επικοινωνία, που αναπτύχθηκε γρήγορα και αβίαστα έδωσαν ώθηση και παλμό οι πρώτες της κουβέντες: "Δεν υπάρχει ωραιότερη συνάντηση από το να συναντιέσαι με νέους ανθρώπους που βλέπουν πια τη ζωή. Ίσως τα ίδια πράγματα, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο. Με μία τελείως διαφορετική οπτική και που εμένα προσωπικά αυτό το πράγμα με ενδιαφέρει πολύ. Εγώ δεν είμαι δασκάλα σας. Δεν χρειάζεται να παίξω κάποιον ρόλο, αλλά με ενδιαφέρει πάρα πολύ και για αυτό θέλω να κάνουμε διάλογο όσο γίνεται, αυτά που βλέπεται εσείς να τα δούμε μαζί. Με ενδιαφέρει από πια γωνία τα βλέπετε", είπε η Δήμητρα Γαλάνη συμπληρώνοντας ότι: "Τα πράγματα λίγο πολύ είναι ίδια. Αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν και οι γενιές αλλάζουν και κάθε φορά που τα βλέπουν νέοι άνθρωποι, τα βλέπετε με έναν διαφορετικό τρόπο και για εμάς είναι πολύ μεγάλο μάθημα το πως τα βλέπετε εσείς. Δηλαδή, αλίμονο στον άνθρωπο που είναι μεγάλος και που θεωρεί ότι τα ξέρει όλα. Δεν ξέρει τίποτα. Κάθε καινούργια πληροφορία που έρχεται και κάθε φρέσκια πληροφορία είναι ένα καινούργιο μάθημα".
"Πολύ συχνά ακούμε ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, επιτρέψτε μου να προσθέσω κι εγώ ότι η κοινωνία πρέπει να είναι ανοιχτή στο σχολείο", είπε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αίγινας κύριος Γιάννης Πούντος, που αφού καλωσόρισε τη Δήμητρα Γαλάνη, εξήγησε ότι το ΓΕΛ προσπαθεί να ανοιχτεί στην κοινωνία με πολλούς τρόπους, ένας από αυτούς είναι να φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους της τέχνης με την κοινότητα του σχολείου. "Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο καλέσαμε την κυρία Γαλάνη να έρθει σήμερα για να συζητήσει μαζί μας. Να πω εκ των προτέρων ότι μας εξέπληξε από την αρχή η θέρμη της, η ζεστασιά της, ο τρόπος που αντέδρασε. Νομίζω το καταλαβαίνουμε κι από τα πρώτα λόγια που είπε. Εκ μέρους του σχολείου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για ότι κάνατε. Σας ευχόμαστε να είσαστε πάντα καλά και να συνεχίσετε να προσφέρετε στους νέους ανθρώπους", είπε ο κύριος Πούντος.
Η αλήθεια είναι ότι οι μαθητές είχαν δουλέψει πολύ γι αυτή τη συνάντηση. Είχαν ετοιμάσει πολλά και παρουσίασαν υπέροχα πράγματα, γεμάτα από μουσικές και σκέψεις. Δοσμένα με ευαισθησία και σεβασμό, όχι μόνο στο πρόσωπο της Δήμητρας Γαλάνη, αλλά και της τέχνης. Άλλωστε αυτό ήταν το θέμα της εκδήλωσης, η τέχνη.
Ανάμεσα σε ερωτήσεις, απόψεις, θέσεις και εμπειρίες, μα πάνω από όλα το ζητούμενο, που ήταν η σχέση με την τέχνη, μία μαθήτρια έκανε δώρο στη Δήμητρα Γαλάνη την προσωπογραφία της, ένα πορτρέτο που είχε ζωγραφίσει η ίδια. Και πιο μετά οι μαθητές τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική, με τη Δήμητρα Γαλάνη να τραγουδάει μαζί τους, δίνοντας τον τόνο να τραγουδήσουν μαζί της όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα!