Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη για την υγεία στην Αίγινα. Έγινε στο γραφείο Δημάρχου την Τετάρτη.


Σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κέντρου Υγείας, του Νοσοκομείου Αίγινας, του Νεφρολογικού Κέντρου, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου και της Πυροσβεστικής, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Επιτροπής Υγείας του Δήμου. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης. Ανάμεσα σε άλλα ο κύριος Μούρτζης είπε ότι υπάρχει μία υπόσχεση ότι το Κέντρο Υγείας θα στελεχωθεί με οδηγούς, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι διορισμένοι δεν θέλουν να έρχονται στην Αίγινα, γιατί οι μισθοί  με τους οποίους καλούνται να πληρώσουν ενοίκιο και όλα όσα χρειάζονται για την διαβίωσή τους στο νησί είναι πάρα πολύ χαμηλοί . "Ζητάω κατ' εξαίρεση, στα θέματα αυτά τα πολύ λεπτά τα οποία είναι θέματα υγείας, να μπει το bonus της εντοπιότητας, ιδιαιτέρως στους οδηγούς". Ενημέρωσε ότι είναι σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός για την πρόσληψη οδηγών και πως κάποια στιγμή θα έρθουν ένας ή δύο, αλλά μετά από λίγο καιρό θα φύγουν.

Σε άλλο ζήτημα απευθυνόμενος στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας είπε ότι: "Το θέμα της ασφάλειας είναι σημαντικό, το θέμα της εφαρμογής το νόμου είναι σημαντικό πλέον" και συμπλήρωσε σχετικά: "Είναι υπέρβαση ένα παιδάκι 15-16 χρονών ένα έχει ένα μηχανάκι και να κάνει σούζες και όλο αυτό το κακό που γίνεται. Να το σώσουμε, πιστεύω και οι γονείς οι ίδιοι θα καταλάβουν ότι επιβάλλεται να γίνει αυτό, σε όλα τα προηγμένα κράτη αυτό γίνεται", τονίζοντας ότι η ζώνη και το κράνος σώζουν ζωές.

Η ιατρός Λεονίδη Σβετλάνα υπεύθυνη Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας είπε: "Θα ήθελα καταρχήν να ενημερώσω για το συμβάν. Η κλήση είχε γίνει 17:50. Αμέσως η γιατρός που εφημέρευε πήρε τηλέφωνο τους οδηγούς, που ήταν εκτός βάρδιας, οι οποίοι κάθε φορά όταν γίνεται παρόμοιο συμβάν ανταποκρίνονται από το σπίτι τους, πάντα. Τώρα, αυτή τη φορά μπορεί οι άνθρωποι να μην το ακούσανε. Αλλά αμέσως μετά πήρε το νεφρολογικό τμήμα, τον κύριο Λογοθέτη και ο κύριος Λογοθέτης ανταποκρίθηκε". Στη συνέχεια είπε ότι η εφημερεύουσα γιατρός πήγε με τον πεθερό του θύματος στο σημείο του δυστυχήματος. "Μετά ήρθε το ασθενοφόρο του νοσοκομείου και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας. Από την ώρα της κλήσης μέχρι που βγήκε το πρώτο καρδιογράφημα στο Κέντρο Υγείας. Βγήκε στις 18:20". Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των οδηγών λέγοντας ότι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. "Εγώ είμαι 15 χρόνια στο Κέντρο Υγείας, από την πρώτη ημέρα πάντα υπήρχε έλλειψη σε κάποια βάρδια. Πάντα υπήρχε. Επειδή όπως είπατε κι εσείς δεν είναι ντόπιοι βρίσκουν κάποιο γνωστό ο οποίος τους μεταφέρει εκεί που θέλουν, στον τόπο που κατάγονται". Αν δεν συνέβαινε αυτό, είπε η κυρία Λεονίδη θα είχαμε οδηγούς. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε συνάντηση που έγινε το χειμώνα με την 2η ΥΠΕ στην οποία ζητήθηκε να μπει εντοπιότητα στην κρίση των οδηγών. "Μας απάντησαν ότι αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητά τους. Δεν μπορούν να βάλουν την εντοπιότητα σαν ένα προσόν". Τέλος, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι υπάρχουν πέντε κενές θέσεις οδηγών.

