Για μία ακόμη φορά σε φάση αναμονής, το ζήτημα της παραμονής του γραφείου του ΕΦΚΑ στην Αίγινα.


Χωρίς να προσθέσει κάτι νεότερο στο ζήτημα της λειτουργίας του ΕΦΚΑ πέρασε κι αυτή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τη συζήτηση προκάλεσε στα προ ημερησίας θέματα με ερώτησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Αντώνης Ντελής. "Επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα και επειδή το γραφείο αυτό δεν ξέρουμε αν θα μείνει και για πόσο θα μείνει στην Αίγινα, νομίζω είναι απαραίτητο να μην δώσουμε εμείς την αφορμή με το να μην βρούμε έναν χώρο που να στεγαστεί αυτό το γραφείο, για να μην μας πάρουν οριστικά αυτό το γραφείο από την Αίγινα. Προτάθηκαν κάποια κτήρια, να δούμε που ακριβώς είμαστε και τι κάνουμε για να προχωρήσουμε σε οριστική λύση του προβλήματος", είπε ο κύριος Ντελής.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal




Για το ίδιο θέμα έκανε ερώτηση και ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Κυριάκος Τρίμης, υπάλληλος του ΕΦΚΑ στην Αίγινα. Ο κύριος Τρίμης είπε ότι υπάρχει αναμονή της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ μετά την επίσκεψη της επιτροπής στην Αίγινα: "Ήρθε εδώ η επιτροπή, υπάρχουν πολλά προβλήματα για το χώρο που είχαμε προτείνει ως δημοτικό συμβούλιο, με εισήγηση τότε της διοίκησης για τα παλιά, υπάρχουν εκεί πάρα πολλά προβλήματα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος κατασκευής. Περιμένουμε την τεχνική έκθεση από τους τεχνικούς του ΕΦΚΑ, συνεχίζει να διαφαίνεται ότι η μόνο λύση που είναι άμεση και πιο οικονομική χωρίς κανένα κόστος, είναι να παραχωρηθεί ένας χώρος επάνω στο παλιό δημαρχείο το οποίο παραμένει κλειστό. Ένας μικρός χώρος, έτσι κι αλλιώς δύο υπάλληλοι υπάρχουν τώρα και είναι μία πρόταση την οποία έχει προτείνει ο κύριος Δήμαρχος, πρώτος της είχε προτείνει τότε". Ο κύριος Τρίμης ευχήθηκε να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό, ώστε το γραφείο του ΕΦΚΑ αν παραμείνει και να μην αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του στο νησί.

Ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης επανέλαβε την πρόθεσή του να παραμείνει το γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αίγινα, τονίζοντας ωστόσο τα κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, καθώς το κεντρικό κράτος μεταθέτει την ευθύνη της στέγασης των υπηρεσιών στους δήμους. Για το ζήτημα της στέγασης στο κτήριο του Παλιού Δημαρχείου ο κύριος Μούρτζης επανέλαβε την πάγια θέση του να μεταφερθούν και πάλι εκεί οι υπηρεσίες του δήμου εκεί, ενώ έκανε αναφορά στο αρχείο που βρίσκεται στους χώρους του.

Να θυμίσουμε ότι οι χώροι που διαθέτει ο δήμος για τη στέγαση του ΕΦΑΚ είναι μέρος του ισόγειου χώρου, όπου σήμερα στεγάζεται το ΓΕΦ καθώς εκεί υπάρχουν όλες οι αναγκαίες παροχές όπως ηλεκτρικό, σύνδεση στο διαδίκτυο κτλ.  ενώ ως εναλλακτική ήταν αυτή του κτιρίου που στεγάζονταν κατάστημα τροφίμων, επίσης στην παραδοσιακή αγορά της Αίγινας.

Να σημειώσουμε ότι το Απρίλιο του 2014, μετά από πρόταση του τότε δημάρχου κυρίου Σάκη Σακκιώτη, που είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία από το Σώμα, ο Δήμος της Αίγινας θα αναλάμβανε το κόστος της στέγασης των υπηρεσιών του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης όχι όμως και τις υλικοτεχνικές υποδομές. Στην ίδια πρόταση αναφερόταν ότι ο Δήμος Αίγινας δεν επιθυμεί τη μεταβολή των υπηρεσιών του τότε ΙΚΑ. Αυτή η πρόταση είχε γίνει στο πλαίσιο της μεταστέγασης των υπηρεσιών του δήμου στο νέο κτίριο που ξεκίνησε ένα μήνα αργότερα.

Τον Ιανουάριο του 2016, το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την  παραχώρηση κτιρίου από το Δήμο Αίγινας για στην στέγαση του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Αίγινας, σε χώρο δύο εκ των τριών καταστημάτων του Δήμου, που βρίσκονται απέναντι από το κτίριο του παλιού Δημαρχείου, κοντά στην ιχθυαγορά και στέγαζαν κατά διαστήματα δημοτικές υπηρεσίες. Η απόφαση για την παραχώρηση πάρθηκε από την επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει για ένα θέμα, ενδεχομένως χωρίς να έχει στη διάθεσή του τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούσε τότε η υπηρεσία του ΙΚΑ, που στη συνέχεια έγινε ΕΦΚΑ με ότι αυτό συνεπάγεται. Έτσι, όταν η επιτροπή του ΙΚΑ έκανε αυτοψία στο χώρο τον έκρινε ως ακατάλληλο αφού δεν πληρούσε κάποια από τα κριτήρια όπως χώρο υποδοχής, τουαλέτα κτλ. Ο κύριος Μούρτζης από τότε είχε διαμηνύσει σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Διαβούλευσης, αλλά και σε δηλώσεις του ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει χώρο στο παλιό δημαρχείο.

Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει μία αναγκαιότητα, αυτή των πολιτών της Αίγινας να εξυπηρετηθούν. Αυτή η αναγκαιότητα γίνεται επιτακτική μετά και την αντικατάσταση της Περιφερειακής Διεύθυνση του ΙΚΑ Πειραιά, με δύο τοπικά γραφεία τα οποία θα έχουν μόνο διεκπεραιωτικό ρόλο και όλες τις υπόλοιπες αρμοδιότητες (χορήγηση συντάξεων, έλεγχοι επιχειρήσεων κ.α.) να μεταφέρονται και να γίνονται από τα κεντρικά γραφεία του νέου φορέα στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή κυρίου Κώστα Κατσαφάδου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal ένα μήνα πριν.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png