Συνάντηση με τους συλλόγους αλιέων της παράκτιας αλιείας που δραστηριοποιούνται στο Σαρωνικό είχε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ανάμεσα στους εκπροσώπους των συλλόγων ήταν και ο κύριος Χρήστος Χιώτης, πρόεδρος του σωματείου των επαγγελματιών αλιέων της Αίγινας. Ο κύριος Χιώτης μετά τη συζήτηση με τον υπουργό, μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγινα: "Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε για ψάρεμα, είναι ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα ψάρια. Κι αυτό είναι που μας καίει όλους. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες. Άλλοι δεν έχουν κανένα τρόπο επιβίωσης, τρόπο να ζήσουνε". Σημείωσε ότι στην Αίγινα υπάρχουν 200 επαγγελματίες αλιείς, αλλά το πρόβλημα επηρεάζει μία σειρά από επαγγέλματα όπως ταβέρνες και άλλα.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Κατά τη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν και επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, οι αλιείς είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πραγματική εικόνα που υπάρχει σήμερα στο χώρο τους, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως επαγγελματίες μετά την βύθιση του πλοίου "Αγία Ζώνη ΙΙ".Από την πλευρά του ο Υπουργός ενημέρωσε τους αλιείς για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργείου και για την πρόθεσή του να διαφυλάξει παντί τρόπω την διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και να εξαντλήσει παράλληλα τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν από τη ρύπανση στο Σαρωνικό.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση:
«Είχαμε μια συνάντηση με τους παράκτιους αλιείς του Σαρωνικού. Αυτό που διαπίστωσα για ακόμη μια φορά, είναι ότι οι ίδιοι με δική τους πρωτοβουλία έπαψαν να ασκούν την αλιευτική τους δραστηριότητα από την ώρα που συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό της ρύπανσης. Τη στάση αυτή κρατούν μέχρι και σήμερα, παρότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τα αλιεύματα της περιοχής.
Εμείς βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαρκών δειγματοληπτικών ελέγχων όχι μόνο στις υδατοκαλλιέργειες και τις οστρακοκαλλιέργειες αλλά και στα σημεία χονδρικής πώλησης όπως είναι η Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, αλλά και στα σημεία λιανικής πώλησης, όπου ελέγχει ο ΕΦΕΤ. Δεν έχουμε μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα.
Από την ώρα που το ΕΛΚΕΘΕ έχει αναλάβει όλη τη διαδικασία μελετών και εκτίμησης των ενδεχόμενων που μπορεί να υπάρξουν, θα περιμένουμε τα πορίσματά του, ώστε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑλΘ) να συντάξουμε το φάκελο και να μπορέσουμε να στοιχειοθετήσουμε την έκτακτη ενίσχυση των αλιέων για τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της αναγκαστικής παύσης των εργασιών τους.
Καταστήσαμε γνωστό επίσης στους αλιείς ότι μέσω του ΕΠΑλΘ θα ενεργοποιήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης που προβλέπεται για τον κλάδο της αλιείας.
Επιπλέον, επειδή η απώλεια εισοδήματος για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες δημιουργεί πρόβλημα για την κάλυψη των υπόλοιπων υποχρεώσεων που έχουν, θα βρεθούμε σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία για να διερευνήσουμε πως μπορούν να βοηθηθούν. Υπάρχει η βούληση να στηριχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος που συμπεριφέρθηκε και συνεχίζει να συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα".