Μία μεγάλη έκθεση, στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Εβδομάδας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

20240521_111458.jpg
Μία μεγάλη έκθεση που λειτουργεί στη αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, μας προσκαλεί να δούμε από κοντά όλα εκείνα τα αντικείμενα, που χαρακτήρισαν τη μεγάλη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, να θυμίσουν στους μεγαλύτερους και να μάθουν στους νεότερους τις αξίες και το πνεύμα της μεγάλης διοργάνωσης.


Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της έκθεσης, να ενισχυθεί η γνώση των μαθητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους αρχαίους, τους αγώνες του 1896 και της Αθήνας το 2004, ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις ολυμπιακές αξίες με έναν διαφορετικό τρόπο.

Η έκθεση είναι ανοιχτή και για άλλα σχολεία, ενώ το Σάββατο 25 Μαΐου από τις 7 το απόγευμα έως της 9 το βράδυ, μπορεί να την επισκεφθεί όποιος το επιθυμεί. Η εκδήλωση, που είναι συνέχεια της επίσκεψης του ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, είναι μία ιδέα της γυμνάστριας κ. Αθανασίας Λαμπρινού.

20240521_111531.jpg
Ο διευθυντής του σχολείου κ Γιώργος Μπήτρος, μιλώντας στο Aegina Portal είπε: "Βρισκόμαστε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, όπου φιλοξενείται μία ιδιαίτερη έκθεση γεμάτη μνήμες και νοσταλγία. Είναι η έκθεση με αντικείμενα, με φωτογραφίες, με καρτποστάλ, με ενθυμήματα, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν στην Αθήνα το 2004.

Είναι μία έκθεση η οποία μας γυρίζει 20 χρόνια πίσω και μας θυμίζει, στους μεγαλύτερους κυρίως, τις ημέρες εκείνες του Αυγούστου του 2004. Οι σημερινοί μαθητές του γυμνασίου, βεβαίως, δεν είχανε γεννηθεί τότε κι αυτό είναι μία χρυσή ευκαιρία για να παρουσιάσουμε στα παιδιά το τι έγινε στην Αθήνα εκείνη την εποχή.

Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε χάρη στις δωρεές πολλών ανθρώπων, που μας εμπιστεύτηκαν πολλά αντικείμενα, τα οποία είναι ενθύμια από τους αγώνες εκείνων τις ημερών ως αναμνηστικά, που είχαν αγοράσει. Είναι χαρακτηριστικές  δύο καρφίτσες, οι οποίες έχουν τοπόσημα της Αίγινας, όπως είναι ο ναός της Αφαίας και μία άλλη η οποία έχει το Αιγινήτικο κανάτι.

Η έκθεση αυτή έρχεται μέσα στα πλαίσια της Ολυμπιακής Εβδομάδας, στο δρόμο για το Παρίσι και είναι μία συνέχεια της πρώτης εκδήλωσης που είχαμε κάνει στις 12 Μαρτίου με την επίσκεψη του κορυφαίου ολυμπιονίκη, εδώ στο σχολείο μας, και σε άλλα σχολεία της Αίγινας, του κυρίου Πύρρου Δήμα.

Η έκθεση είναι μία ιδέα της γυμνάστριας κυρίας Αθανασίας Λαμπρινού και είναι ανοιχτή να την δουν τα παιδιά και να περιηγηθούν σ’ όλη αυτή την ατμόσφαιρα και στο Ολυμπιακό Πνεύμα του 2004.

Η έκθεση είναι ανοιχτή και για άλλα σχολεία, που με ραντεβού μπορούν να έρθουν να την επισκεφτούν, για να δούνε τα πρόσωπα των ολυμπιονικών, αλλά κυρίως να δούνε και μέσα από τα ταμπλό που υπάρχουν εδώ, ότι ακριβώς σχετίζεται με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονταν στην αρχαία Ελλάδα, το πνεύμα δηλαδή του Ολυμπισμού, της εκεχειρίας, του ευ' αγωνίζεσθαι.

Είναι λοιπόν ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι θέλουν να έρθουν εδώ και να δουν αυτή την έκθεση".

20240521_110841.jpg
Η εκπαιδευτικός κ. Αθανασία Λαμπρινού, παρουσιάζοντας τα όσα θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης είπε: "Θα δούμε πράγματα που αναφέρονται στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα δούμε τα αγωνίσματα, το έπαθλο που έπαιρναν οι νικητές. Θα μιλήσουμε για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Θα αναφερθούμε στο άθλημα του μαραθωνίου δρόμου, θα δούμε  αγωνίσματα από το 1896, θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Αθήνα το 2004, όπου θα δείτε τις υπέροχες στολές των εθελοντών των Ολυμπιακών Αγώνων, των Παραολυμπιακών αγώνων, την στολή του λαμπαδηδρόμου και φυσικά την υπέροχη δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Επίσης θα αναφερθούμε στην Αρχαία Ολυμπία και στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Θα δείτε το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τις μασκότ, το σήμα των παραολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, με τον ωραίο μας τον Πρωτέα, τη μασκότ των παραολυμπιακών αγώνων και θα αναφερθούμε και λίγο, όπως βλέπετε, στους ολυμπιακούς αγώνες και στους παραολυμπιακούς, που περιμένουμε να δούμε φέτος το καλοκαίρι, στο Παρίσι το 2024.

Επίσης, θα γίνει και μία αναφορά στους εθελοντές, τον εθελοντισμό, στην αξία του εθελοντισμού, γι’ αυτό και έχουμε ένα ξεχωριστό χώρο εδώ για τους εθελοντές του των αγώνων του 2004.

Στη συνέχεια, επειδή το σχολείο μας, συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ολυμπιακής Εβδομάδας “Δτο δρόμο για το Παρίσι”, συμμετείχαμε διαδικτυακά σ' ένα διαγωνισμό, καλλιτεχνικό, όπου τα παιδιά ζωγράφισαν με τη βοήθεια των ειδικών εκεί, ζωγραφιές για το Παρίσι, για τους αγώνες στο Παρίσι και λάβαμε μέρος στο διαγωνισμό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον διευθυντή του σχολείου μου και το Σύλλογο Διδασκόντων που στήριξαν την ιδέα. Αυτοί με βοήθησαν όπου χρειαζόταν και για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου τον Παπά Θωμά, που έφερε ένα πολύ ωραίο υλικό, ως εθελοντής των Ολυμπιακών Αγώνων, την κυρία Ειρήνη Δέδε, που με πολύ χαμόγελο και πολύ αγάπη μας έδωσε πάρα πολλά πράγματα από την προϊόντα των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο από την προσωπική της συλλογή, αλλά και από το κατάστημά της.

Επίσης, να ευχαριστήσω την Ελευθερία Κλώνου, τη φίλη μου, που μου έδωσε τον εξοπλισμό για να φτιάξουμε και να στηρίξουμε και τη δάδα και τις στολές και φυσικά τη φίλη μου και συνάδελφο Ιωάννα Δημητράκου για τη συμβουλές της και για τη βοήθεια σε όλο αυτό, για να στήσουμε την ωραία αυτή έκθεση".



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png