Δύο έρευνες από μαθητές της Α' Τάξης του 1ου Γυμνασίου Αίγινας, καταδεικνύουν τα πολύ χαμηλά ποσοστά χρήσης του κράνους στο νησί.

gimnasio-aeginas-erevna-06.jpg
Το διήμερο 26 και 27 Απριλίου 2023 και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, στο κεφάλαιο για την "προστασία ατυχημάτων", η καθηγήτρια κ. Εύα Ιγνατιάδου είχε την πρωτοβουλία, οι μαθητές της να κάνουν επιτόπια έρευνα στη διασταύρωση Καποδιστρίου και Γυμναστηρίου, μία κεντρική διασταύρωση κοντά στο σχολείο τους με μεγάλη κυκλοφορία και να παρατηρήσουν τις μηχανές μικρού και μεγάλου κυβισμού που περνούσαν, ώστε να καταγράψουν και να μετρήσουν πόσοι από τους οδηγούς και τους συνοδηγούς τους φορούσαν κράνος και πόσοι όχι. 

Την Τετάρτη 26/4/2023 με ώρα έναρξης 9:15 και λήξης 9:30, το τμήμα Α1 του 1ου Γυμνασίου Αίγινας καταμέτρησε 57 μηχανές, με 74 οδηγούς και συνοδηγούς. Από αυτούς κράνος φορούσαν 7, ενώ χωρίς κράνος ήταν οι 67, δηλαδή ποσοστό περίπου 91%.

Την επόμενη ημέρα 27/4/2023 με ώρα έναρξης 9:20 και λήξης 9:30,  το τμήμα Α2 του 1ου Γυμνασίου Αίγινας καταμέτρησε 55 μηχανές, με 57 οδηγούς και συνοδηγούς. Από αυτούς κράνος φορούσαν 8, ενώ χωρίς κράνος ήταν οι 49, δηλαδή ποσοστό περίπου 86%.

Σήμερα η καθηγήτρια κ. Εύα Ιγνατιάδου μίλησε στο Aegina Portal, για τον τρόπο που έγινε η έρευνα, την απογοήτευση των μαθητών την χαμηλή χρήσης κράνους, αλλά και το γεγονός ότι ήδη έχουν καλέσει το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας ώστε κάποιος να επισκεφθεί το σχολείο και να ενημερώσει τους μαθητές για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.  

Η εκπαιδευτικός κ. Εύα Ιγνατιάδου μιλώντας στο Aegina Portal είπε: 

"Αυτή η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της διαθέσής μου να δείξω στους μαθητές, πόσο δεν προστατεύουμε, τελικά, τον εαυτό μας, μη φορώντας στοιχειώδη εξοπλισμό. Το κράνος πέρα από το ότι είναι υποχρεωτικό, οπωσδήποτε θα έπρεπε να μάθουμε και κιόλας ότι προστατεύεται η ζωή τους. 

Τα παιδιά από την πλευρά τους ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένα. Μία πληροφορία που προφανώς την ξέρουν, γιατί βλέπουνε τους συμπολίτες να κυκλοφορούν, αλλά ωστόσο όταν μπαίνεις στη διαδικασία της συγκεκριμενοποίησης, δηλαδή της στόχευσης, της δράσης τους γίνεται περισσότερο αντιληπτό. 

Ήταν πραγματικά απογοητευμένα με όλη την συνθήκη και μάλιστα κάποια συζητούσαν ότι θα ενημερώσουν τους γονείς τους να είναι πιο προσεκτικοί. Πιστεύω ότι ήταν εποικοδομητική η δράση. 

Στη συνέχεια έχουμε καλέσει την τροχαία της Αίγινας, που με αντιπρόσωπό της θα έρθει να μας κάνει μία ενημέρωση - επίδειξη του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και θα ολοκληρωθεί αυτό το κεφάλαιο “πρόληψης ατυχημάτων” στο πλαίσιο της Οικιακής Οικονομίας. 

Ο κίνδυνος τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Τι έχουν ζητήσει από την πολιτεία. 

"Επειδή ο δρόμος εδώ της Καποδιστρίου, είναι πολυσύχναστος και μας απασχολεί η ακεραιότητα των μαθητών μας και εγγράφως και προφορικά, έχουμε κάνει αίτημα τις ώρες προσέλευσης των μαθητών και αποχώρησης των μαθητών δηλαδή 8:00 με 8:30, 1:30 με 2:00 - 2:30 ίσως, πρώτα να μην περνάνε βαριά οχήματα του Δήμου τύπου απορριμματοφόρα φορτηγά και τα λοιπά και να υπάρχει και βοήθεια από την τροχαία τουλάχιστον όσον αφορά το δρόμο της Γυμναστηρίου, στις διαβάσεις εκεί που φέτος ας πούμε σημειώθηκαν χαράχθηκαν. Εμείς πρόπερσι είχαμε κάνει μια δράση πάλι με τα παιδιά στο πλαίσιο της στο πλαίσιο της Οικιακής Οικονομίας και χαράξαμε διαβάσεις μπροστά από το δικό μας το σχολείο. 

Πραγματικά ο κίνδυνος είναι μεγάλος, το ξέρει η πολιτεία γιατί έχουμε ε μιλήσει με το τμήμα της τροχαίας, το γνωρίζει η πολιτεία, απλώς δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω ακόμα τι περιμένουμε, όσον αφορά την διασφάλιση της προσέλευσης των παιδιών", είπε η κ. Ιγνατιάδου.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png