Δελτίο Τύπου.
Για σειρά λαθών και εγκληματικών παραλείψεων της Κυβέρνησης, «που μετέτρεψε ένα ατύχημα που συνέβη μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού», έκανε λόγο ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Κατσαφάδος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ρύπανση στο Σαρωνικό που προκλήθηκε από το ναυάγιο του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ.
Στην επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 22 Βουλευτές της ΝΔ στον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την εγκληματική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό, ο κ. Κατσαφάδος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου μέχρι την Τρίτη που εμφανίστηκε η πετρελαιοκηλίδα στην Πειραϊκή χερσόνησο, πιστεύοντας ότι είχατε περιορίσει το πρόβλημα στην περιοχή του ναυαγίου. Για αυτό και ο Υπουργός παρέμεινε στο Λονδίνο. Για αυτό και δεν ζητήσατε βοήθεια από τον ΕΜSΑ μέχρι την Τρίτη.»
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος έκανε εκτενή αναφορά στο αντιρρυπαντικό φράγμα ρωτώντας ευθέως τον Υπουργό εάν τοποθετήθηκε κατάλληλα για να καλύπτει όλα τα σημεία εκροής του ναυαγίου, έχοντας υπόψη τα ρεύματα και τις καιρικές συνθήκες, αλλά και στα εναέρια μέσα που δεν εντόπισαν εγκαίρως την πετρελαιοκηλίδα.
Ο Βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στο πλοίο το οποίο είχε κριθεί αξιόπλοο από την επιθεώρηση και ρώτησε τον Υπουργό εάν έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία για τα στελέχη της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων που εξέδωσαν πιστοποιητικό αξιοπλοϊας καθώς και παράταση χωρίς να το ελέγξουν ενώ ήταν στον Πειραιά.
Ο κ. Κατσαφάδος στράφηκε ευθέως κατά της Κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη «που έστελνε τον κόσμο να κάνει μπάνιο στα μολυσμένα νερά και την επόμενη μέρα να λέτε ότι κάνατε λάθος», επέμεινε στο γεγονός ότι δε ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή η συμβολή του EMSA, ενώ επέρριψε ευθύνες και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Την Τρίτη το ΥΠΕΚΑ αποφασίζει να κινητοποιήσει το συντονιστικό γραφείο αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζημιών. Καταθέτω στα πρακτικά το δελτίο τύπου με ημερομηνία 12/9. Ρωτάω λοιπόν που ήταν 3 μέρες το Υπουργείο περιβάλλοντος? Γιατί ευθύνη φέρει και αυτό και ας προσπαθεί περιέργως ο Κυβερνητικός σχεδιασμός να το θέσει στο απυρόβλητο. Καταθέτω στα πρακτικά το 148/2009ΠΔ που καθορίζει σαφέστατα ότι την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών έχει το ΥΠΕΚΑ μέσω του συντονιστικού γραφείου.»
Ο κ. Κατσαφάδος τόνισε τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής στο οικοσύστημα, τη διατροφική αλυσίδα, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τον τουρισμό, λέγοντας ότι «άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην απορρύπανση του βυθού με χρήση νέων τεχνολογιών που έχουν αναλυθεί από την επιστημονική κοινότητα, γιατί δυστυχώς διακρίνω ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί περιορίζονται μόνο στην επιφανειακή ρύπανση», ενώ αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν στους επαγγελματίες που επλήγησαν.
"Γνωρίζω ότι ουσιαστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν θα πάρουμε και ότι θα συνεχίσετε να ισχυρίζεστε ότι όλος ο σχεδιασμός λειτούργησε άψογα κατηγορώντας μας παράλληλα για το παρελθόν. Αρνούμενοι να αντιληφθείτε ότι είστε η μακροβιότερη Κυβέρνηση στην Ελλάδα της κρίσης. Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι οι επόμενες γενιές δεν θα κληρονομήσουν μόνο υποχρεώσεις για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που θα στραγγαλίζουν την οικονομία, αλλά και ενός σοβαρά τραυματισμένου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος", είπε κλείνοντας την πρωτολογία του ο κ. Κώστας Κατσαφάδος.