Η κυρία Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου για το θέμα της αναγνώρισης του Λαογραφικού Μουσείου.

Το θέμα έθιξε στην πρόσφατη εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου για τον Νίκο Ρωκ - Μελά, ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Κώστας Γαλάνης. Αφορά στην αναγνώριση του μουσείου, ζήτημα για το οποίο η κυρία Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου βρήκε στο αρχείο της μία σειρά από έγγραφα, μία ανακάλυψη που θέτει το όλο ζήτημα σε νέα βάση. Η κυρία Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal εξήγησε ότι ήταν μέλος της επιτροπής, για τους σκοπούς του Λαογραφικού Μουσείου, που είχε αιτηθεί με επιστολή της η αείμνηστη Γωγώ Κουλικούρδη προς τον τότε δήμαρχο Γ. Γιαννούλη. Η επιτροπή σταδιακά σταμάτησε να λειτουργεί όταν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal



Η κυρία Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου ενημέρωσε τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου κύριο Κώστα Γαλάνη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Νίκο Οικονόμου, το πρόεδρο της ΚΕΔΑ κύριο Γιάννη Ζορμπά και τον κύριο Γιώργο Καλόφωνο, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΑ. Επίσης, δεν είναι γνωστό το πως και εάν επηρεάζει το όλο ζήτημα η κατάργηση των Νομικών Προσώπων λίγα χρόνια πριν.

Το ζήτημα βέβαια φέρνει στην επιφάνεια, την ανάγκη να διατηρούνται ενημερωμένοι φάκελοι για όλα τα θέματα του δήμου, που θα παρέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες στην εκάστοτε διοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου Αίγινας.

Η επιστολή της κυρίας Λίνας Μπόγρη - Πετρίτου αναφέρει τα ακόλουθα: Εύρηκα! Εύρηκα! Αναφώνησα σαν τον Αρχιμήδη, όταν την Κυριακή το βράδυ 6-11-2016, ψάχνοντας το αρχείο μου για το φάκελο του Λαογραφικού, βρήκα τα έγγραφα που αφορούσαν το Μουσείο.

Κι αυτό προέκυψε μετά την κουβέντα που έγινε κατά την εκδήλωση για τον Νίκο Ρωκ - Μελά, την ίδια μέρα, στο Μουσείο, όταν προβληματισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου των φίλων του Λαογραφικού, κ. Κ. Γαλάνης, ανακοίνωσε πως "το Μουσείο δεν έχει αναγνωριστεί και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες".

Ευτυχώς, ψάχνοντας το «χαρτοβασίλειό» μου, βρήκα τις απαντήσεις που βεβαιώνουν για το αντίθετο. Έτσι λοιπόν για να ηρεμήσουμε όλοι, αναφέρω όλα τα έγγραφα που έχω (αντίγραφα) στο φάκελο, σύμφωνα με την ιδιότητά μου ως μέλος της Επιτροπής του Λαογραφικού, που είχα την επαφή- συνεννόηση με τον Δήμο Αίγινας. Τα ίδια υπάρχουν και στον ειδικό φάκελο στο σπίτι της Γωγώς Κουλικούρδη.
1) Επιστολή- αίτηση της Γωγώς, το 1986, προς τον Δήμαρχο Γ. Γιαννούλη, για την αναγνώριση της Επιτροπής και τους σκοπούς του Λαογραφικού Μουσείου.

2) Τον Οργανισμό Διοικήσεως-Διαχείρισης και λειτουργίας Ν. Π. με την επωνυμία Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας Παναγή και Ελένης Ηρειώτη, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 188/1995 απόφαση Δημ. Συμβουλίου Αίγινας. (Δήμαρχος Τρύφων Γκότσης, Αντιδήμαρχος Σώζων Βελιώτης υπεύθυνος πολιτιστικών).

3) Εφημ. της Κυβέρνησης τεύχος δεύτερο αρ. φύλλου 659/4-8-1997, όπου αναφέρεται υπουργική απόφαση και έγκριση.

4) Τροποποίηση Οργανισμού του Ν.Π. με την υπ’ αριθ. 58/1999 απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Αίγινας.

Πρώτη μου κίνηση ήταν να ενημερώσω τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Κ. Γαλάνη, τον κ. Γ. Καλόφωνο, μέλος της Κ.Ε.Δ.Α. με αρμοδιότητα το Λαογρ. Μουσείο, τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α. κ. Γ.Ζορμπά, και τον κ. Ν. Οικονόμου πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Αίγινας.

Ίσως αυτή η "εύρεση" της ξεχασμένης ανακήρυξης είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για την ιδρύτρια και πρωτεργάτρια του Λαογραφικού Μουσείου, Γωγώ Κουλικούρδη, που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στις 7-11-2002.

"Τέλος καλό και το μέλι γλυκό", που λέει και η παροιμία μας!
Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου

Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν και στην επίσημη ιστοσελίδα του Λαογραφικού Μουσείου, όπως επισημαίνει η κυρία Αννίτα Λεούση.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png