Ο κύριος Κώστας Αδάμ, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Υγείας είπε: "Δυστυχώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κράτος στο οποίο, πραγματικά, βρίσκουμε δυσκολίες γραφειοκρατικές. Να φανταστείτε ότι στους οδηγούς η προκήρυξη των δύο θέσεων έγινε τον Μάιο του '17. Τα προσωρινά αποτελέσματα, μέσω ΑΣΕΠ, βγήκαν τον Νοέμβριο του '17. Τώρα περιμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα, η περίοδος των ενστάσεων, τον Μάρτιο του '18 και μετά άλλο ένα τρίμηνο - τετράμηνο για να καταθέσουν χαρτιά, να περάσουν και εφόσον δεν υπάρχει εντοπιότητα το πιο πιθανόν είναι να συνεχίσουν στον ίδιο καθεστώς". Για το ίδιο ζήτημα ο κύριος Αδάμ είπε ότι σε επικοινωνία με τον ΑΣΕΠ είχε την ενημέρωση ότι για να μπει θέμα εντοπιότητας πρέπει να υπάρξει αλλαγή νομοθετικού πλαισίου. Σε άλλο σημείο πρότεινε να μην επικεντρωθεί η συζήτηση στο κατά πόσο οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να βοηθήσουν με οδηγούς το Κέντρο Υγείας: "Αυτό δεν επιτρέπεται ούτε από τον νόμο, ούτε θα έχει την έγκριση για παραπέρα. Μπορούμε κάλλιστα να επικεντρώσουμε τη συζήτηση με το νεφρολογικό, με τον "Άγιο Διονύσιο", ή με τους ιδιώτες γιατρούς, κατά πόσο μπορούμε όλοι να συμβάλουμε".

Σε αυτό το σημείο ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης ανέφερε ότι πρόσφατα έλαβε ένα έγγραφο από την Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου την 2η Υ.ΠΕ. (είναι η υπηρεσία στην οποία υπάγεται το Κέντρο Υγείας Αίγινας) για την εκπαίδευση οδηγών του δήμου ως πλήρωμα ασθενοφόρου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον νόμο 4368/2016 για την δυνατότητα να οδηγούν ασθενοφόρα του Κ.Υ. οδηγοί από άλλες υπηρεσίες. Ο κύριος Μούρτζης είπε ότι ως δήμος διαθέτει 4 οδηγούς, που εκτός από την Αίγινα, κάνουν μεταφορά απορριμάτων εκτός του νησιού κτλ. Αναζητήσαμε το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

"Άρθρο 78. Οδηγοί ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας
Στις περιοχές όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό για τη λειτουργία των ασθενοφόρων τους ή που το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη μεταφοράς ασθενών, δύναται: α) προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και β) προσωπικό των Ο.Τ.Α. να οδηγεί τα ασθενοφόρα που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας, κατόπιν αιτήματος αυτού, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις.
Το ως άνω προσωπικό πρέπει να διαθέτει επαγγελματική άδεια οδήγησης και να έχει εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών. Η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται με συνοδεία υγειονομικού προσωπικού από το αντίστοιχο Κέντρο Υγείας.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για την εκπαίδευση της προηγούμενης παραγράφου θα ρυθμίζονται με εγκύκλιο του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Π.Σ. και τους αντίστοιχους Ο.Τ.Α..
Το περιεχόμενο των ως άνω διατάξεων δεν έχει εφαρμογή στη λειτουργία των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ".

