Στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 , εντάχθηκε το έργο της αποκατάστασης του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - Φυλακές Αίγινας.


Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, το ιστορικό κτίριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - Φυλακές Αίγινας, είναι ένα από τα 18 έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τον ΠΕΠ Αττικής, αφού εξασφαλίστηκε η ένταξή του σε αυτό. Το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής αναφέρει ότι: "Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στη σειρά σχετικών ενεργειών της Περιφέρειας, με στόχο να αναδειχθεί η Αττική σε πόλο πολιτισμού, μέσα από έργα μητροπολιτικής εμβέλειας. Ενδεικτικά προωθούνται σημαντικά έργα που εμπλουτίζουν τον πολιτιστικό χάρτη της Αττικής, όπως:  Η αποκατάσταση Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (Φυλακές Αίγινας) για νέες χρήσεις".

Την είδηση της ένταξης στο ΠΕΠ Αττικής επιβεβαιώνει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Πειραιά και Νήσων κυρία Ελένη Σταματάκη η οποία αναφέρει ότι: "Μετά από συντονισμένες ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής και την ερώτηση 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το έργο αποκατάστασης του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (Φυλακές Αίγινας) για νέες χρήσεις εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020".

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με την βουλευτή κυρία Ελένη Σταματάκη.






Να υπενθυμίσουμε ότι η κυρία Σταματάκη ήταν η πρώτη στη λίστα των 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπόγραφαν ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στις 15 Φεβρουαρίου 2018 με θέμα: "Αποκατάσταση και αξιοποίηση του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (πρώην φυλακές) Αίγινας".

Στην απάντηση της, στις 27 Μαρτίου 2018, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:" Στόχος της Εφορείας είναι η λειτουργία του κτηρίου ως το Διαχρονικό Μουσείο της νήσου που θα αναδείξει συνολικά αφ’ ενός το ίδιο το κτήριο ως Μνημείο και αφ’ ετέρου την ιστορία της Αίγινας από την Προϊστορική Εποχή μέχρι τα Νεώτερα χρόνια. Προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη του κτηρίου μέσω ήπιων παρεμβάσεων που θα σέβονται τις αρχικές χρήσεις των επιμέρους τμημάτων στο πλαίσιο του ανωτέρω εγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος προτάχθηκε η μερική επανάχρηση του μνημείου σε πρώτη φάση ως χώρου πολιτιστικών δράσεων – εκδηλώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή εκπονήθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες του έργου "Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες για τη λειτουργία της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων στο Διαχρονικό Μουσείο της Αίγινας", οι οποίες εγκρίθηκαν με την με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΜΕΕΜΠΚ/379381/34700/6261/15.11.2016 ΥΑ (ΑΔΑ: ΨΥ5Ω4663Π4-9ΥΙ). Όσον αφορά δε, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. έχει υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για το έργο "Αποκατάσταση Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (Φυλακές Αίγινας) για νέες χρήσεις", με προϋπολογισμό 1.996.647,31 €, στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης του ΠΕΠ Αττικής η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης.

Σήμερα, ενάμιση περίπου μήνα μετά έγινε γνωστοποιήθηκε και η ένταξη του έργου, που εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη αποκατάσταση του κτιρίου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png