Ο πατέρας Αμφιλόχιος Γελαδάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου "Ο Άγιος Διονύσιος", είπε ανάμεσα σε άλλα ότι: "Αυτό που συνέβη προχθές, μπορεί και να συμβεί σε μισή ώρα σε κάποιον δικό μας ή ακόμη και σε εμάς. Το πρόβλημα είναι γνωστό κύριε δήμαρχε και η γιατρός το ξέρει και εμείς το ξέρουμε και οι περισσότεροι το γνωρίζουν και το έχουμε αντιμετωπίσει. Το θέμα είναι να βρούμε τη λύση και όχι τώρα, που είναι ακόμη ζεστό να κλαίμε ή να θρηνούμε ή να προσπαθούμε να αποποιηθούμε της ευθύνης και μετά πάλι να ξεχαστεί". Σε άλλο σημείο είπε ότι: "Μέχρι να βγει ο ΑΣΕΠ δεν γίνεται να πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο. Πρέπει να βρούμε τρόπο, εγώ δεν ξέρω την νομοθεσία, πως λειτουργεί το ΕΚΑΒ. Όμως τώρα δεν γίνεται να καθόμαστε εδώ και απλά να μοιρολατρούμε και να μην κάνουμε τίποτα. Να πάμε σε κάποιους, εκεί που πρέπει να πάμε και να μας αποσπάσουν κάποιους υπαλλήλους, έστω προσωρινά, καλοκαίρι έρχεται". Εξέφρασε επίσης έκπληξή του, πως είναι δυνατόν οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί ή οι αστυνομικοί να έρχονται και ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσκολίες, να παραμένουν και να υπηρετούν στην Αίγινα ενώ οι οδηγοί ασθενοφόρων να φεύγουν.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός κύριος Σωκράτης Δούκας, ο οποίος είπε ότι δεν ήταν προσκεκλημένος στην σύσκεψη. Μάλιστα υπήρξε μία στιχομυθία με τον δήμαρχο σχετικά με τον εάν είναι απεσταλμένος στη θέση του κυρίου Νίκου Πτερούδη, μέλος της Επιτροπής Υγείας, κάτι που φάνηκε να θίγει τον κύριο Δούκα. "Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον Αιγινήτη, ξεκάθαρα" είπε,  "Συγγνώμη για τους θανάτους που έχουμε μέχρι τώρα και συγγνώμη, δυστυχώς, για τους θανάτους που θα έχουμε από εδώ και πέρα. Για να μην έχουμε θανάτους από εδώ και πέρα, πρέπει όταν καθίσουμε σε αυτό το τραπέζι να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα", ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε: "Το θέμα μας στο δια ταύτα, δεν είναι να κάνουμε απολογία ούτε το Κέντρο Υγείας τι κάνει ή τι έχει κάνει, ούτε ο δήμος τι κάνει ή τι έχει κάνει. Το θέμα είναι να βρούμε μία πρακτική λύση. Όταν μας ζητάτε κύριε δήμαρχε και λέτε απαιτώ προσλήψεις, πως θα απαιτηθούν αυτές οι προσλήψεις;  Σε ποιον απευθύνεστε; Το να απαιτούμε προσλήψεις σημαίνει ότι πρέπει να κουνήσουμε και τα δικά μας τα πόδια. Συντεταγμένα. Γι' αυτό ζήτησα εγώ έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, επίσημα, για να φτάσει στο θέμα στον υψηλότερο βαθμό. Συντεταγμένα και κανένας από την αντιπολίτευση, γιατί δυστυχώς είμαστε αντιπολίτευση, δεν θα αρνηθεί σε εσάς, στο κομμάτι της υγείας, το οποίο το έχουμε επαναφέρει τα τελευταία τρία χρόνια, πάρα πολλές φορές, με πάρα πολλές προτάσεις". Ο κύριος Δούκας αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε γίνει πριν από δυόμιση χρόνια για την συνεργασία του Κέντρου Υγείας με το Νοσοκομείο: "Τότε το κώλυμα ήταν στην πλευρά του δημόσιου φορέα, που έλεγε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Συμφωνώ. Να μην καταρρίψουμε τους νόμους, αλλά δυστυχώς είμαστε σε ένα νησί, έχουμε πολύ συγκεκριμένα θέματα να αντιμετωπίσουμε, αυτά τα θέματα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο πρακτικά να τα αντιμετωπίσουμε". Ο κύριος Δούκας παρέθεσε μία σειρά από πρακτικά θέματα που δυσχεραίνουν την εφαρμογή διατάξεων για την χρήση οδηγών π.χ. της πυροσβεστικής σε βαριά περιστατικά και πρότεινε την σύγκληση ενός δημοτικού συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί μόνο αυτό το θέμα ώστε να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις και να γίνουν τα ψηφίσματα που πρέπει. Επανέλαβε, επίσης, την πρότασή του για να τοποθετηθεί τομέας του ΕΚΑΒ στην Αίγινα.

Ακολούθως, παρέθεσε τις δικές του θέσεις ο ιατρός, διευθυντής του Νεφρολογικού Κέντρου κύριος Μανώλης Λογοθέτης: "Στην Αίγινα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που αφορά και τα τροχαία και όλα τα άλλα και που είναι σίγουρο ότι είναι στοιχειοθετημένο εδώ και τρία χρόνια", επισήμανε ότι: "Η αίσθηση μου είναι ότι με αυτή την αφορμή πρέπει οπωσδήποτε να κινηθεί η Επιτροπή Υγείας. Πρέπει οπωσδήποτε η Επιτροπή Υγείας η οποία είναι το θεσμοθετημένο κομμάτι της κοινωνίας της Αίγινας, να δει προς προχωράει παραπέρα το ζήτημα της υγείας στην Αίγινα". Ο κύριος Λογοθέτης είπε ότι αναμφισβήτητα η πρωτοβάθμια υγεία στηρίζεται στο Κέντρο Υγείας, του οποίου όμως τα κενά του είναι εντυπωσιακά. Ζήτησε η κοινωνία, μέσα από συγκεκριμένους θεσμούς να στηρίξει το Κέντρο Υγείας, τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να δημιουργηθεί από τον δήμο ένας φορέας στήριξης λειτουργίας πρωτοβάθμιας φροντίδας. "Κι αυτό υπάρχει μέσα στις δυνατότητες του Δήμου, πέρα για πέρα και υπάρχει και μέσα στις δυνατότητες συνολικά του νησιού". "Επιμένω λοιπόν και είναι αίτηση μου για τρίτη φορά, ότι πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει, ουσιαστικά, η Επιτροπή Υγείας για έναν και μόνο σκοπό: να βγάλει, καταρχήν, έναν σχεδιασμό πως στηρίζεται το Κέντρο Υγείας και γενικά πως στηρίζεται η πρωτοβάθμια φροντίδα. Εάν δεν γίνει αυτό το πράγμα, θα μιλάμε πόσοι οδηγοί υπάρχουν και πόσοι οδηγοί δεν υπάρχουν". Τέλος, σε άλλο σημείο είπε ότι:"Αυτό που ισχύει για το ότι δεν μπορείτε να κάνετε μεταφορά περιστατικού, ισχύει μόνο για τα περιστατικά τα οποία δεν έχουν βαρύτητα κινδύνου ζωής. Διαφορετικά τους βάζουμε μέσα και τους πηγαίνουμε στο Κέντρο Υγείας τρέχοντας" σημειώνοντας ότι: "Οι εγκύκλιοι που διαβάζουν αφορά για το ότι δεν μπορούν να γίνουν μεταφορείς σε περιστατικά τα οποία δεν είναι βαριά. Για το βαρύ περιστατικό και στην αδυναμία να κινηθεί οτιδήποτε, τους βάζουν μέσα και τους μετακινούν. Δεν υπάρχει καμία διαφορετική περίπτωση".

Στο σημείο αυτό ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης απάντησε με ένα κείμενο, για το οποίο είπε, ότι είναι άρθρο του "Καλλικράτη". Δεν είναι όμως. Είναι ένα απόσπασμα της εισήγησης του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ευάγγελου Πασβούρη και αναφέρει τα ακόλουθα: "Κάθε διοικητική ή νομοθετική πρωτοβουλία οργάνωσης και εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας πρέπει να εντάσσεται στο Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία, που η τελική διαμόρφωσή της ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα είναι δεσμευτική για όλες τις Υπηρεσίες και φορείς της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η Εθνική Πολιτική Δημόσιας Υγείας να έχει Ενιαίο και Δημόσιο χαρακτήρα, θα πρέπει οι δράσεις και παρεμβάσεις στη Δημόσια Υγεία, είτε στον Β΄ ή στον Α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, να παρέχονται από ειδικούς επιστήμονες, που θα ανήκουν στο Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας και θα εποπτεύονται και συντονίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τους Νόμους για τη Δημόσια Υγεία: «για την οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας» (Ν.3172/2003 και Ν.3370/2005). ". Πρόκειται απλά για το απόσπασμα μιας εισήγησης του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Γιώργος Σκαλτιώτης ζήτησε να υπάρξει μία πρακτική τοποθέτηση και επί της ουσίας. Συγκεκριμένα είπε να δουν το ημερήσιο πλάνο των ασθενοφόρων, ακόμη και σε επίπεδο διμήνου και αφού διαπιστωθούν τα κενά να βρεθούν πραγματικές λύσεις με τη συνεργασία του νοσοκομείου και του νεφρολογικού. "Αύριο το πρωί, τι μπορεί να είναι εφικτό;" είπε.
 
Το μέλος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου κύριος Στέλιος Θεριανός και οδηγός ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας είπε: "Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες. Εμείς αυτό που μπορούμε να καλύψουμε το καλύπτουμε και θέλουμε τη συνδρομή του νοσοκομείου και του νεφρολογικού. Εμείς τους δίνουμε το πρόγραμμά μας και το χρόνο να σκεφτούν τι μπορούν να προσφέρουν". Εξήγησε ότι από τον Απρίλιο ότι Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή είναι όλα καλυμμένα. "Το πρόβλημά μας είναι οι καθημερινές. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, κυρίως πρωινές ώρες και μπορεί να είναι και δυο απογεύματα". Αναφορικά με τις προκηρύξεις των θέσεων, είπε ότι πριν δύο χρόνια έχει γίνει μία πρόσληψη " η οποία όμως δεν εμφανίστηκε πουθενά και ποτέ", ενώ σημείωσε ότι δεν έγινε η διαδικασία με τους επιλαχόντες οδηγούς της θέσης".

Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Σταθμού Αίγινας κύριος Γιώργος Ραγκούσης αναφέρθηκε στους περιορισμούς και στις δυνατότητες που υπάρχουν από την πλευρά της υπηρεσίας του, λέγοντας ότι μπορούν να διατεθούν πενταετείς οδηγοί τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Την θετική πρόθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του νοσοκομείου, πατέρας Αμφιλόχιος Γελαδάκης. Ο Λιμενάρχης Αίγινας κύριος Αντώνης Θεοδώρου εξήγησε την διαδικασία με την οποία γίνεται η επιλογή πλωτού μέσου που αφορούν σε θαλάσσιες διακομιδές μέσω ΕΚΑΒ.
 
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο ιατρός κύριος Γρηγόρης Γαλάνης, το μέλος της Επιτροπής Υγείας κύριος Αντώνης Ντελής. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας κύριος Αθανάσιος Καραγιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Στέλιος Λαμπαδάριος, το μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου κύριος Νεκτάριος Λαβούτας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png